Ulkomaat |

Saksan hallituksen komitea: Eroon ydinvoimasta 2021

Saksan on luovuttava kokonaan ydinvoiman käytöstä vuoteen 2021 mennessä, tai nopeammin, sanoo hallituksen asettama asiantuntijakomitea. Tämän ns. eettisen komitean kannan arvioidaan olevan ratkaisevan tärkeä myös hallituksen päätöksille.

Ydinvoimala Saksan Philippsburgissa.
Ydinvoimala Saksan Philippsburgissa. Kuva: Uli Deck / EPA

17-jäsenisen komitean tehtäväksi annettiin pohtia Saksan tulevaisuuden energiapolitiikkaa. Komitean perustamiselle ratkaiseva sysäys oli Japanin ydinvoimalakatastrofi.

Komitean raportin oli määrä tulla julkisuuteen vasta kesäkuun alussa, jolloin Saksan hallitus aikoo päättää ydinvoiman käytön mahdollisesta lopettamisesta ja sen aikataulusta. Raportti on kuitenkin vuotanut useaan lehteen.

Saksan puolueet ovat Japanin tapahtumien jälkeen olleet halukkaita lakkauttamaan ydinvoiman. Myös komitea pitää tätä mahdollisena ja myös suosittelee, että viimeisetkin ydinvoimalat suljetaan viimeistään vuonna 2021.

Maan hallitus päätti jo Japanin katastrofin jälkeen sulkea seitsemän vanhinta ydinvoimalaa. Komitean mielestä näitä ei pidä enää käynnistää, vaan puuttuva 8,5 gigawatin tuotanto voidaan korvata ongelmitta.

Komitea uskoo, että ydinvoiman lakkauttaminen on maan taloudelle piristysruiske, joka tarjoaa valtavia teknisiä, taloudellisia ja yhteiskunnallisia mahdollisuuksia. Saksa saisi uudenlaisia vientituotteita ja maan kuva ulkomailla kohenisi.

Ydinsähkön lakkauttamisen avainasia on energiansäästö, jonka potentiaaliseksi suuruusluokaksi arvioidaan jopa 40 - 60 prosentiksi nykytasosta. Uutta tuotantoa saataisiin erityisesti tuuli- ja aurinkovoimaloista.

Ydinvoiman lakkauttamisen seurauksia tulisi seurata tarkoin. Tarkasteltavat seuraamukset olisivat komitean mielestä sähkönsaannin turvaaminen, sähköntuonnin muutokset, hiilidioksidipäästöjen kasvu sekä sähkön hinnan muuttuminen. Sähkön hinnan arvioidaan ydinvoimaloiden sulkemisen seurauksena nousevan 0,1 - 5 senttiä kilowattitunnilta.

Komitean johdossa olivat entinen kristillisdemokraattinen ympäristöministeri Klaus Töpfer ja Saksan tiedeyhteisön johtaja Matthias Kleiner. Jäsenet olivat talouselämän, tieteen ja kirkon edustajia.

Kommentoi aihetta (16 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • ydinjulle lohja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  voipi lakkauttaa,sitähän saapi tulevaisuudessa suomesta.Kun ydinvoima meillä näyttelee päävientiä kun muu teollisuus hiipuu ja siirtyy mualle.Suomen talouden valtteina tulevaisuudessa on kaivos ja ydinvoima teollisuus.valitettavasti..

 • Asukasaktiivi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokin tässä yhtälössä ihmetyttää. Saksassa kaikki ydinvoimalat leimataan kategorisesti huonon energian tuottajiksi muutamien vanhanaikaisten, nykyisen tietämyksen mukaan olosuhteisiinsa nähden puuttellisesti suunniteltujen, ylläpidettyjen ja päivittämättömien laitosten onnettomuuksien jälkeen.

  Hiilenpoltto on käytännössä ainoa vaihtoehto, jos ydinvoimalat suljetaan. Vaikka uusiutuvien energioiden käyttöä pyritään entisestään lisäämään(Saksan valtio tarjoaa jo nyt valtavat subventiot esim. aurinkoenergiaremontteihin pientaloille).

  Faktat, mutu ja tunne täytyy pitää erillään, kun esim. enrgiaasioita linjataan. Tie H*vetttiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.

 • Hyvä Saksa - esimerkkiä suomelle !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saksassa sentään aivot toimii...jees ! Hyvä näin !

  Millonkahan sarvikuonot herää suomessa ????

  T:Frank

 • sepionsupi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun saksa on luopunut ydinvoimasta, niin EU varmaan laittaa valtioille joissa on ydinvoimaa ydinvoimamaksun, koska se on vaarallista..... Suomessa on siihen mennessä rakennettu useampikin voimala.

 • Jännähistoria

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Järkevää. Tuohon mennessä nämä Fukushiman ydinonnettomuus on jo historiaa.

 • Koo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  > sepionsupi, tänään klo 12:40

  > Kun saksa on luopunut ydinvoimasta, niin EU varmaan laittaa valtioille joissa on > ydinvoimaa ydinvoimamaksun, koska se on vaarallista.....

  Onneksemme Ranska käy ydinvoimalla ja varmasti suojelee teollisuuttaan EU:ssa.

 • tk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän ne saksalaisetkin tule järkiinsä ennen vuotta 2021, ihan niinkuin ruotsalaisetkin tulivat järkiinsä ja kumosi ydinvoimastaluopumuspäätöksensä.

  Se nyt vaan on karu fakta että tuuli- ja aurinkovoimalla ei mitään teollisuutta pyöritetä, eikä paljon mitään muutakaan.

 • abe saksassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mitähän ihmettä tuolla teki kirkon edustajat päättämässä energialinjauksista??

 • matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uudistuva energia on poikaa, tänään: "Hiili ja hiili, tuota virttä atomiuskovaiset veisaavat jo kolme vuosikymmentä! Ottakaa vaan opiksenne nykyajan saavutuksista: kännykkä, internet, sähköautot, fotovoltaiikka yms"

  Kyllä ydinenergiaa vastustavan lahkonkin pitäisi tosiasiat tunnustaa. Fossiiliset polttoaineet tappavat ennenaikaisesti yksinomaan EU:ssa WHO:n mukaan 350.000 ihmistä, eli Tshernobylin jälkeen on ennenaikaisesti kuollut fossiilisten polttoaineiden käytön vuoksi 9 miljoonaa ihmistä. Greenpeacen mukaan Tshernobylin vuoksi kuolee ennenaikaisesti 90.000 - 140.000 ihmistä. Hiroshiman ja Nagasakin kokemusten perusteella tuokin Greenpeacen luku on reippaasti liioiteltu. Oikeampi luku olisi noin 10.000, joka sekin tietenkin on hirveä.

  Frankfurter Allgemeinen mukaan Saksa tuottaa sähköstään tällä hetkellä noin 56% fossiilisilla polttoaineilla, ja jos ydinenergiasta luovutaan nyt, niin fossiilisten osuus sähkön tuotannossa nousee vuoteen 2010 mennessä 67 %:iin. Fossiilisten polttoaineiden tuottamat hiilidioksidipäästöt ja edessä oleva ilmastonmuutos näyttävät nyt unohtuneen kokonaan. - Eikä kukaan älähdä meillä siitä, että jo nyt vuonna 2011 Keski-Euroopasta tänne leijuvat kivihiilen polton tuottamat pienhiukkaset tappavat vuosittain suomalaisia 1.300 ihmistä.

  11 eurooppalaisen yliopiston yhteistutkimuksessa (nimeltään ExternE) todettiin myös uusiutuvien energian tuottamismuotojen olevan oleellisesti ydinenergiaa vaarallisempia. Ihmisiä hukkuu patojen murtuessa, asentajat putoavat katoilta ja tuulivoimaloiden yläkerroksista jne.

  Uusiutuvien energialähteiden kehittäminen on tietenkin ihan välttämätöntä. Sitä voisi rahoittaa esim. ydinenergiaverolla. Mutta eikö painopisteen pitäisi olla muualla kuin ydinenergian vastustamisessa? Sähköautojen, tietokoneiden, kännyköiden, talojen lämmityksen, trollikoiden jne. pitää lähitulevaisuudessakin toimia.

 • Neutroni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuolla aikataululla Saksa ei voi korvata ydinvoimaa millään järkevällä tavalla! Tai sitten rakentavat leegioittain uusia hiilivoimaloita! Ja elleivät rakenna niitäkään, niin Saksassa energian hinta pompahtaa sietämättömiin lukemiin. Turha kuvitella sitäkään, että saksalaiset saisivat energian kulutusta vähennettyä.

  Olisivatpa ottaneet oppia Ruotsin kirkasotsaisesta ydinvoimasta luopumiskampanjasta!

 • Hyvältä näyttää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt näyttää siltä, että ilmastonlämpenemiseen tuudittautuneet ovat luopumassa ydinvoimasta ja turkiksista. Kolmannen paukkupakkastalven iskiessä molempien kysyntä kasvaa samalla, kun tarjontaa ollaan leikkaamassa. Jos hoksaamme poiketa määkivästä lammaslaumasta, Suomen velat saada pian hoidettua.

 • Äimän Käki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voihan taivaalliset tuulimyllyt!

  Tämä saksalainen asiantuntemattomuuskomitea elee näköjään pää pilvissä, täysin reaalimaailman ulottumattomissa.

 • Rudolf

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saksalaiset voi vastustaa ydinvoimaa just niin kauan kuin Venäjän putkesta tulee kaasua. Saapahan Putin lisää neuvotteluvoimaa EU:n suuntaan.

 • Asiantuntijoilta puuttui hehkulamppu?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vannon etten osta ainuttakaan Mersua, Audia tai Bemaria sen takia, että ne on tuotettu veivisähköllä. Päinvastoin. Rahani tuskin edes riittäisi sellaiseen.

 • Uudistuva energia on poikaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hiili ja hiili, tuota virttä atomiuskovaiset veisaavat jo kolme vuosikymmentä!

  Ottakaa vaan opiksenne nykyajan saavutuksista: kännykkä, internet, sähköautot, fotovoltaiikka yms.

 • matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täydennys ja korjaus aikaisempaan kommenttiini.

  1. Siis WHO:n mukaan EU:ssa kuolee ennenaikaisesti fossiilisten polttoaineiden käytön seurauksena 350.000 ihmistä vuodessa.

  2. Frankfurter Allgemeinen asiantuntijalausunnon mukaan fossiilisten polttoaineiden osuus Saksan sähkön tuotannossa on 67% vuonna 2020.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä