Yle Uutiset selkosuomeksi

Maanantai 24.11.2014

Audio

Osa-aikatyö voi helpottaa työttömyyttä 

Osa-aikatyö sukupuolittain
Naiset tekevät osa-aikatyötä useammin kuin miehet. Kuva: Yle

Talouden asiantuntija sanoo, että on hyvä, jos osa-aikatyö yleistyy Suomessa. Jos useammat ihmiset tekevät osa-aikatyötä, se voi helpottaa työttömyyttä, sanoo Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju. Hän laskee, että osa-aikatyön lisääntyminen voi tuoda työtä jopa 100 000 ihmiselle.

Nykyään osa-aikatyö on Suomessa melko harvinaista. Osa-aikatyötä eli tavallista lyhyempää työaikaa tekevät Suomessa esimerkiksi pienten lasten äidit. Noin 15 prosenttia suomalaisäideistä tekee osa-aikatyötä.

Monessa muussa maassa osa-aikatyötä tehdään paljon enemmän kuin Suomessa. Esimerkiksi Ruotsissa 40 prosenttia ja Hollannissa melkein 90 prosenttia äideistä tekee osa-aikatyötä.

Ruotsissa vanhemmat voivat tehdä osa-aikatyötä, koska heidän taloutensa ei kärsi siitä. Ruotsissa vanhemmille maksetaan esimerkiksi vanhempainpäivärahaa paljon pidempään kuin Suomessa.

Presidentti Niinistö: Suomella oli tilaisuus Nato-jäsenyyteen

Sauli Niinistö
Presidentti Niinistö sanoo, että myös EU-jäsenyys parantaa Suomen turvallisuutta. Kuva: Lehtikuva

Suomella oli tilaisuus liittyä sotilasliitto Natoon 20 vuotta sitten, sanoo presidentti Sauli Niinistö.

Niinistö on antanut haastattelun yhdysvaltalaiselle The Washington Post -sanomalehdelle. Haastattelussa Niinistö sanoo, että Suomella oli tilaisuus Nato-jäsenyyteen 20 vuotta sitten, koska tuolloin Venäjä oli heikko.

Jos Suomi nyt liittyy Natoon, se kiristää Suomen ja Venäjän suhteita, Niinistö sanoo.

Liettua lupaa apua Ukrainalle

Dalia Grybauskaite ja Petro Porošenko.
Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko tapasivat Kiovassa. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Ukraina kertoo, että Liettua on luvannut toimittaa Ukrainalle sotilaallista apua. Ukrainan presidentti Petro Porošenko kertoo, että Liettua toimittaa Ukrainalle materiaaliapua. Materiaaliapu voi tarkoittaa esimerkiksi tutkia tai aseita.

Liettua kuuluu sotilasliitto Natoon. Nato-maat eivät aiemmin ole halunneet antaa aseita Ukrainalle.   

Ukraina tarvitsee apua, koska se taistelee kapinallisia vastaan Itä-Ukrainassa. Kapinalliset saavat aseita ja tukea Venäjältä.

Lastensairaala saa yhä rahalahjoituksia

Mies painamassa räjäytysnappia.
Uuden lastensairaalan rakennustyöt alkoivat juhlallisella alkupamauksella Helsingin Meilahdessa elokuun lopulla. Kuva: Yle

Suomalaiset lahjoittavat yhä rahaa uudelle lastensairaalalle. Ihmiset ja yritykset ovat nyt lahjoittaneet lastensairaalalle yhteensä 32 miljoonaa euroa.

Lastensairaalan tukisäätiön tavoite oli kerätä 30 miljoonaa euroa rahaa uutta sairaalaa varten. Raha saatiin kokoon jo elokuussa. Uudet lahjoitukset ovat silti tarpeen, koska silloin sairaalan rakentamiseen tarvitaan vähemmän lainarahaa.

Uutta lastensairaalaa rakennetaan Helsingin Meilahteen. Sairaalan on määrä olla valmis kolmen (3) vuoden kuluttua.

 

 

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä