Yle Uutiset selkosuomeksi

Maanantai 5.10.2015

Audio

Osa perussuomalaisista haluaa ulos hallituksesta

Sebastian Tynkkynen.
Sebastian Tynkkynen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Osa perussuomalaisten jäsenistä haluaa, että puolue lähtee pois hallituksesta.

Puolueen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ehdottaa, että puolueessa äänestetään, pysyykö se vielä hallituksessa. Syynä on turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu. Monet perussuomalaisten kannattajat haluavat, että Suomen hallitus sulkee rajan eikä päästä enää niin paljon turvapaikanhakijoita Ruotsista Suomeen. Tynkkynen sanoo, että hallitus toimii nyt omaa sopimustaan eli hallitusohjelmaa vastaan.

Perussuomalaisten muut johtajat haluavat, että puolue pysyy hallituksessa. Puheenjohtaja Timo Soini sanoi, että Suomi joutuu poliittiseen kriisiin, jos perussuomalaiset karkaa hallituksesta.   

Kunnat haluavat lisää koutouttamisrahaa

Lieksan vastaanottokeskus.
Lieksan vastaanottokeskus. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kunnat haluavat valtiolta enemmän rahaa maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Esimerkiksi Lieksan kunta ei halua vastaanottaa enempää turvapaikanhakijoita, koska se pelkää, että he tulevat kalliiksi kunnalle muutaman vuoden päästä. Valtio maksaa kunnille kotouttamisrahaa kolme vuotta sen jälkeen, kun turvapaikanhakija on saanut oleskeluluvan. Sen jälkeen kunnan täytyy maksaa itse uusien asukkaiden päivähoitopaikat, koulut ja terveyspalvelut.

Kuntien mielestä valtion täytyy maksaa kotouttamisrahaa kauemmin kuin kolme vuotta, niin että maahanmuuttaja ehtii oppia suomea ja päästä töihin tai opiskelemaan. 

Jännityskirjailija Henning Mankell on kuollut  

Kirjailija Henning Mankell. Kuva on otettu marraskuussa 2013.
Henning Mankell. Kuva: Inga Kjer / EPA

Ruotsalainen kirjailija Henning Mankell on kuollut. Mankell oli 67-vuotias ja hän kuoli syöpään. 

Henning Mankell kirjoitti yhteensä yli 40 kirjaa ja näytelmää. Hänen tunnetuimpia kirjojaan ovat rikospoliisi Kurt Wallanderista kertovat dekkarit eli jännitysromaanit.

Mankellin kirjoja on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. 

Marimekko Pariisissa

Marimekon näytös Pariisin muotiviikoilla.
Kuva: Juha Nurminen

Marimekko-firma on ensimmäistä kertaa esitellyt vaatteitaan Pariisin muotiviikoilla.

Marimekon uudet kesävaatteet kiinnostivat muotitoimittajia. He pitivät vaatteiden kirkkaista väreistä ja kuvioista. Muotitoimittajat sanoivat myös, että Marimekon vaatteita on helppo käyttää.

Marimekko on mukana Pariisin muotimessuilla, koska firma haluaa, että sen vaatteet alkavat käydä kaupaksi myös Keski-Euroopassa. Nykyään Marimekon vaatteita myydään Suomen lisäksi eniten Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. 

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä