Lappeenranta |

Savitaipaleen polkka jälleen nettihitti Japanissa

Savitaipaleen tunnussävelenäkin tunnetusta Ievan Polkasta tehty japanilainen versio on kerännyt YouTubessa jo miljoonia katsojia. Perinteisen kansansävelmän hittiversion esittää virtuaalinen laulaja Hatsune Miku.

Japanilainen virtuaaliartisti Hatsune Mikun versiosta Savitaipaleen Polkkanakin tunnetusta Ievan Polkasta on tullut nettihitti Japanissa. Suomessa tunnetumpi on Loituman hieman perinteisempi versio.
Japanilainen virtuaaliartisti Hatsune Mikun versiosta Savitaipaleen Polkkanakin tunnetusta Ievan Polkasta on tullut nettihitti Japanissa. Suomessa tunnetumpi on Loituman hieman perinteisempi versio. Kuva: YLE Etelä-Karjala
Savitaipale

Mitä yhteistä on japanilaisella virtuaalipoptähti Hatsune Mikulla ja eteläkarjalaisella Savitaipaleen kunnalla?

Ei paljoakaan, ajattelevat monet. Internetin YouTubesta löytyy kuitenkin yli kolme miljoonaa toisinajattelijaa.

Japanilainen virtuaalipoptähti Hatsune Miku on nimittäin tehnyt "Ievan Polkasta" version, jolle on kertynyt netissä jo yli kolme miljoonaa katsojamiskertaa.

Savitaipaleen kunnan kulttuurisihteeri Helena Hjerppe on nettihitistä hieman huvittunut.

- Onhan tämä aika hupaisaa. Joku on tämän varmasti netistä bongannut ja niin on lähtenyt lumipallo vyörymään. Ja onhan tässä kieltämättä tarttuva kertosäe, eli päähän se jää helposti soimaan, sanoo Hjerppe.

Softasta lavatähdeksi

Hatsune Miku on Yamahan syntetisaattoriohjelman varaan rakennettu virtuaalinen laulaja. Ohjelmalla voi luoda oikealta kuulostavaa laulua määrittelemällä laulajan sukupuolen, äänenvärin ja iän.

Ohjelman luoma Hatsune Miku onkin noussut ohjelmistodemosta Japanissa suosituksi hahmoksi, jonka ääntä on kuultu animesarjoissa. Hatsune Mikun Ievan Polkasta tehtyä versiota on kuultu mm. amerikkalaisessa "Phineas and Ferb" -komediasarjassa. Suomeksi käännettynä Hatsune Miku tarkoittaa "tulevaisuuden ääntä".

Hatsune Mikun esiintymiset eivät ole rajoittuneet nettiin, sillä hahmo on levyttänyt ja esiintynyt jopa lavalla, tosin hologrammina.Ievan Polkan nettivideon merkitystä korostaa se, että se osoittaa ohjelmistolla tehdyn kokonaisuuden, jossa on sekä luontevan kuulloista virtuaalista lauluääntä ja myös videokuvaa.

Erikoisen lainakappalevalinnan taustalla lienee neljä vuotta sitten internetissä kiertänyt animaatio, jossa suomalaisen Loituman esittämä Ievan Polkka oli liitetty japanilaisesta Bleach-animesarjasta lainattuun pätkään. Loituma Girl -nimellä tunnettu animaatio nousi pieneksi internet-ilmiöksi ja Hatsune Mikun tekijät ovat selvästi koonneet oman versionsa alkuperäistä animaatiota kunnioittaen. Hatsune Miku jopa huitoo videolla purjon varrella kuten Loituma Girl.

Perinteinen polkka

Ievan Polkka on kansansävelmä ja sen alkuperää on jäljitetty Venäjälle. Suomessa siitä on tehty lukuisia versiota. Savitaipaleella sitä kuulee kulttuurisihteeri Helena Hjerpen mukaan usein.

- Vanhemmille ihmisille ja harmonikkaa soittaville se on vakiokappale. Kyllä se harmonikkakonserteissa lähes aina kuullaan. Ja toki myös kesäisin torisoittajilta sitä lähes aina toivotaan, Hjerppe kertoo.

Kunnalle polkan leviäminen tietää ainakin mahdollisuutta tunnettavuuden kasvattamiseen.

- Olisiko tämä nyt sitä globalisoitumista, Hjerppe naurahtaa

Kommentoi aihetta (6 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Lassi Sukellusvene-yhtyeestä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sukellusvene-yhtye Lappeenrannasta levytti Love-recordsille Savitaipaleen polkasta "jatsahtavan" version vuonna 1978.

 • Vocaloid-fan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen katsonut tätä videoa aikaisemmin kun se on tänne tietoon tullut. Miku Hatsune on Vocaloid. Muita on esimerkiksi Len Kagamine ja Rin Kagamine. Youtubessa näitä videoita on myös. Miku ja kumppanit on laitettu myös laulamaan suomenlipun ääreen maamme laulua suomeksi. Youtubesta voi loytää erinlaisia lauluja ja videoita Vocaloideilta ja Utaloideilta.

 • Hendryk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aido sinä vaan, suomalainen. Ihan varmasti suurin osa nykykuulijoista on päässyt osalliseksi Jorma Ikävalkon suuresta tulkinnasta, mutta kyseinen läpijuostu jollotus on kuitenkin mennyt enemmistöltä ohi ja läpi jälkiä jättämättä. Loituman versiossa on sellaista svengiä ja tulkinnallista omaperäisyyttä, josta korvamadot on tehty.

 • Arska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä versio videon kera:

  http://www.youtube.com/watch?v=SEtjK5rLA3k

 • aitosuomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loituma (?) ja heidän versionsa on minulle ja varmaan monille muillekin täysin tuntematon tapaus. Sen sijaan esimerkiksi Jorma Ikävalkon mainio levytys vuodelta 1950 on varmasti kaikille tuttu.

 • Zelco

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  6 742 573 Kertaa katsottu löytyy. myös 10 tunnin versio himoharrastajalle.

  ja jukunen muukin versio...

Tuoreimmat aiheesta: Lappeenranta

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä