Kotimaa |

Sähkön hinta laskenut ennätysnopeasti

Kuluttajasähkön hinta on laskenut kuluvana vuonna ennätysmäisen nopeasti. Sähkön hinnan odotetaan edelleen laskevan syksyn ja alkutalven aikana. Pidemmällä aikavälillä sähkön hintaan kohdistuu kuitenkin kova nousupaine.

Sähköpylväs ja johtoja, kirkas aurinko taivaalla.
Kuva: Mikko Nurmi

Päästöoikeuksien kauppatiskillä on hiljaista ja se näkyy myös sähkön tukkukaupan hinnoissa. Uusissa sopimuksissa sähkön kuluttajahinta laskee samaa tahtia tukkusähkön hinnan kanssa.

Vaasan yliopiston hintavertailututkimuksen VaasaEMG:n mukaan kuluttajille myytävän sähkön hinta uusissa sopimuksissa on laskenut viimeisen vuoden aikana keskimäärin 27 prosenttia. VaasaEMG:n tiedotuspäällikön Teemu Närvä sanoo, että hintojen lasku on ollut jopa historiallista.

- Hinnat eivät ole koskaan laskeneet yhtäjaksoisesti näin pitkään sen jälkeen kun VaasaEMG:n PriceWatch tutkimusta alettiin tehdä keväällä 2000, Närvä sanoo.

Tarjoushinnoissa on suurta hajontaa

Tutkimuksen mukaan sähkönmyyjien kalleimmat tarjoushinnat ovat noin 50 prosenttia korkeampia kuin halvimmat tarjoushinnat.

Esimerkiksi sähkölämmitteisen, 18 000 kilowattituntia kuluttavan omakotitalon osalta ero halvimman ja kalleimman hinnan välillä on 450 euroa vuodessa. Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen siis kannattaa, ja sähköä myyviä yhtiöitä on maassa tällä haavaa nelisenkymmentä.

Hinnat laskevat ja sitten nousevat

Syyskesän aikana sähkön hinta on Norjan ja Ruotsin kuivuudesta huolimatta laskenut, koska teollisuus on kaivannut energiaa aiempaa vähemmän. Energian välitystoimintaa harjoittavan Energiameklarit Oy:n johtaja Esko Kytömäki sanoo, että hinnat laskevat entisestään, jos Ruotsin huoltotauolla ollut ydinvoima saadaan takaisin käyttöön.

-Tälläkin hetkellä alle puolet Ruotsin ydinvoimasta on tuotannossa ja jos sitä saadaan nopeasti tuotantoon, se näkyy nopeasti myös hinnassa, toteaa Kytömäki.

Kuluttajahinnat vuoden 2007 tasolla

Pidemmällä aikavälillä, eli 2000-luvulla, sähkön kuluttajahinnat ovat nousseet vauhdilla. Kuluttajasähkön hinta on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2000. Nyt sähkön kuluttajahinnat ovat vuoden 2007 tasolla.

Hintojen nousun odotetaan jatkuvan, kun teollisuus piristyy ja sähkön kulutus sitä myötä kasvaa.

Sähkön hintaa nostavat tulevaisuudessa myös uusituvan energian tuotantotavoitteet syöttötariffeineen. Myös sähkön siirtohintojen nousun suuruus on kokonaan toinen juttu.

Kommentoi aihetta (22 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Aleksanteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vielä tiedoksi nimimerkille "satumaa", että sähkön siirtohinta EI SAA NOUSTA, vaikka varsinainen energian toimittaja vaihtuu! Jos siirtohinta toimittajan vaihdon johdosta nousee, ollaan laittomilla teillä. Ilmeisesti tuon ongelman välttämiseksi sähkön siirto- ja myyntiyhtiöt on nykyisin lain mukaan eriytetty toisistaan. (Tosin nämä käytännössä voivat silti olla yhtä lähellä toisiaan kuin paita ja peppu. Mutta kuitenkin...)

  Siirtohinta voi kyllä noustakin, mutta vain siinä tapauksessa, että kuluttaja vaihtaa toiseen tariffijärjestelmään. Liekö näin käynyt "satumaan" tapauksessa?

  Nimimerkki "Minäkinkö" ihmettelee aiheellisesti, miksi hinnat eivät laske kuluttajille, vaikka markkinasähkön hinta laskee. Syynä tuohon on tietenkin, että kilpailu ei toimi kunnolla. Eli me asiakkaat emme tarpeeksi ahkerasti kilpailuta sähön toimittajiamme. Perimmäinen syy näkyy siis peilistä!

 • maksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siirto hintoja kyllä nostetaan kokoajan.

 • J

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siirtohinnat ovatkin aivan eri asia. Aivan sama kuin valittaisi, että kyllä ruuan hinta laskee, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, kun bussilipun hinta nousee.

 • Legolas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On erittäin viisaasti ajateltu se TEM:in kaavailema suunnitelma, että lisää uusiutuvaa energiantuottoa ja syöttötariffijärjestelmää lähdetään tässä saumassa aloittamaan. Yleiseen eurooppalaiseen kehitykseen suuntaavaa myös.

 • kyllästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meille ainakin Fortum ilmoitti nostavansa hintoja.

 • satumaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hesus informoi, että Suomessa on edullisimpia sähkön hintoja Euroopassa. Miksi olisimme siitä huolissamme.?Täällä puohjoisessa kulutus on sitä luokkaa,ettemme pystyisi kalliimpia maksamaan.

  Pitäisikö meidän kaikesta maksaa kalleimman mukaan, ruoka, vaatteet, bensa, öljy jne

  Aleksanteri, kiitos tiedosta, sähkönsiirtohinnassa kysymys oli Forttumin hinnan laskusta,ei kilpailutuksesta.

  Niin, kuluttaja-asiamies on todella vaikeasti tavoitettava virkamies, siinäpä vasta pulma.

 • Uppis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kukas kertois tuon Fortumille ? Ei nääs näy sähkölaskussa juuri lainkaan ...

 • satumaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä sähkön hinta laski, mutta siirtohinta nousi niin paljon, että sähkölasku suureni.

  Forttumilla ei mikään muuttunut hintapolitiikassa, vaikka olemme lamassa ja ahdingossa. Tarvittaisiin kilpailevia verkkoja niin voisi tapahtua jotain, ellei tehdä Lemminkäisiä.

 • Wirtaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisiköhän tuo koko Fortum kaataa? Siellä nostetaan koko ajan kesken sopimuskausien sähkön ja siirtojen hintaa. Jos kaikki siirtävät sähkönsä toisiin halvempiin verkkoihin, niin 2 viikon kuluttua Fortum on entinen...

 • Minäkinkö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hinnat muka tippuneet vauhdilla... Minä tein 100% uusiutuvilla tuotetusta energiasta sopimuksen jo helmikuussa. Se sopimus on edelleen jotakuinkin halvin (päivä/yö 5/4senttiä).

  Miksi isot yhtiöt nyt vasta tiputtavat hintoja, kun sitä halpaa sähköä olisi voinut myydä jo kohta vuoden....

 • Wirtaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tein Fortuminkanssa 2 vuoden sopimuksen sähköstä ja sopimuksessa sanottiin, että se on takuu hinta, eikä siihen tule muutoksia. Yllätys, yllätys heti heinäkuun alussa hinta olikin muuttunut ylöspäin laskussa ja minulle tuli kirje, jossa pahoiteltiin sähkön hinnan nousua eli sopimukset ei pidä paikkaansa. Sanoin irti sopimukseni.

 • sähkömies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Miksi isot yhtiöt nyt vasta tiputtavat hintoja, kun sitä halpaa sähköä olisi voinut myydä jo kohta vuoden.... "

  Et taida tosiaan ymmärtää miten liike-elämä toimii?

 • Helppoa vai?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kilpailutin sähkösopimukseni 2005 ja vaihdoin toimittajaa sillä seurauksella, että sähkönsiirtolaskut loppuivat 6 kuukaudeksi kokonaan. Niitä oli sitten mukava maksella köntässä jälkikäteen, hirveä riesa ja sekin piti itse kaikki selvittää. Vai muka helppoa kilpailuttaa?

 • Markkinat-höpötys lopetettava

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Hesus informoi, että Suomessa on edullisimpia sähkön hintoja Euroopassa. " Ei ole kauaa. Kohta Pohjoismainen sähköpörssi yhdistyy Euroopan pörssiin. Miksi siihen sitten ylipäänsä liitytään johtuu markkinauskovaisuudesta ts. uusliberalismista käsittääkseni. Lopulta koko maailman sähkönhinta määrätään yhdessä pörssissä New Yorkissa epäilen... osakkeenomistajat olisivat innoissaan!

  Markkinat toimivat kunnolla kuluttajan kannalta ainakin viihteessä: se on vapaaehtoista vaihdantaa, ja vaihtoehtoja riittää jos viihdetuote X on liian kallis.

 • Aleksanteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvät ihmiset KILPAILUTTAKAA noita sähkön hintoja. Se on nykyisin tosi helppoa. Itse aion niin tehdä vaikkakin hieman myöhäisheränneenä. Asuinpaikkakunnallani päivä/yösähkö maksaa noin 6/4 senttiä, mikä on tässä maassa melko halpaa. Kesämökkipaikkakunnalla hinnat sen sijaan ovat n. 50 % kalliimmat! Samoin perusmaksu. Kaiken lisäksi siellä vuosikulutuskin on arvioitu reilusti yläkanttiin, joten sähkön myyjä saa vielä edullista lainaa allekirjoittaneelta.

  Eri yhtiöiden laajasta hintahaitarista näkee, että paikoin hinnoissa on ilmaa reippaasti. Kyllähän energiayhtiö ilkeää ottaa niin korkean hinnan, kun asiakkaat suostuvat maksamaan. Siihenkin pätee tämä nykyaikana vallalla oleva trendi, että firman omistajan rahapussin lihottaminen menee kaiken muun edelle. Näin on valitettavasti jopa joissakin kunnallisissa energialaitoksissa.

  Valitettavasti siirtohintoja ei voi vielä kilpailuttaa, mutta onneksi ne ovat se pienempi osa sähkölaskua.

 • Hesus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse olen kilpailuttanut ja saanut sitä kautta halvempaa sähköä, joka ei kilpailuta ettiköön syyllistä peilistä. Suomessa on, kaikesta huolimatta, erittäin edullista sähköä Euroopan mittakaavassa. Ja joka ei tota muka usko katsokoon eurostatin tilastot eikä heitä mutu hintoja tänne.

 • Aleksanteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkeille "Helppoa vai?" ja "satumaa" ystävällisesti tiedoksi, että kyllä se itse kilpailuttaminen tosiaankin on helppoa.

  Jos nykyinen sähkön toimittaja kilpailutuksessa häviää, saattaa se tietysti tehdä "vahingossa" pientä jäynää entiselle asiakkaalle. Viheliäisiä ihmisiä löytyy varmaan sähköyhtiöistä siinä kuin muualtakin.

  Räikeimmät tapaukset on syytä kiikuttaa esim. kuluttaja-asiamiehelle.

 • Minäkinkö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "sähkömies, tänään klo 10:29

  "Miksi isot yhtiöt nyt vasta tiputtavat hintoja, kun sitä halpaa sähköä olisi voinut myydä jo kohta vuoden.... "

  Et taida tosiaan ymmärtää miten liike-elämä toimii?"

  Ymmärrän toki, että firmojen on tarkoitus saada maksimaalinen voitto. Siinä ei ole mitään vikaa eikä ihmeellistä.

  Mutta en ymmärrä miksi kilpailu ei vedä hintoja alas sitä myöden kuin se on mahdollista.

  Miksi on mahdollista että yhtiöt pystyvät pitämään myynti hinnat ylhäällä vaikka ostohinta laskee. Tämä sotii kaikkia avoimen ja rehellisen markkinatalouden sääntöjä vastaan. Hintojen ylhäällä pysyminen on merkki joko monopolista tai kartellista. Yhtiöitä on niin monta että monopolia ei ole joten jäljelle jää...

 • Kyrsiintynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vattenfallilla ei kauheasti ole sähkölaskussa näkynyt tämä. Nooh, onhan se hyvä, että menee firman katteisiin jotta voidaan taas jakaa optioita.

 • Metsämökin vaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Kyllästyin Fortum´iin täysin 7 vuotta sitten. Sen jälkeen olen varsinais-suomalaisena tehnyt sopimuksia Kainuun Sähkön, Turku Energian ja viimeksi Vaasa Sähkön kanssa. Hinta putosi selkeesti Fortumin jälkeen ja on tälläkin hetkellä halvimmasta päästä. En ole huomannut että näiden pienempien myyjien sähkö olisi huonompi-laatuisempi kuin Fortum-monopolin sähkö.

  Joten, reippaasti vaan kilpailuttamaan! Ei se ole yhtään vaikeaa. Ellei sinulla itselläsi ole netti-yhteyttä, sen voi tehdä kirjastossa tai kaverin koneella.

 • kallista on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt on hyvä laskee kun kulutus on pientä. Olihan meillä lämmin syksy. Turha tässä on juhlia kyllä hinnat taas pamahtaa kohilleen kun talvi tulee. Sillon kun pakko käyttää enemmän sähköä. Kyllä meillä työmies maksaa ja eduskunta vikisee. Kai niille joku yhtiö maksaa sähkötkin.

 • vaihtamalla paranee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo, minäkin siiryin Fortumista takaisin entiseen sähköyhtiööni, koska nostivat jokin aika sitten perusmaksuja aivan kohtuuttomasti. Eli säästän jo perusmaksuissa 2 euroa kuukaudessa...:)

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Tulli paljasti Suomen suurimman nettihuumekaupan – arvo 2 miljoonaa euroa

Värikäs

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä