Yle Uutiset selkosuomeksi

Perjantai 28.11.2014

Audio

Homoparit pääsevät tulevaisuudessa naimisiin

Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajat kerääntyvät ennen eduskunnan äänestystä 28. marraskuuta Kansalaistorille.
Ihmiset odottivat eduskuntatalon ulkopuolella, mitä eduskunta päättää homoliitoista. Kuva: Yle

Suomi saa uuden avioliittolain. Tulevaisuudessa myös homoparit saavat ehkä mennä naimisiin. Suurin osa kansanedustajista kannatti avioliittolain muuttamista eduskunnan äänestyksessä perjantaina.

Eduskunta äänesti avioliittolaista, koska tavalliset ihmiset tekivät kansalaisaloitteen homoliittojen puolesta. Yli 160 000 suomalaista allekirjoitti kansalaisaloitteen. Monet suomalaiset juhlivat perjantaina, koska eduskunta oli nyt samaa mieltä kansalaisaloitteen kanssa.

Eduskunta aikoo muuttaa avioliittolakia niin, että myös miesparit ja naisparit voivat solmia avioliiton. Nykyään homoparit voivat vain rekisteröidä parisuhteen. Rekisteröity parisuhde ei ole sama asia kuin avioliitto. Rekisteröity parisuhde ei esimerkiksi anna homoparille oikeutta adoptoida lasta.

Uusi avioliittolaki ei ole vielä valmis, mutta perjantain äänestys tarkoittaa käytännössä, että homoliitot melko varmasti hyväksytään.

Kaupunkien välillä on terveyseroja

Grafiikka.
Espoon asukkaat sairastavat vähiten, Kotkan asukkaat eniten. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kaupunkien välillä on eroja siinä, kuinka paljon niiden asukkaat sairastavat. Ihmiset sairastavat eniten Kotkassa. Terveimmät asukkaat ovat Espoossa.

Tutkija Petteri Sipilä sanoo, että erot eri kaupunkien välillä ovat isoja. Syitä on monia. Esimerkiksi työttömyys ja vanhuus lisäävät tauteja. Kotkan asukkaat sairastavat eniten ehkä siksi, että kaupungissa on paljon työttömiä ja vanhuksia.

Putin-juusto valittiin vuoden sanaksi

Juustopakkaus, jossa venäjänkielisiä tekstejä.
Venäjänkielisiä juustopakkauksia sai Suomessa halvalla, koska Venäjä ei niitä ostanut. Kuva: Erno Laisi / Yle

Vuoden 2014 sana on Putin-juusto. Ihmiset valitsivat vuoden sanan äänestyksessä, joka oli Ylen internet-sivuilla.

Ihmiset puhuivat Putin-juustosta, kun kauppoihin tuli halpoja juustoja venäjänkielisissä pakkauksissa. Ne olivat suomalaisia Valion juustoja. Valio ei voinut viedä niitä Venäjälle, koska Venäjä lopetti maitotuotteiden ostamisen EU-maista. Syynä oli Venäjän ja Euroopan unionin riita Ukrainan tilanteesta. Siksi Valio myi juustot halvalla Suomessa.

Suomen kielen tutkija Lari Kotilainen ymmärtää, että Putin-juusto valittiin vuoden sanaksi. Sana kertoo hyvin, mitä vuonna 2014 tapahtui. Vaikka asia eli Ukrainan kriisi on vakava, Putin-juusto on positiivinen ja hauska sana, Lari Kotilainen sanoo.

Presidentinlinna on korjattu

Presidentinlinnan sali.
Presidentinlinna on korjattu hienoon kuntoon. Kuva: Anna-Maria Talvio / Yle

Presidentinlinnan remontti on valmis. Korjaustyöt kestivät kaksi (2) vuotta ja maksoivat 45 miljoonaa euroa. Presidentinlinna on nyt valmis itsenäisyyspäivän juhliin joulukuun 6. päivä.

Katso Presidentinlinnan kuvia Yle Uutisten internet-sivuilta

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä