Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 26.3.2015

Audio

Germanwingsin lentoturma ei ollut onnettomuus

Lentokone Airbus 380, ohjaamo.
Tutkijat ja lentoyhtiö ovat sitä mieltä, että perämies ohjasi koneen vuorta päin. Kuva: Airbus / EPA

Saksalaisen lentoyhtiön Germanwingsin maahansyöksy ei ollut onnettomuus. Lentoturman tutkijat ovat kertoneet, että lentokoneen perämies, eli toinen ohjaaja on ohjannut koneen tahallaan maahan. Myös Germanwings ja sen omistaja Lufthansa ovat vahvistaneet, että perämies on ohjannut lentokoneen vuoren rinteeseen.

Tutkijat ovat kuunnelleet ohjaamon ääninauhaa. Heidän mielestään kuulostaa siltä, että ensin koneen kapteeni on lähtenyt ohjaamosta. Sen jälkeen hän on yrittänyt päästä sinne takaisin. Lentokonetta on ohjannut perämies, joka ei ole päästänyt kapteenia sisälle.

Lentokoneiden ohjaamoihin on hyvin vaikea päästä väkisin. Ohjaamojen ovet ovat hyvin vahvoja, jotta esimerkiksi terroristit eivät pääse sinne sisälle.

Tutkijat sanovat myös, että perämies on ollut tajuissaan siihen asti, että kone iskeytyi maahan.  Ääninauhalla kuuluu myös, että matkustajat ovat huutaneet juuri ennen lentokoneen osumista maahan.

Germanwingsin lentokoneen turmassa Ranskan Alpeilla kuoli 150 ihmistä.

Saudi-Arabian koneet hyökkäsivät Jemeniin

Jemen.
Lentohyökkäykset ovat tehneet Jemenissä suurta tuhoa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Saudi-Arabia ja sen liittolaiset ovat aloittaneet laajat hyökkäykset Jemeniin. Ilmahyökkäyksiä on tehty Jemenin huthi-kapinallisten tukikohtiin ja lentokentille. Koneet ovat tulittaneet lisäksi huthien asevarastoja. Hyökkäykset ovat olleet voimakkaita. Esimerkiksi pääkaupungissa Sanaassa on kuultu satoja räjähdyksiä.

Saudi-Arabia ja noin kymmenen muuta arabimaata ovat liittoutuneet Jemenin huthi-kapinallisia vastaan. Maat ovat liittoutuneet, koska ne pelkäävät, että Jemenissä syttyy laaja sisällissota. Lisäksi pelätään, että Iran saa Jemenissä vaikutusvaltaa.

Jemenissä on pitkään ollut paha sekasorto, jossa sunnimuslimit ja shiiamuslimit ovat toisiaan vastaan.

Siesta hiipii suomalaisille työpaikoille

Rentoilua.
Tulevaisuudessa voi työhön kuulua myös rentoutumistauko. Kuva: Miia Roivainen / Yle

Siesta, eli lepoaika tulee hitaasti suomalaisille työpaikoille. Suomessa on joillakin työpaikoilla nyt kokeiltu, miten lyhyet unet vaikuttavat työhön yövuoroissa.

Työterveyslaitoksen psykologi Mikael Sallinen sanoo, että pienten unien, eli nokosten ottaminen on yövuoroissa kuitenkin vielä hyvin harvinaista.

Asiantuntijat ovat sanoneet, että lyhyt uni keskellä työvuoroa torjuu väsymystä ja parantaa muistia. Suomalaisilla työpaikoilla on kuitenkin ollut vahva perinne, ettei työpäivän aikana saa nukkua.

Sallinen uskoo, että Suomi voi olla kuitenkin valmis nokosten ottamiseen työpäivän aikana.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä