Yle Uutiset selkosuomeksi

Keskiviikko 29.7.2015

Audio

Turkki pommitti taas kurdikohteita

Turkki on jatkanut ilmaiskuja kurdijärjestö PKK:ta vastaan Turkissa ja Pohjois-Irakissa. Ilmaiskuja tehtiin yön aikana ainakin kuuteen eri kohteeseen.

Turkki aloitti viime viikolla operaatiot kurdijärjestö PKK:ta ja ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan.

Saksa varoittaa, että PKK ja Isis voivat vastata Turkin pommituksiin uusilla terrori-iskuilla Turkin maaperällä. Saksan ulkoministeriö sanoo, että terrori-iskut ovat mahdollisia esimerkiksi Istanbulin metroasemilla tai bussipysäkeillä.

Siirtolaiset pyrkivät Britanniaan Eurotunnelin kautta

Tuhannet siirtolaiset ovat rynnäköineet Ranskan ja Britannian väliseen Eurotunneliin. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä tunneliin yritti väkisin ainakin 1500 ihmistä. Edellisenä yönä tunneliin yritti noin 2000 ihmistä.

Poliisi ja vartijat pysäyttivät siirtolaisten rynnäkön. Kahakassa kuoli yksi ihminen.  

Tuhansia luvattomia siirtolaisia majailee Ranskan puolella Calais'ssa. Moni heistä etsii keinoa salamatkustaa Britanniaan.

Eurotunneli on 50 kilometriä pitkä rautatietunneli, joka kulkee Englannin kanaalin ali Ranskasta Britanniaan. Ranska ja Britannia ovat sopineet, että Eurotunnelin turvatoimia parannetaan.

Itämeren pohjasta löytyi sukellusveneen hylky

Ruotsin aluevesiltä on löytynyt sukellusveneen hylky. Sukellusvene on uponnut merenpohjaan kauan sitten. Se on ehkä uponnut jo ensimmäisen maailmansodan aikaan.

Ruotsin puolustusvoimat sanoo, että kyseessä on ehkä venäläinen Som-sukellusvene. Toukokuussa vuonna 1916 Som törmäsi ruotsalaisalukseen ja upposi. Sukellusveneessä oli yhteensä 18 ihmistä, jotka kaikki hukkuivat.

Asiantuntijat sanovat, että Itämeren pohjassa voi olla jopa kymmeniä sukellusveneiden hylkyjä, joita ei vielä ole löydetty. Esimerkiksi toisen maailmansodan aikana Suomenlahdella upposi noin 50 neuvostoliittolaista sukellusvenettä.

Sienestyskausi on alkanut etuajassa

Tämä kesä on hyvä sienikesä. Sateinen ja viileä sää on hyväksi sienille.

Sieniasiantuntija Mauri Lahti sanoo, että sienikausi on alkanut tavallista aikaisemmin ja sieniä on paljon. Esimerkiksi kantarelleja on metsissä juuri nyt tosi paljon. Mauri Lahti sanoo, että metsästä voi jo löytää myös mustatorvisieniä, suppilovahveroita ja herkkutatteja.  

Mauri Lahti muistuttaa, että kaikkia sieniä ei voi syödä, koska jotkut sienet ovat myrkyllisiä. Sen takia on turvallisinta poimia vain sellaisia sieniä, jotka varmasti tuntee.

 

Yle Uutisten nettisivuilla on tekninen vika ja sen takia Selkouutisten tämän päivän uutisissa ei ole valokuvia eikä uutisista ole tehty Päivän kysymyksiä. Vikaa korjataan. Toivottavasti torstaina sivut toimivat jo tavalliseen tapaan!

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä