Yle Uutiset selkosuomeksi

Keskiviikko 25.11.2015

Audio

Poliisi pääsi vankilasta

Jari Aarnio
Jari Aarnio. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Entinen huumepoliisi Jari Aarnio on päässyt pois vankilasta.

Aarnio on ollut vankilassa yli 2 vuotta, koska epäillään, että hän on tehnyt huumerikoksia. Aarnio on pidetty vankilassa siksi, että hän ei pysty piilottamaan ja sotkemaan todisteita. Aarnio ei ole saanut tavata edes perhettään.

Aarnio pääsi tänään keskiviikkona vapaaksi, mutta oikeudenkäynti jatkuu kevääseen asti. Oikeuteen tulee noin sata todistajaa.

Jari Aarnio oli Helsingin huumepoliisin päällikkö. 2 vuotta sitten poliisi alkoi epäillä, että hän on ollut mukana tuomassa huumeita Suomeen. Aarnio joutuu takaisin vankilaan, jos oikeus päättää, että hän on syyllinen.

Suomi lämpenee

Syksyinen maisema Helsingin Alppilassa.
Linnanmäki marraskuussa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomen lämpötila on noussut yli 2 astetta 150 vuodessa.

Ilmastonmuutos on lämmittänyt varsinkin Suomen talvea. Joulukuun lämpötila on noussut jopa viisi astetta. Meri ja järvet jäätyvät myöhemmin kuin 150 vuotta sitten. Etelässä on lunta puolet vähemmän kuin ennen.

Myös kevät tulee nopeammin: puihin tulee lehdet aikaisemmin kuin ennen.

Suomen sää lämpenee nopeammin kuin koko maapallon ilmasto.

Iris Schwanck luki 120 kirjaa

Finlandiapalkintoanimaation lähtökuva
Iris Schwanck. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Torstaina kerrotaan, mikä kirja saa Finlandia-palkinnon. Finlandia-palkinto annetaan joka vuosi yhdelle suomalaiselle romaanille. 

Suomessa on julkaistu tänä vuonna yli 120 romaania. Iris Schwanck on lukenut ne kaikki. Schwanck sanoo, että kirjojen lukeminen oli iso urakka. Hän luki kirjoja aamusta iltaan. Schwanckin niska meni jumiin ja päätä särki usein.

120 kirjasta valittiin kuusi, joista yksi voittaa Finlandia-palkinnon torstaina. Voittajan valitsee muusikko Heikki Harma eli Hector.

Kumma kala

Jokke Pekkola ja jättiläiskala
Jokke Pekkola. Kuva: Jokke Pekkola

Jokke Pekkola sai lauantaina järvestä ison ja kummallisen kalan.

Pekkolan kalaverkkoon tarttui kala, joka painoi yli 11 kiloa ja oli yli metrin pitkä. Suomen järvistä saadaan harvoin näin isoja kaloja. Kukaan ei tiedä, mikä kalan laji on. Kala on ehkä lohi tai taimen tai niiden hybridi eli risteytys. Tiedemiesten täytyy tutkia kala, ennen kuin he tietävät sen lajin.

Jokke Pekkolan ammatti on kokki. Hän laittoi kalasta monenlaista ruokaa.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä