Kainuu |

Sähköinen ylioppilaskoe muuttaa koko lukio-opetusta

Lukion syksyllä aloittavista opiskelijoista ainakin osa tekee ylioppilaskokeensa tietokoneella. Kynällä ja paperilla tehtävät ylioppilaskirjoitukset jäävät historiaan asteittain vuodesta 2016 vuoteen 2019 mennessä. Koulut eivät vielä tiedä, millaiset järjestelyt tehdään, jotta kokeet voidaan tehdä tietokoneilla.

Ylioppilaskirjoitusten osallistujia liikuntasalissa.
Kuva: Pertti Huotari / Yle

Koulut odottavat, että opetus- ja kulttuuriministeriö päättää sähköisen ylioppilaskirjoituksen käytännöt mahdollisimman pian.

Sähköisen ylioppilaskokeen  lukio-opetus on mukautettava uuteen ylioppilaskirjoitukseen, sanoo Kajaanin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen

- Selkeintä olisi että lukion aikana opiskelukäytössä oleva tietokone olisi käytössä myös ylioppilaskokeessa.

"Foliopussi" koetilan ympärille?

Sähköisen vastaamistavan oletetaan mullistavan ylioppilaskoetta. Jatkossa painottuu yhä enemmän tiedon soveltamistaito ulkoa oppimisen sijaan.  Vanhanaikaista lunttauksen mahdollisuutta ei varsinaisesti enää ole, sanoo Anssi Tuominen.

-  Vaikka opiskelijalla olisi pääsy kaikkiin lukion aikana hankkimaansa tietoon, niin lunttausta ei ole, koska koe suunnitellaan siten, että se vaatii tiedon soveltamista.

Tekniset käytännöt ovat vielä varmistumatta. Toistaiseksi vain arvaillaan, millaiset järjestelyt koetiloihin tulee, jotta tietokoneiden käyttö ei johda uudenlaiseen vilppiin.

- Voi olla että koetilassa tietoverkkoyhteydet katkaistaan, jolloin verkkoon ei pääse. Koetila olisi ikään kuin foliopussi, josta ei olisi yhteyttä ulkomaailmaan, koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen pohtii.

Tuoreimmat aiheesta: Kainuu

Pääuutiset

Ulkomaat

Kreikkalaislähde: Tsipras lupasi Merkelille uuden esityksen huomiseksi

 Angela Merkel.
Talous

Taloustutkijat: Kreikasta ei haluta liian houkuttelevaa esimerkkiä

Kreikan on maksettava 3,5 miljardin euron lainaerä Euroopan keskuspankille parin viikon kuluessa. Lainaerästä selviytyminen määrittää lyhyellä aikavälillä sen, pysyykö Kreikka eurossa, arvioivat Danske Bankin neuvonantaja Lauri Uotila ja poliittisen taloustieteen tutkija Lauri Holappa. Mikäli Kreikka päätyy eroamaan valuuttaunionista, ei siitä haluta tehdä liian houkuttelevaa esimerkkiä muille euromaille.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä