Yle Uutiset selkosuomeksi

Sunnuntai 30.8.2015

Audio

Nuorten illanvietto sai karmean lopun

 

Mäkihyppymäki.
Herttoniemen hyppyrimäki. Kuva: Yle

Nuorten illanvietto Helsingissä päättyi karmealla tavalla.  Herttoniemen hyppyrimäessä tapahtui onnettomuus, jossa 16-vuotias tyttö kuoli ja kaksi (2) muuta tyttöä loukkaantui. 

Poliisin nauha mäkihyppymäen rinteessä
Mäen poikki oli vedetty teräslanka ilkivaltaa estämään. Kuva: Yle

Tytöt laskivat mäkeä Herttoniemen hyppyrimäen alastulorinteessä. He törmäsivät teräslankaan, joka oli vedetty mäen poikki. Kaikki saivat vammoja kaulan alueelle. Yksi tytöistä kuoli tapahtumapaikalle

Teräslangalla haluttiin estää ilkivaltaa, koska aikaisemmin nuoret ovat esimerkiksi ajaneet muovisessa mäessä mopoilla ja autoilla.

Onnettomuuspaikalla oli lauantaina yhteensä noin 20 nuorta iltaa viettämässä.

Saksassa marssittiin muukalaisvihaa vastaan

Satoja mielenosoittajia marssimassa.
Ihmiset osoittivat mieltään Dresdenissä. He haluavat, että hyökkäykset pakolaisia vastaan loppuvat. Kuva: Zentralbild, EPA

Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään muukalaisvihaa vastaan Saksan Dresdenissä. Rauhalliseen mielenosoitukseen osallistui noin 5000 ihmistä.

Saksan itäosissa on runsaan viikon aikana sytytetty tuleen useita vastaanottokeskuksia. Heidenaussa uusnatsit ovat hyökänneet pakolaisten bussien kimppuun.

Sanomalehti Die Welt kirjoittaa, että Saksassa on tänä vuonna tehty jo noin 360 hyökkäystä pakolaisia tai heidän asuinpaikkojaan vastaan.

Junamatkustamisen turvallisuutta halutaan parantaa

Poliiseja junanvaunun edessä.
Junamatkustajat ja heidän matkatavaransa tutkitaan tulevaisuudessa tarkemmin. Kuva: Nicolas Maeterlinck / Lehtikuva

Junamatkustajien turvatarkastuksia aiotaan lisätä. EU-ministerit ovat sopineet, että junamatkustajat ja matkatavarat tutkitaan tulevaisuudessa tarkemmin. Lisäksi kansainvälisiin juniin tulee lisää poliiseja.

Tiukennukset johtuvat siitä, että ranskalaisessa luotijunassa yritettiin tehdä terrori-isku runsas viikko sitten. Junaan nousi mies, joka ampui rynnäkkökiväärillä. Muut matkustajat ottivat miehen kiinni.

Havaijilla harjoitellaan lentoa Mars-planeetalle

Valkoinen pyöreä rakennus ja avaruuspukuun pukeutunut henkilö suuren aavikon laidalla.
Mauna Loa -tulivuoren karulle rinteelle on rakennettu kupoli, jossa tutkitaan, miten ihmiset selviävät pitkästä avaruusmatkasta. Kuva: Neil Scheibelhut / AFP

Yhdysvallat on aloittanut Havaijilla kokeen, jossa kerätään tietoa pitkää avaruuslentoa varten.

Kuusi (6) ihmistä asuu pienessä kupolissa vuoden ajan. He syövät vain säilykeruokaa.

Kupolirakennus sisäpuolelta.
Koehenkilöt asuvat kupolissa, jonka halkaisija on 11 metriä. Kuva: Zak Wilson / AFP
Jos he menevät ulos, heidän täytyy käyttää avaruuspukua. Kupoli sijaitsee tulivuoren kivisellä rinteellä, jossa eläimiä ja kasveja on hyvin vähän.

Kokeeseen osallistuvat ranskalainen astrobiologi, saksalainen fyysikko ja neljä (4) amerikkalaista:  lentäjä, arkkitehti, lääkäri-toimittaja ja maaperätieteilijä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa suunnittelee lentoa Mars-planeetalle. Matka voi kestää jopa kolme (3) vuotta.

Kokeen avulla tutkitaan, miten ihmiset selviävät, kun he eivät saa raitista ilmaa eivätkä tuoretta ruokaa ja joutuvat olemaan pitkän aikaa yhdessä pienessä ja ahtaassa tilassa.

 

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä