Sää |

Säähavainnot

Säähavainnot ovat sääennusteiden perusta.

Kolmen tunnin välein tehdään samanaikaisesti ympäri maapalloa nk. synoptisia säähavaintoja noin 10 000 havaintoasemalla. Synoptinen säähavainto sisältää tiedot mm. tuulesta, lämpötilasta, ilmanpaineesta, pilvistä ja kosteudesta. Havainnot syötetään numerokoodeina viestiverkkoon ja noin puolen tunnin päästä suuri osa maapallon havainnoista on esimerkiksi Suomessa meteorologin käytettävissä.

Tietokoneen avulla koodit muutetaan takaisin havainnolliseen muotoon ja piirretään sovituin symbolein kartalle. Karttaan tulostettujen havaintojen avulla meteorologi piirtää esimerkiksi ilmanpainekäyrät ja merkitsee sääkartalle matala- ja korkeapaineen keskukset, piirtää säärintamat ja rajaa sadealueet. Iltapäivällä Suomen aikaa tehtyihin havaintoihin perustuu myös Euroopan sääkartta, joka esitetään useimmissa YLE:n tv-ennusteissa.

Synoptisten havaintojen lisäksi meteorologin käytettävissä on lukemattomia muita havaintoja. Esimerkiksi automaattisilta merisääasemilta saadaan tuulihavaintoja jopa useita kertoja tunnissa ja lentoasemilla tehdään vähintään tunnin välein säähavaintoja lentoliikenteen tarpeisiin. TV-katsojille tuttuja havaintomenetelmiä ovat säätutka- ja sääsatelliittikuvat. Koko Euroopan kattava satelliittikuva saadaan Meteosat-sääsatelliitista, joka havainnoi pilviä päiväntasaajan yläpuolella 36 000 kilometrin korkeudella.

Meteorologin lisäksi havaintoja tarvitsevat myös sääennusteita laskevat tietokoneet. Vaikka ennusteet perustuvat pitkälti tietokoneen laskemiin ennusteisiin, meteorologi tarkentaa ja ehkä muuttaakin tietokone-ennusteita tuoreiden havaintojen perusteella. Varsinkin lähituntien sään ennustamisessa havaintojen osuus korostuu, kun esimerkiksi tutkakuvia seuraamalla meteorologi ennustaa sateen alkamishetkeä ja sadekertymää. Vertailemalla tuoreita säähavaintoja tietokoneen laskemiin ennusteisiin meteorologi voi tarkentaa tietokone-ennustetta myöhemmässäkin vaiheessa. Ennustettua nopeammin liikkuvat sadepilvet voivat muuttaa tyystin käsityksen seuraavan päivän säästä!

Takaisin sääsanastoon

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita uusi kommentti

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Sää

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Lopullinen vaalitulos: Keskustalle suurvoitto – perussuomalaiset ylsi kakkoseksi, SDP romahti

Juha Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.15

Yle Uutiset päättää eduskuntavaalien 2015 hetki hetkeltä -seurannan.

Kello 01.11

SDP sai äänistä 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa ja 489 705 ääntä. Vihreiden luvut ovat 8,5, 15 ja 252 872. Vasemmistoliitto keräsi 211 615 ääntä, prosentteina 7,1 ja paikkoina 12. RKP sai 9 edustajaa, 144 520 ääntä ja prosentteina 4,9. Kristilliset keräsivät luvut 3,5, 5 ja 105 022 ääntä. Lisäksi Ahvenanmaalle on yksi edustajan paikka. Kaikki muut ryhmät saivat yhteensä hieman yli 72 000 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 16 537.

Kello 01.06

Kaikki äänet on laskettu. Keskusta sai äänistä 21,1 prosenttia ja 49 paikkaa. Puolueen äänimäärä on 625 687. Toisena on perussuomalaiset 38 paikallaan ja 523 045 äänellä. Prosenttiosuus on 17,6. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2, paikkamäärä 37 ja äänimäärä 539 615.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä