Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 21.5.2015

Audio

Ammattikoulu lyhenee ehkä kahteen vuoteen

Johanna Mäkiniemi opastaa opiskelijoita opetuskeittiössä.
Hallitusneuvotteluissa mietitään ammatillisen koulutuksen lyhentämistä 2 vuoteen. Tulevia kokkeja ammattikoulun oppitunnilla. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Ammattikoulu muuttuu ehkä 2-vuotiseksi. Nyt ammattikoulu kestää 3 vuotta. Ammattikoulussa voi opiskella ammatin perustutkinnon. Jos koulu lyhenee vuodella, ammattikoululainen ei enää voi hakea korkeakouluun opiskelemaan.

Tällä hetkellä ammattikoulun tutkinto on samanarvoinen kuin lukion tutkinto.

Ehdotus liittyy siihen, että hallitus haluaa lisätä työvuosia. Se myös haluaa, että opiskelijat siirtyvät aikaisemmin töihin.

Opiskelijat ja rehtorit vastustavat ehdotusta

Mies remontoi huonetta.
Myös rakentajia koulutetaan ammattikouluissa. Kuva: Rauman Seudun Katulähetys

Ehdotus saa paljon vastustusta. Esimerkiksi Ammattioppilaitos Sataedun rehtori Anne Laine sanoo, että muutos olisi haitaksi koko yhteiskunnalle. Hän sanoo, että nykyinen malli on hyvä, koska se antaa kaikille mahdollisuuden jatkaa opintoja korkeakouluun.

Opiskelijajärjestön edustaja Musa Jallow on myös huolissaan jatko-opintomahdollisuuden menettämisestä. Hän sanoo, että nuoret pitää nähdä tulevaisuuden tekijöinä, eikä vain tehokkaana työvoimana.

Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat nousseet rajusti

Helsingin kantakaupungissa kuvattu sisäpihanäkymä.
Helsingissä asuntojen hinnat ovat joillakin alueilla jopa kaksinkertaistuneet 10 vuodessa. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Asuntojen hinnat ovat pääkaupunkiseudulla nousseet kovaa vauhtia viimeiset 10 vuotta. Esimerkiksi Helsingissä Kruununhaassa, Vallilassa ja Sörnäisissä asuntojen neliöhinta on jopa kaksinkertaistunut.

Hintojen nousu oli voimakkainta vuosina 2005-2010. Sen jälkeen nousu heikkeni. Tänä vuonna hinnat ovat paikoin jopa laskeneet. Yle Uutisten verkkosivuilla on kartta, josta voi katsoa alueittain, miten pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat nousseet.

FIFA ja Qatar saavat moitteet MM-kisajärjestelyistä

Siirtotyöläisiä FIFA:n maailmanmestaruuskilpailujen rakennustyömaalla Dohassa, Qatarissa marraskuussa 2013.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on moittinut Qataria ja FIFA:a jalkapallon MM-kilpailujen järjestelyistä. Kisapaikkoja rakentavat siirtotyöläiset tekevät töitä kurjissa oloissa. Kuva: STR / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty moittii ankarasti Qatarin valtiota ja jalkapallon kattojärjestöä FIFA:a MM-kisojen valmisteluista.

Amnestyn mukaan yli miljoona siirtotyöläistä tekee Qatarissa töitä kurjissa olosuhteissa. Järjestö sanoo myös, että FIFA:lla on selvä vastuu painostaa Qatarin hallintoa muutoksiin.

Amnestyn raportin mukaan viime vuoden aikana yli 400 intialaista ja nepalilaista siirtotyöläistä kuoli Qatarissa.

Jalkapallon MM-kilpailut järjestetään Qatarissa vuonna 2022.

 

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä