Yle Uutiset selkosuomeksi

Maanantai 29.6.2015

Audio

Kreikan lainaehdot julki

Mies katsoo seinälehteä Ateenassa.
EU haluaa, että kreikkalaiset lukevat lainaehdot. Kuva: Yannis Kolesidiis / EPA

Euroopan unionin johto kertoi julkisuudessa, mitä muutoksia Kreikalta vaaditaan, ennen kuin sille annetaan uutta lainaa. Kreikka haluaa lisää lainaa niin sanotulta Troikalta, johon kuuluvat Euroopan unionin komissio, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Troikka vaatii Kreikkaa muun muassa nostamaan monia veroja. Kreikan täytyy nostaa esimerkiksi ravintoloiden, hotellien ja muiden firmojen veroja. Troikka vaatii, että kreikkalaiset jäävät eläkkeelle vasta kun he täyttävät 67 vuotta. Troikka sanoo myös, että Kreikan armeijan täytyy säästää 400 miljoonaa euroa.  

Kreikan kansa äänestää sunnuntaina, hyväksyykö se Troikan ehdot.

Pankit kiinni Kreikassa 

Ihmiset, joilla ei ole pankkikorttia, odottavat pankin ulkopuolella Ateenassa.
Ihmiset odottivat pankkien ulkopuolella muun muassa eläkkeitään. Kuva: EPA

Kreikan pankit ovat olleet maanantaina kiinni talouskriisin takia. Pankit pidetään kiinni, että ihmiset eivät tyhjennä niitä rahasta.

Eläkeläiset seisoivat pankkiautomaattien edessä jonossa odottamassa eläkkeitään. Esimerkiksi ateenalaisilta loppuu käteinen raha. Ateenan busseissa saa matkustaa ilmaiseksi, koska ihmisillä ei ole kolikoita. 

Klassisen musiikin orkesterit syrjivät naisia

Satu Simola tahtipuikko kädessään.
Kapellimestari Satu Simola. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Moni nainen sanoo, että klassisen musiikin orkestereissa syrjitään naisia.

Kapellimestari Satu Simolalle miehet ovat sanoneet esimerkiksi, että naisen aivot eivät sovi kapellimestarin työhön eli johtamaan orkesteria. Toinen mies on sanonut, että orkesterin miehet eivät osaa keskittyä soittamaan, jos edessä seisoo nainen.

Suomessa järjestetään heinä- ja elokuussa noin 70 klassisen musiikin konserttia, mutta vain yhdessä konsertissa orkesteria johtaa nainen. Saksassa on 130 orkesteria, mutta vain yhdessä on nainen kapellimestarina. Itävaltalaiseen Wienin filharmonikot -orkesteriin otettiin ensimmäinen naissoittaja vasta vuonna 1997.

Vihdoin hellettä

Ihmiset nauttivat lämpimästä päivästä Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 29. kesäkuuta 2015.
Ihmiset nauttivat lämpimästä päivästä maanantaina Helsingissä. Kuva: Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Kesän ensimmäinen hellepäivä tuli vihdoinkin.

Itä-Suomessa Varkaudessa lämpömittari näytti +25,2 astetta maanantaina kello 14.40. Myös Mikkelissä lämmintä oli vähän yli 25 astetta. Helle-sana tarkoittaa, että lämmintä on yli 25 astetta. Sääennusteen mukaan tiistaina ja keskiviikkona on vähän viileämpää kuin maanantaina, mutta torstaina ja loppuviikolla on jälleen lämpimämpää. 

Kesäkuu on ollut koko Suomessa viileämpi kuin tavallisesti. Keskilämpötila on ollut paikoin jopa kaksi (2) astetta kylmempi kuin yleensä.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä