Turku |

Satu Rasila uudisti joulurauhan julistuksen

Dramaturgi Satu Rasila kirjoitti YLE Turun pyynnöstä uudistetun version joulurauhan julistuksesta. Rasila ei kuitenkaan halua, että hänen julistuksensa syrjäyttää vuoden 1827 Turun palon jälkeen ylöskirjattua julistusta, sillä hän itsekin herkistyy joka vuosi kyyneliin sen kuultuaan. Erityisesti siinä vaiheessa kun turkulaiset miehet ottavat karvahatut päästään.

Luostarin välikadullakin riittää kuhinaa jouluaattona. Kuva: YLE Turku / Kalle Talonen

Joulurauhan julistusperinne on tiettävästi peräisin jo 1300-luvulta. Nykyinen sanamuoto on vuodelta 1827. Turun palon jälkeen maistraatin sihteeri kirjasi sen ylös ulkomuistista.

YLE Turku pyysi Turun kaupunginteatterin dramaturgina vuoden alusta aloittavaa Satu Rasilaa päivittämään julistuksen 2010-luvulle. Rasila otti haasteen vastaan ja laati julistuksen, josta tulikin lopulta huomattavasti pidempi kuin alkuperäisestä.

Hän ei itse kuitenkaan halua missään nimessä syrjäyttää vanhaa julistusta. Rasilan perheessä joulu alkaa ja siivoaminen ja kaikenlainen häslääminen loppuu yleensä televisiosta katsotun julistuksen myötä. Dramaturginakin hän pitää olennaisena asiana juuri perinteisen julistuksen perinteikkyyttä.

- Itse tekstihän on hieman mantranomainen. Jos asiasisältöön perehtyy, siitä voi löytää koomisiakin sävyjä. Sitä ei ole kuitenkaan tarkoituskaan jäädä pohtimaan tai problematisoimaan. Tärkeintä on, että se on juhlava ja pyhä.

Draaman kaari on tuttu ja dramatrugi Rasilalle sen huippukohtakin on aina sama.

- Katsomiskokemuksessa minulle jutun kliimaksi on se kun tulee Maamme-laulu ja turkulaiset miehet ottaa karvahatut pois päästä. Silloin aina itkettää. Niin paljon on välinpitämättömyyttä maailmassa, että kun kaikki miehet täällä, nuoret ja vanhat, tajuavat ottaa hattunsa pois niin siinä on jotain tosi komeaa.

Uuden julistuksen haasteet

Satu Rasilalla on aiempaakin kosketuspintaa joulurauhan julistuksen sovittamiseen. Hän on kirjoittanut samalta pohjalta Linnateatterin Mieletön Turun historia -näytelmään "Väliaikarauhan julistuksen".

Nyt häntä pyydettiin kirjoittamaan uusi julistus koko Turun eurooppalaisen kulttuuripääkaupunkivuoden ajan YLE Turun Radiossa kuultuun Arjen löytöretkeilijät -sarjaan. Uusi julistaja lähti kuitenkin puuhaan puhtaalta pöydältä. Tehtävänanto tuntui alkuun haastavalta.

- Oli itse asiassa aika vaikeaa kun halusi sanoa jotain järkevääkin, mutta tämä on osittain myöskin komediallinen tilaisuus. Katsotaan nyt kuinka tässä käy, Satu Rasila aprikoi Vanhalla Suurtorilla Brinkkalan parvekkeen alla juuri ennen H-hetkeä. Ja tällainen joulurauhan julistus radiossa lopulta kuultiin:

Satu Rasilan joulurauhan julistus 2011

Näinä joulun ajan päivinä, jos Jumala suo ja itse haluat, voit olla armorikas lähimmäinen, joka auttaa itsensä ja toisen kohti joulurauhaa.

Idea on tämä:

Joulurauha on metafora. Kirjaimellisesti se tarkoittaa rakkautta ja rauhaa. Sitä, että lopetetaan negatiivinen toiminta, kuten riiteleminen, kyynisyys, sota, katkeruus, kostonhimo ja kaikenlainen terrorismi näiksi muutamaksi päiväksi. Tehdään tämä, koska kaikki me tarvitsemme pahasta pienen tauon. Tehdään tämä siksikin, koska me kaikki tarvitsemme uskoa ihmeisiin ja hyvään.

Rauhaa ja rakkautta varten ei tarvitse kuitenkaan tehdä ihmetekoja, ihan normaali kiukkukierrosten laskeminen ja toisen huomioon ottaminen riittää. Lisäksi on hyvä katsoa peiliin ja ymmärtää, että harva asia elämässä on muiden vika. On vain asioita, joihin voi itse vaikuttaa ja sitten niitä, joihin ei voi.

Toimi siis näin:

1) Jos joku hymyilee sinulle, vastaa hymyyn.

2) Jos toisen tyyli liikenteessä tai kauppajonossa ärsyttää, hengitä nenän kautta kärsivällisyyttä sisään ja suun kautta hermostumista ulos. Varo hyperventiloimasta.

3) Jos et ehdi siivota niin perusteellisesti kuin suunnittelit, sano itsellesi että ei haittaa. Aina ei tarvitse olla niin kuin Avotakan aukeamalla.

4) Naura ääneen. Liikutu joulun tunnelmasta vaikka kyyneliin asti jos siltä tuntuu. Tunteet kuuluvat elämään eikä niitä ole tarkoitus pidättää tai lääkitä pois.

5) Syö vailla syyllisyyttä. Nauti kaikesta juhlaa varten tehdystä ja hankitusta. Mutta älä juo liikaa. Se ahdistaa kaikkia.

6) Katso elokuva. Lue kirja. Kuuntele musiikkia. Taide vapauttaa meidät arkipäivän huolista, siksi.

7) Hiljenny. Se ei tosin tarkoita sitä, että pitää olla hiljaa. Se tarkoittaa sitä, että laitetaan kännykät ja tietokoneet kiinni ja katsotaan silmiin niitä ihmisiä, jotka ovat tärkeitä.

8) Käy kävelyllä. Luonnon tai muiden ihmisten kotien juhlavalaistuksen katseleminen on mukavaa.

9) Nuku pitkään jos nukuttaa. Jos joku perheenjäsenistä nukkuu, anna hänen tehdä niin. Kiireestä luopuminen tarkoittaa sitä, että lakataan suorittamasta.

10) Usko ihmeisiin. Älä koskaan lakkaa uskomasta.

Jos joku ei kuitenkaan halua toimia näin vaan päinvastoin, hän ei ole ainoastaan raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Hän on lisäksi itsekäs ja onneton hölmö, joka ei tajua omaa parastaan. Joulurauha kuuluu kaikille. Jos sitä ei muilta saa, sen voi onneksi aina itse antaa toisille.

Lopuksi toivotetaan kaikille Turkua rakastaville suomalaisille hyvää joulua. Ja tamperelaisille myös.

Kommentoi aihetta (8 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Meeri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Sitä, että lopetetaan negatiivinen toiminta, kuten riiteleminen, kyynisyys, sota, katkeruus, kostonhimo ja kaikenlainen terrorismi näiksi muutamaksi päiväksi."

  Joulupyhien jälkeenkö on ok taas olla paha?!

  Oijoi, ei ihan ollut loppuun asti ajateltu tämä uusi "julistus". Joskus vanhoja perinteitä ei vain kannata edes yrittää uudistaa.

 • ahti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisit voinut Meeri jättää kyynisen asenteesi jo pois, kuten joulujulistuksessa pyydettiiin. Taisi olla liikaa pyydetty.

 • entine turkulaine

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joulurauhan julistus : olis kyllä parempi ettei tiatterin komeljanttari menis rääpimään vanhoja perinteitä,

 • Antti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Satu Rasila.

  Upea teksti: vankkaa asiaa hauskasti esitettynä!

 • Leena

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos että toit uutta sisältöä, uutta ajateltavaa, vanhoihin raameihin. Vanha on silti hyvä!

 • ehdottelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni joulurauhan julistus voitaisiin uudistaa lyhyeksi vetoomukseksi rauhan puolesta. Porilaisten sotaisa ja verinen marssi juuri julistuksen päälle on irvokas. Ja miten juuri Maamme-laulu voisi koskettaa koko maailmaa? Ehdottaisin järjestyksen muuttamista niin että kansallinen osuus tulisi ensin, ja rauhanjulistus sen jälkeen. Julistuksen jälkeen pitäisi laulaa vaikkapa Maa on niin kaunis.

 • Kuuuntelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi sitä, Maammelauluu pitää lopussa vielä hoilata. Sibeliuksen Finlandia sopisi paljon paremmin, Maammelaulun sijaan.

 • risto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hassua, että tuota Finlandiaa aina halutaan Maamme-laulun sijaan. Finlandia on toki kaunis sävel, mutta sitä ei ole sävelletty laulettavaksi eikä se siksi myöskään toimi laulettuna. Finlandia ja myös sen kuoroversio on lähes laulukelvotonta hinaamista. Koskenniemen sanat ovat yli 50 vuotta tuoreemmat kuin itse Finlandia-teema. "Maamme" pysykööt siis joulurauhanjulistuksessa kuin muissakin yhteyksissä.

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä