Ulkomaat |

Saddam hirtettiin aamulla

Irakin entinen diktaattori Saddam Hussein on teloitettu, kertoo arabialainen al-Hurra-tv-kanava. Kuolemantuomio pantiin täytäntöön Irakissa aamukuudelta paikallista aikaa. Tuomio langetettiin Dujailin kylän joukkomurhasta vuonna 1982.

Vähän aiemmin yhdysvaltalainen oikeusistuin hylkäsi Saddam Husseinin asianajajijen vetoomuksen siirtää Irakin entisen diktaattorin teloitusta.

Washingtonilaiseen tuomioistuimeen jätetyssä vetoomuksessa pyydettiin tuomaria estämään Saddamin siirtäminen Irakin viranomaisille teloitusta varten. Syyksi sanottiin Saddamia vastaan vireillä olevat siviilikanteet, joita ei voitaisi käsitellä entisen diktaattorin kuoltua.

Saddamin kuolemantuomio herätti etukäteen vastustusta eri puolilla maailmaa. Muiden muassa Euroopan unioni ilmoitti vastustavansa kuolematuomiota.

Viimeksi perjantaina puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja vetosi jälleen Irakiin, jotta kuolemantuomiota ei pantaisi täytäntöön.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki sanoi perjantaina, että kuolemantuomion vastustajat loukkaavat Saddamin uhrien kunniaa.

- Ihmisoikeuksien kunnioittaminen edellyttää Saddamin teloittamista. Tuomiota ei peruta eikä lykätä, al-Maliki sanoo.

Saddam tuomittiin kuolemaan marraskuussa, ja viikon alussa vetoomustuomioistuin vahvisti tuomion. Saddam tuomittiin hirtettäväksi 148 siviilin murhasta Dujailissa vuonna 1982.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Onko Sveitsiin menijöitä? – pankkisalaisuuden murtuminen innostaa myös suomalaisia rahanhakumatkoille

Suomalaisilla on edelleen jopa miljoonaluokan talletuksia Sveitsin pankeissa. Tulli ja keskusrikospoliisi ovat nyt erityisen kiinnostuneita suomalaisten Sveitsin-matkoista, sillä Sveitsin tiukka pankkisalaisuus on avautumassa ensi vuoden alusta. Odotettavissa on, että moni yrittää vielä ennen vuodenvaihdetta tuoda verottajalta piilottamiaan rahoja Suomeen käteisenä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä