Osallistu |

Sähkökirjojen käyttöönotto kangertelee kirjastoissa

Sähköisten e-kirjojen käyttö kangertelee vielä pahasti. Vain harvoissa kunnallisissa kirjastoissa on siirrytty e-kirjojen laajempaan käyttöön ja yliopistojen kirjastoissakin ainestojen käytössä on huomattu puutteita. Kerro aiheesta juttua tekevälle toimittajalle omia kokemuksiasi.

Heli Hänninen Kypärämäenkirjaston kassalla.
Sähköinen aineisto ei toimi vielä yhtä kätevästi kuin perinteisten kirjojen lainaaminen. Kuva: Mikko Suhonen

Sähköisen materiaalin pitäisi olla tulevaisuuden ratkaisu kirjastoille. E-aineiston avulla ajatellaan pääsevän eroon loputtomasta määrästä tilaa vieviä kirjoja, joihin syntyvät jonot aiheuttavat hampaiden kiristelyä ainakin opiskelijoille.

E-kirjojen käyttöön liittyy kuitenkin vielä huomattava määrä ongelmia, jotka saavat käyttäjät turvautumaan ennemmin perinteisiin paperisiin kirjoihin.

Kunnallisissa kirjastoissa e-kirjoihin siirtyminen on vielä vähäistä, koska saatavilla oleva aineisto on pääosin ulkomaalaista. Kotimaista kirjallisuutta ei kirjastoihin vielä ole saatu, koska kirjastot ja kustantamot eivät ole päässeet yksimielisyyteen sopivista hinnoittelumalleista ja käyttörajoituksista, jotka takaisivat myös kirjakauppojen tarpeellisuuden tulevaisuudessa. Erilaisia lisenssimalleja on jo testattu yhteistyössä pääkaupunkiseudun kirjastojen kanssa, mutta mallin hakeminen jatkuu vielä ainakin tämän vuoden.

Korkeakoulukirjastoissa sähköiset kirjat ovat kuitenkin jo käytössä. Suora linja kysyi e-kirjojen käytöstä Jyväskylän, Tampereen ja Lappeenrannan yliopistoilta sekä Vantaan Metropolia-ammattikorkeakoululta. Kyselystä selvisi, että e-kirjojen käyttäminen ei toimi korkeakouluissa mutkattomasti.

Yksi suurimmista ongelmista on e-aineiston yhtäaikainen käyttö. Välillä sähköisiäkin kirjoja joutuu jonottamaan samalla tavalla kuin paperikirjoja. Joidenkin kustantajien asettamat rajoitukset estävät ajoittain pääsyn kysytyimpiin e-kurssikirjoihin. Kustantajat asettavat e-kirjoille erilaisia ehtoja, joihin kirjastot tai välittäjät eivät pysty vaikuttamaan.

Toiseksi ongelmaksi on noussut kirjojen etäkäyttö, joka on mahdollista vain kirjautumalla järjestelmään organisaation tunnuksilla. Ulkopuoliset asiakkaat voivat siis käyttää e-kirjoja ainoastaan kirjaston verkon sisäpuolelta. Käytännössä siis vain kirjastojen aukioloaikoina.

E-kirjat eivät ole hinnaltaankaan kilpailukykyisiä perinteisiin kirjoihin verrattuna. Tavallisen kirjan sisältämä arvonlisävero on yhdeksän prosenttia, kun se e-kirjassa on jopa 24 prosenttia.

Sähköisten kirjojen löytämisen on ajateltu myös olevan mutkikkaampaa kuin tavallisten kirjojen. E-kirjoja pitää nimittäin etsiä eri palveluntarjoajien omilta alustoilta ja sivuilta.

Kirjastoissa uskotaan, että e-kirjojen käyttö lisääntyisi, jos se tehtäisiin nykyisestä huomattavasti helpommaksi ja asiakasystävällisemmäksi.

Kerro meille kokemuksistasi

Oletko jo lainannut e-kirjoja kirjastosta? Mistä lainasit? Millä laitteilla luit? Jättikö e-kirjojen toimivuus toivomisen varaa? Voit kertoa kokemuksistasi myös sähköpostilla outi.tuomaala@yle.fi.

Kommentoi aihetta (28 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • jatko-opiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sähkökirjojen lukeminen rasittaa enemmäm kuin tavallisen kirjan. Etenkin huononäköinen pystyy paremmin paneutumaan tavalliseen kirjaan. Jo tietokoneen ruutua tuijottaminen on rasittavaa. Ehkä sähkökirjat sopivat tietojen kopiontiin paremmin kuin paperinen kirja. Nopeuttavathan ne siten gradun tekijöitä, kun muistavat olla kopioimatta loppuraporttin sanasta sanaan tekstiä.

  • lukija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   käytän kindleä enkä tietokonetta lukemiseen. Se ei rasita silmiä vaan vastaa kirjan lukemista. Tosin epäilen että siiihen ei välttämättä voi lainata kirjaston kirjoja eli itse olen ostanut netistä kirjani.

  • jukkis

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jep, e-kirjaa kannattaa lukea lukulaitteella tai vaikkapa tabletilla. Eivät rasita silmiä. Ethän varmaan lue perinteistä kirjaakaan pöydän ääressä istuen.

   Miten helppoa luulet e-kirjan kopioinnin olevan ? Helpompaa on skannata paperikirja :)

  • Ope

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paperista kirjaa ei korvaa mikään:)

   Miten teet esim.e-kirjaan omia muistiinpanojasi jne.?

  • opiskelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä, muistiinpanot ja alleviivaukset ovat aika olennainen osa opiskelua ja lukemista.

   Toivottavasti koulut ja kirjastot eivät ala rahoittamaan tätä bisnestä kovin paljon. Sana e-kirjakin on jo ruma.

  • Kirjastotäti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   E-kirjoihin voi tehdä alleviivauksia ja muistiinpanoja. Et kai alleviivaa kirjaston kirjoja?

  • Lainaaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lukeminen vaatii rekisteröitymisen, oikean ohjelman ja yhteensopivan laitteen. Tulostaminen on estetty tai rajoitettu. Kätevää?

  • ohjelmat?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos kerran kirjastot pyrkivät tiedon avaamiseen ja monipuolisuuteen niin kuin ne lupaavat internet-sivuillaan, niin miksi e-kirjojen lukeminen tosiaan onnistuu vain ulkomaisen yhtiön yhdellä ohjelmalla?

   Kiinnostaisi myös tietää mitä tietoja lukemisesta kerätään verkon tai lukuohjelman välityksellä?

 • Hyviä kokemuksia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen käyttänyt Helmetin sähkökirjapalveluja jo usean kuukauden ajan. Saatavilla on vain ulkomaankielisiä kirjoja, muutama hassu teos löytyy saman kirjaston toisessa palvelussa. En ehdi lukea kirjoja oikeastaan muulloin kuin työmatkalla bussissa.

  Olin yhteydessä erään yhdysvaltalaisen taidekirjan kirjoittajaan kiittääkseni hyvästä teoksesta, jonka lainasin marraskuussa. Hän oli kovin hämmästynyt kuullessaan kirjan jo ilmestyneen puolitoista kuukautta ennen varsinaista lanseerausta USA:ssa tammikuussa, nyt vasta myynnissä kovakantisena Amazonissa. Tekisi mieli ostaa...

 • Jarkko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koulun tunnuksilla olen löytänyt runsaasti ulkomaista lähdemateriaalia e-kirjoja tarjoavasta verkkokirjastosta. Kirjoja voi lukea kuitenkin vain sivuston omalla alustalla eikä esimerkiksi ladata. Kunnallisten kirjastojen osalta pidän e-kirjojen vallankumousta välttämättömänä jollain tavalla. Saattaa olla, että kirjakaupat ym. siirtyvät tulevaisuudessa Spotifyn ja Netflixin tapaisiin kuukausimaksullisiin lähes rajattomasti materiaalia sisältäviin palveluihin.

  • Mitä maksaa?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja kuinka paljon kuukausimaksut alkavat nousta, kun e-kirjat yleistyvät?

   Verkkopankkipalvelutkin olivat ensin ilmaisia, mutta nyt kun lähes kaikilla on verkkopankki, palvelupaketeista veloitetaan jopa kymmeniä euroja vuodessa.

 • Koko kuva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sähköisen jakelun aikakautena on vaikea uskoa, että toiset ostaisivat ja toiset lainaisivat kirjoja yhtä vaivattomasti. Se ei ole edes demokraattista. En siksi usko, että perinteisillä kirjastoilla tulee pitkällä tähtäimellä olemaan mitään tekemistä e-kirjojen kanssa.

  Oppilaitokset ovat oma juttunsa, ehkä sinne saa oppilaille määräaikaiset lisenssit tukkuhintaan per oppilas. Kuka ne sitten maksaa...

 • 2000€/kk perustuloksi Vas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei mitään tärväystä kirjastoalan shoppailuun, vaan nekin rahat suoraan perustulona ihmisille, että he voivat itse ostaa tarvitsemansa e-kirjat. Suorin tie on järkevin ja halvin, useimmissa asioissa, mistä täällä jauhetaan vuodesta toiseen.

  Rahoitus perustuloon on kyllä olemassa, aloitetaan veropakolaiseliitin verottamisella, Veikkauksen ja RAY:n varojen käyttöön, ihmisten perusturvaan, pinnallisten hyväosais-unelmien rahoittamisen sijaan.

 • mediakonsultti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myisivät PDF-muodossa. Itunes sai vihdoin musiikin myyntiin MP3-muodossa, joka käytännössä vasta avasi musiikin nettimyynnin. DRM-suojaukset haittaavat liikaa tuotetta, jonka kappalearvo on alle kympin.

  Warettamalla saa liian paljon parempaa kuin kaupasta tai kirjastosta: kuka tahansa voi skannata kirjansa ja laittaa jakoon.

  Massateosten oikea kappalearvo on alle kympin per kappale, mahdollisesti alle euron. Vastineeksi niitä voi sitten myydä miljoonan siinä missä fyysistä tuotetta myy samalla panostuksella sata. Markkina on ihan erilainen.

  Spotifyn kymppi kuussa ja Itunesin euro biisiltä ovat markkinahintoja. Ostaja ei maksa satasta kuussa verkkopalvelusta tai viittäkymppiä kappaleista. Kirjan arvo ilman jakelua on jotain alle kympin myös, luultavasti likempänä euroa kuin kymppiä. Vastineeksi sitten suosittua pdf-kirjaa voidaan myydä Suomessa 100 000 kappaletta yhdessä yössä. Fyysisellä sama ei millään onnistu.

  • tpi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   PDF on sähkökirjan formaattina ihan vihoviimeinen ja lähes käyttökelvoton, sillä se ei skaalaudu erilaisille näytöille. Sähkökirjaa pitää pystyä lukemaan kännykästä, epaperi-näytöstä kuten Kindlestä, iPadista tai muusta tabletista sekä tietokoneen näytöltä.

  • Kirjat paperilla

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onneksi kirjassa ei ole mitään yhteensopivuusongelmia. (Tavallisessa kirjassa siis.)

 • Sähkötön kirja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä perinteinen sähkötön ja muoviton kirja on paras ratkaisu. Ainakin omasta mielestäni. En kyllä voisi kuvitella ostavani kirjoja sähköisinä. Pieni lukuvalo ajaa saman asian eikä siihenkään tarvitse sähkölaitetta kun käyttää kynttilävaloa.

  • Samaa mieltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paperikirja ei tarvitse mitään lyhytikäisiä laitteita toimiakseen ja sen voi vaikka lainata kaverille helposti.

 • Suomenkiel tietokirjal.puuttuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ei ole substanssia ei välineellä ole mitään merkitystä.

  KEISARIN UUDET VAATTEET-ILMIÖ.

 • kustantajan terveiset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  eKirjojen käyttöönotto laajassa mielessä ei Suomessa nykyisillä asenteilla tule onnistumaan: kirjastot ja julkinen sektori odottaa aineistoja ilmaiseksi. Kustantajalle eKirja on samanlainen työmäärä + korkeampi verotus, eli pitäisi saada sama hinta kuin paperimuotoisesta kirjasta. Tekijätkin haluavat jotain leivän päälle.

  Kun eKirjat viedään loppuun jakelun osalta, niin 30 % Suomen kirjastojen henkilökunnasta joutaisi irtisanoa. Tällä hetkellä kirjastojen henkilökunta on niin vanhoillista ja pyrkivät estämään kehitystä tämän tietäen. Tästä syystä eKirja ei tule Suomessa yleistymään vähään aikaan.

  Opetusministeriössä pitäisi jonkun herätä 2000-luvulle!

  • Asiasta jotakin tietävä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kustantajilla on todella suuri tarve päästä rahastamaan e-kirjoilla, business is business. Ei ole kirjastojen kannalta mitään järkeä ryhtyä esimerkiksi maksamaan e-kirjoista vuosimaksua, niin kuin monet kotimaiset kustantajat ovat yrittäneet vakavissaan ehdottaa: on huomattavasti järkevämpää ostaa painettu kirja, maksaa se kerran ja sen jälkeen se on kirjaston omaisuutta. E-kirjasta ei saa tulla jatkuvaa raha-automaattia kustantajalle, se on niin kirjastojen kuin tavallisen lukijankin kannalta kestämätöntä. Edellisessä viestissä kustantajan terveisissä oli virhe: jos ja kun e-maailmaan siirrytään täydellä teholla, 70 % kirjaston työntekijöistä joutaa painettujen kirjojen käsittelystä muihin töihin. Me kirjastossa tiedämme tämän kustantajia paremmin, eikä se meitä kauhistuta - maailma muuttuu, toivottavasti myös kustannusmaailma.

  • Kustantajalle terveisiä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "eKirjojen käyttöönotto laajassa mielessä ei Suomessa nykyisillä asenteilla tule onnistumaan: kirjastot ja julkinen sektori odottaa aineistoja ilmaiseksi."

   Mistähän kustantajalle tällainen käsitys on tullut. Kirjastot eivät odota saavansa yhtään mitään ilmaiseksi. Kustantajat sen sijaan luulevat voivansa rahastaa ihan mitä tahansa. Mutta aikansa sitäkin: kirjastoilla ja julkisella sektoilla on rajalliset budjetit ja kun kustantajien järjettömät pyynnit ohittavat kirjastojen kyvyn, niin siinäpä sitten ihmettelevät. Mistä kumpuaa käsitys, että yhtäkkiä esim. kaikki opiskelijat alkaisivat itse ostaa omalla rahalla e-kirjoja, kun kaiken aikaa valitetaan, että kurssikirjoja ei ole lainakappaleina riittävästi. Tai kaikki yleisten kirjastojen lainaajat? Ihanko itse alkavat ostamaan kaiken sen, mitä nyt lainaavat? Mistä tällainen usko varallisuuden kasvuun?

   Eivät kirjastot kuole eivätkä kirjastontädit jää työttömiksi. Vai miten te luulette niiden e-kirjojenkin tulevan teille käyttöön?

 • hatsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  MInulla kompastuskivenä on ollut lähinnä lukulaitteiden saatavuuden ongelma. Matkapuhelimen näytöltä olen kirjani tihrustanut.

 • kirjakko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Anteeksi lievä syrjähyppy aiheesta: Palautetta kirjastojen e-kirja- ja muista palveluista voi antaa myös juuri menossa olevalla kansallisella kirjastojen käyttäjäkyselyllä: http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/koordinointi/kayttajakysely2013.html

 • Tulevaisuudenkuva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuten artikkelistakin voi lukea, lisenssimaksut ja käyttörajoitukset ovat olennainen osa sähköisiä kirjoja. Kumpikaan asia ei kuulosta hyvältä vapaan ja monipuolisen tiedonvälityksen kannalta. Pahimmillaan jotkin kirjat ehkä vain sammutetaan kaikkialta muutamalla klikkauksella lisenssiepäselvyyksien, hinnankorotusten, kiistanalaisen sisällön tai vastaavien syiden perusteella. Tällaiseen lisenssimaksujen ja käyttörajoitusten maailmaanko lukeminen halutaan siirtää?

 • Erkki J

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän tavallinen kirja on kirja.

  Minä en pidä näistä E- kirjoista. Olen eräältä tuttavaltani saanut kokeilla sen lukemista, mutta en pitänyt siitä.

  Kirja on kirja, eikä muuksi muutu.

 • SepiV

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanha kunnon Usenet eli Nyyssit toimii aika kivasti kirjojen jakelukanavana: "alt.binaries.e-books". Jos luen kirjan loppuun, pyrin maksamaan siitä. Monet kirjailijat ovat perustaneet Paypal-tilin sitä varten. Hinta on useimmiten omakustannushinta, alle kympin. Silloin maksaa mielellään, kun tietää että kustantajat ja tekijänoikeuslakimiehet eivät saa penniäkään.

 • Vähemmän kirjoja?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lähikirjastossa vaikuttaa siltä, että uusia kirjoja ei hankittaisi niin paljon kuin aikaisemmin. Hyllystä on lisäksi poistettu ainakin yhden aiheen kirjat kokonaan.

  Aikaisemmin kirjasto hankki uusia kirjoja. Jaetaanko sama raha nyt kirjojen, e-kirjojen, tietokoneiden, käyttöopastuksen ja internetpalveluiden kesken? Valikoimahan siinä pienenee.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä