Yle Uutiset selkosuomeksi

Keskiviikko 31.8.2016 (tv)

Mitä tapahtuu irakilaisille, jotka eivät saa turvapaikkaa, mutta joita Irak ei ota vastaan? Tutkijat sanovat, että Venäjä on riski Suomelle. Nyt rakennetaan paljon asuntoja. Linnuille on tehty jo 800 000 pönttöä.

Keskiviikko 31.8.2016 (radio)

Kuntien työntekijät ehkä ulos sopimuksesta

Lapsia luokassa tunnilla.
Esimerkiksi opettajat ovat kuntien työntekijöitä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuntien työntekijät sanovat, että he jäävät ehkä pois kilpailukykysopimuksesta. 

Suomen hallitus aloitti keskiviikkona kokouksen, jossa se päättää, mihin verorahat käytetään ensi vuonna. Kuntien työntekijät sanovat, että hallitus aikoo vähentää liikaa kuntien rahoja ja siksi tuhansia ihmisiä jää työttömäksi. Työntekijät vastustavat sitä ja sanovat, että he eivät tule mukaan kilpailukykysopimukseen.

Kilpailukykysopimus tehtiin kesän alussa, mutta se allekirjoitetaan vasta maanantaina. Sopimus tarkoittaa esimerkiksi, että kuntien työntekijöiden vuosipalkka pienenee.

Maassa ilman lupaa

Anonyymi turvapaikanhakija nojaa ikkunalautaan kännykkä kädessään.
Moni turvapaikanhakija odottaa vielä päätöstä. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Suomi antaa irakilaisille vähemmän turvapaikkoja kuin ennen. Irak ei kuitenkaan ota vastaan niitä irakilaisia, jotka eivät halua mennä takaisin. Siksi Suomeen jää ehkä tuhansia irakilaisia, joilla ei ole lupaa olla täällä.  

Viranomaiset sanovat kuitenkin, että Suomessa ei voi asua kauan ilman lupaa. Siksi viranomaisten täytyy ehkä myöhemmin antaa oleskelulupa irakilaisille, jotka eivät halua mennä takaisin Irakiin. 

Suomi on lähettänyt pois maasta noin 4 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna. Yli 2 000 heistä on mennyt takaisin Irakiin.  

Tutkijat: Venäjä riski Suomelle

Kuvakollaasi
Keskellä Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Yle Uutisgrafiikka, kuvat: Yhdysvaltain laivasto / EPA, Yury Kochetkov / EPA, Maxim Shipenkov / EPA

Suomalaiset tutkijat sanovat, että Venäjä on Suomelle nyt suurempi riski kuin ennen.

Venäjä käyttää kovempia otteita ulkomailla, esimerkiksi Ukrainassa ja Syyriassa. Venäjä myös näyttää sotavoimiaan Itämerellä enemmän kuin ennen. Tutkijat sanovat, että Venäjä yrittää käyttää muissa maissa valtaa maakaasun ja öljyn avulla. Venäjä yrittää myös vaikuttaa naapurikansojen mielipiteisiin.

Tutkijat sanovat, että suomalaisten ei kannata sijoittaa paljon rahaa Venäjälle.

Asuntoja rakennetaan paljon

Kalasataman rakennustyömaa.
Rakennustyömaa Helsingissä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomessa rakennetaan paljon. Rakennusala kasvaa tänä vuonna 6,5 prosenttia, vaikka muuten Suomen taloudella menee vielä huonosti.

Eniten rakennetaan asuntoja kaupunkeihin. Tänä vuonna rakennetaan noin 34 000 asuntoa. Myös kauppoja, toimistoja ja kouluja rakennetaan paljon.

Rakennusalalla on nyt 11 000 työpaikkaa enemmän kuin viime vuonna.

Väriä taivaalla

Revontulia Rovaniemellä syksyllä 2016
Rovaniemen taivas. Kuva: Jussi Perkkiö, Rovaniemi

Nyt on mahdollista nähdä hienoja, värikkäitä revontulia.

Auringon toiminta on siinä vaiheessa, että revontulia on paljon. Syksyllä revontulet myös näkyvät taivaalla tosi hyvin, kun illat ovat jo pimeitä, mutta maa on vielä musta. 

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä