Kotimaa |

Saimaan suuria selkiä peittää hento jääkansi

Jäät eivät vielä kestä kävelemistä. Siksi pilkille on mentävä veneellä.

Saimaa
Kuva: Petri Vironen / Yle

Isot järvenselät ovat jo jäässä. Samansuuntaisen viestin alkutalven tilanteesta antavat Kalevi Puukko Hirvensalmen kirkonkylän lähivesiltä, Ensio Brjörninen Puulan Simpiän ja Karttuun seliltä sekä Ari Kuutti Saimaalta Pihlajaveden Laukansaaresta.

Vapaata vettä ei enää löydy. - Tosin Savonlinnan syväväylä on vielä sula, sanoo Ari Kuutti.

Jääkannen myötä maisemat ovat huikean kauniita ja houkuttelevia, mutta jäälle ei siltikään pidä mennä kävelemään. Laajoilla alueilla jään paksuus on vain yksi sentti. Nyt pakkanen lauhtuu muutamaksi päiväksi. Vaikka lämpötila ei kiepsahdakaan plussan puolelle, jääkansi pysyy silti ohuena.

- Jatkuva vähäinen lumisade aiheuttaa sen, että jäät pysyvät heikkoina. Jos lumentulo loppuu, jää saattaa paksuuntua, sanoo Ari Kuutti.

- Ei sinne vielä toinna kävellen mennä.

Ari Kuutti oli perjantaina hirvimetsällä saaressa. Metsästykseen ei otettu koiria lainkaan mukaan, jotta ne eivät hätyyttäisi hirviä heikoille jäille.

Jäät ovat vielä niin ohuita, että metsästäjät siirtyvät saaresta toiseen teräsveneillä. Niiden menoa ohuet jäät eivät hidasta.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Palomestari: Turmakoneesta jäi jäljelle romukasa, ei mitään tunnistettavaa

Sunnuntain tiedotustilaisuus onnettomuudesta.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.45

Luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on muistanut lentoturmassa menehtyneitä, heidän omaisiaan ja turmasta järkyttyneitä Facebook-sivullaan rukouksella.

00.15

Tutkinnanjohtaja, komisario Pentti Lehtimäki kertoo, että lentoturmassa kuolleet siirretään yön aikana pois onnettomuuspaikalta. Heidän tunnistamisessaan tarvitaan DNA-tutkimuksia.

23.24

Pienkoneen putoamispaikalla ollut päivystävä palomestari kuvailee näkymää lohduttomaksi. Hänen mukaansa kone oli tuhoutunut tunnistamattomaan kuntoon.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä