Yle Uutiset selkosuomeksi

Tiistai 31.5.2016 (tv)

Suomessa tehdään tänä kesänä paljon tietöitä. Varhaisperunaa nostetaan jo. Hossan kansallispuistoon rakennetaan reittejä, joita voi kulkea myös pyörätuolilla. Pohjois-Korea teki ohjuskokeen. Säätiedotus.

Tiistai 31.5.2016 (radio)

Kesän tietyöt ruuhkauttavat liikennettä

Asfalttia lasketaan tielle.
Tänä kesänä päällystetään ja korjataan paljon teitä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suomessa tehdään tänä kesänä paljon tietöitä. Teitä päällystetään ja korjataan enemmän kuin viime vuonna, koska monissa paikoissa tiet ovat päässeet huonoon kuntoon. 

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla uusitaan valtatie 8:n sillat, Jyväskylässä korjataan valtatie 9:ää ja Uudellamaalla korjataan Kehä 1:stä.

Teitä kannattaa korjata nyt myös sen takia, että bitumin hinta on parissa vuodessa halventunut noin 25 prosenttia. Bitumia tarvitaan asfalttiin, jolla tiet päällystetään.

Tietyöt häiritsevät liikennettä. Sen takia työtä yritetään tehdä myös yöaikaan.

Varhaisperunaa nostetaan jo

Varhaisperunan myyntiä Lappeenrannan torilla
Varhaisperunaa saadaan ruokapöytään ehkä jo tällä viikolla. Kuva: Yle / Vilma Hannén

Varhaisperunan nosto on alkanut. Perunaa nostetaan jo ainakin Naantalin Rymättylässä.

Perunannosto alkaa kunnolla tällä viikolla. Sen jälkeen voidaan myös arvioida sitä, miten suuri tämän kesän sadosta tulee.

Kauppoihin kotimaista uutta perunaa saadaan viikonlopuksi.

Kyyjärvi haluaa pitää vastaanottokeskuksen

Alaikäinen turvapaikanhakija.
Kyyjärveläisten mielestä vastaanottokeskus on piristänyt kunnan elämää. Kuva: Yle

Kyyjärven kunta Keski-Suomessa ei halua luopua turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta. Kyyjärven asukkaat sanovat, että vastaanottokeskus on piristänyt koko kunnan elämää.

Kyyjärveläiset aikovat järjestää mielenosoituksen vastaanottokeskuksen sulkemista vastaan. He ovat myös laatineet nettiadressin. Adressissa sanotaan, että Kyyjärvi ja turvapaikanhakijat ovat osoittaneet, että erilaiset uskonnot voivat elää sulassa sovussa keskenään.

Vastaanottokeskus avattiin Kyyjärvelle viime joulukuussa. Kyyjärvellä on yhteensä 70 turvapaikanhakijaa, jotka ovat tulleet Afganistanista ja Irakista.

Luontoretkelle vaikka pyörätuolilla

Nainen pyörätuolissa kulkee luonnossa telavaunun avulla
Hossan kansallispuistoon tulee reittejä, joita pitkin voi kulkea vaikka pyörätuolilla tai rollaattorilla. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Kainuussa Suomussalmella valmistellaan Suomen uusinta kansallispuistoa. Uusi Hossan kansallispuisto avataan ensi vuonna, kun Suomi täyttää 100 vuotta.

Koska kansallispuisto on tarkoitettu kaikille, sinne halutaan myös muutama mahdollisimman helppo reitti. Hossaan rakennetaan 2 luontopolkua, joita pitkin voi kulkea myös pyörätuolilla. Myös reittien nuotiopaikat ja kämpät rakennetaan sellaisiksi, että niihin pääsee helposti.

Helppoja reittejä tarvitsevat esimerkiksi vammaiset, vanhukset ja lapsiperheet.

Hossan kansallispuiston pinta-ala on noin 11 000 hehtaaria. Hossan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Värikallion kalliomaalaukset, jotka ovat peräisin kivikaudelta.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä