Luonto |

"Se oli kerran elämässä -tilanne"

Turkulainen luontoharrastaja Ari Kuusela oli seurannut jo pitkään, kuinka kanahaukka kyttäsi ruokailevia sinisorsia. Oikein ajoitettu laukaisimen painallus tuotti voiton Vuoden lintukuva -kilpailussa.

Vuoden lintukuvana palkittu Ari Kuuselan otos nimeltään Paniikki
Turkulaisen Ari Kuuselan Paniikki valittiin Vuoden lintukuvaksi 2012. Kuva: Ari Kuusela

Luontoharrastaja Ari Kuusela muistaa hyvin talvisen kuvausretkensä Naantaliin, Luonnonmaalle hyvin.

- Siinä Ukko-Pekan sillan vieressä oli sorsien talvehtimissula. Olin jo jonkin aikaa seurannut kanahaukkaa, joka kulki aina vakioreittiä. Kun sorsat tulivat syömään rannan ruokintapaikalle, kanahaukka iski. Monena päivänä odottelin siinä, ja sitten se vain tärppäsi.

Kannatti todella odotella! Kuvaan on pysäytetty juuri se hetki, kun kanahaukan jalat koskettavat veden pintaa. Haukan raidalliset "pussihousut" näkyvät hyvin, myös koko mahanalusen raidallisuus.

- Sorsilla on tuollaisessa tilanteessa hyvä systeemi. Ne menevät tiiviiksi lautaksi, eikä haukka sitten enää pysty kohdistamaan hyökkäystään yhteen lintuun. Siksi haukan on tehtävä monta iskua, kun moni niistä epäonnistuu. Tuossakin kuvaustilanteessa kanahaukka jäi vaille sorsapaistiaan, naurahtaa Kuusela.

- Vesi siinä räiskyi kovasti. Oli täysi paniikki. Se oli sellainen ’kerran elämässä’–tilanne.

Kaaosmainen mutta hallittu

Kilpailun tuomaristo kiitteli Kuuselan kuvaa. Sen sanottiin olevan ”täydellinen, hienosti hallittu, kaaosmainen tilannekuva”.

- Minua kiinnostaa kuvauksessa yhtä paljon kaikki se, mitä on varsinaisen kohteen ympärillä. Jos tässä voittajakuvassa olisi pelkkä kanahaukka, se ei olisi vielä mitään.

Monena päivänä odottelin siinä, ja sitten se vain tärppäsi.

– Ari Kuusela

Tällainen kuvaus vaatii syvempää ymmärrystä luontokappaleiden elämästä ja käyttäytymisestä. Ari Kuusela onkin harrastanut luontoa lapsesta asti. Luonnossa liikkuminen on hänelle hyvin tuttua.

- Valitettavasti moni luontokuvaaja unohtaa, että pelkkä kohde ei vielä riitä. Tarvitaan myös se tausta, muistuttaa Ari Kuusisto.

- Ilman pitkäaikaista tarkkailua en olisi tiennyt, että kanahaukalla oli vakiokyttäyspuu, josta se aina lähti liikkeelle, kun sorsat olivat kokoontuneet rannalle.

- Jos kuvaaja ei ymmärtäisi luonnosta mitään, tuollaista kuvaa ei saisi kuin tuurilla - ja pitemmän päälle tuurilla ei pärjää.

Kaulassa kiikari ja kamera

Onko vaikea päättää, kumman nostaa silmille: kiikarin vai kameran?

Valitettavasti moni luontokuvaaja unohtaa, että pelkkä kohde ei vielä riitä.

– Ari Kuusisto

 - On. Välillä todella on. Nykyään taidan mennä luontoon enemmän kameran ehdoilla. Jos kamera jää kotiin, palaan kyllä takaisin.

Silti Ari Kuusela on valmis sanomaan, että hänessä on enemmän luontomiestä kuin valokuvaajaa.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä