Kulttuuri |

Sanoma Magazines pitää kiisteltyä avustajasopimusta internet-ajan välttämättömyytenä

Monet lehtitalot katsovat, että uudet median sähköiset jakelumuodot ovat luoneet tarpeen hankkia aineistoihin laajennetut tekijänoikeudet. Aikakauslehtiä julkaiseva Sanoma Magazines on ilmoittanut, että työt loppuvat maaliskuun alussa niiltä avustajilta, jotka eivät allekirjoita uutta, yhtiölle laajat käyttöoikeudet takaavaa sopimusta. Sopimuksen ehtoja on pidetty kohtuuttomina ja sadat avustajat ovat jättäneet sopimuksen allekirjoittamatta.

Sanoma Magazinesin kustantaja, Riitta Pollari
Sanoma Magazinesin kustantaja, Riitta Pollari. Kuva: Yle

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen luonnehtii Sanoma Magazinesin sopimusta tylyksi saneluksi, joka voi ajaa yksittäisen tekijän vastaamaan oikeudessa kunnianloukkausvaateisiin mediatalon puolesta. Savolaisen mielestä sopimuksella halutaan laajat tekijänoikeudet lehtien kustantajalle, halutaan rajoittaa aineiston tekijän omaa materiaalin käyttöä merkittävästi. Samassa yhteydessä sanotaan että palkkioita ei koroteta ja lisäksi tekijälle halutaan sälyttää oikeudellista vastuuta.

Sanoma Magazinesin sopimuksen mukaan freelancerin pitää luovuttaa aineistonsa kaikki oikeudet myös niihin tulevaisuuden jakelukanaviin, joita ei vielä ole edes keksitty.

Muotokuvaus vaatii luottamusta

Valokuvaaja Perttu Saksa pitää lähes rajattomien käyttöoikeuksien luovuttamista kohtuuttomana. Saksa työskentelee pääasiassa muotokuvaajana. Saksan mukaan työ perustuu kuvaajan ja kuvattavan luottamukseen. Hän sanoo, että ei esimerkiksi isänä voisi kuvata omaa lastaan jos olisi tuollaisen sopimuksen allekirjoittanut.

Sadat avustajat ovat julkisesti ilmoittaneet jättävänsä sopimuksen allekirjoittamatta. Sanoma Magazinesin kustantaja, Riitta Pollari sanoo, että tästä huolimatta yhtiön lehdissä riittää tekijöitä. Pollari pitää kiinnostavana, että 350 ihmistä on kirjoittanut sopimuksen vastaisen adressin ja vain pieni osa heistä on Sanoma Magazines Finlandille töitä tekeviä.

Iso yritys ja pienet toimijat

Journalistiliiton mielestä tapaus kertoo yleisemminkin tarpeesta muuttaa lainsäädäntöä, jotta itsensä työllistävien neuvotteluasema paranisi. Journalistiliiton Petri Savolaisen mielestä avustajasopimus on klassinen tapaus, jossa iso yritys neuvottelee itseään pienempien toimijoiden kanssa. Toimijat luokitellaan yrittäjiksi ja samalla sanotaan että kollektiivinen neuvottelu toimialajärjestön kanssa, kuten journalistiliiton kanssa ei ole mahdollista.

Ammattikuvaaja Perttu Saksa näkee tilanteessa laajempia ulottuvuuksia. Hänestä sopimus vaikuttaa koko Suomen kultuurihistoriaan ja visuaaliseen identiteettiin, siihen mitä kuvia jää ja hallinnoivatko niitä kuvia isot yhtiöt vai ovatko kuvat tekijöiden hallinnassa.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä