Yle Uutiset selkosuomeksi

Tiistai 6.10.2015

Audio

Turvapaikanhakijoiden työllistymiseen ei uskota

Siikajärvelle, entisen K-instituutin tiloihin, avattu vastaanottokeskuksen aikuisille turvapaikanhakijoille.
Turvapaikanhakijoiden työllistyminen voi olla vaikeaa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Suomalaiset uskovat, että melkein kaikki turvapaikanhakijat jäävät työttömiksi. Taloustutkimuksen kyselyssä 51 prosenttia ihmisistä sanoi, että turvapaikanhakijat eivät saa töitä Suomesta. He uskovat myös, että turvapaikanhakijat elävät tulevaisuudessa sosiaaliavustuksilla. Erityisesti miehet olivat tätä mieltä.

Suomalaiset eivät usko, että turvapaikanhakijat ovat uhka suomalaiselle kulttuurille tai suomalaisuudelle. Kyselyssä 65 prosenttia oli tätä mieltä.

Yle tilasi tutkimuksen Taloustutkimukselta. Tutkimukseen haastateltiin 1 000 ihmistä.

Perussuomalaisten sisäinen riita jatkuu

A-studio
Sebastian Tynkkynen (oikealla) kertoi painostuksesta Ylen A-studiossa. Kuva: Yle
Riita pahenee perussuomalaisten välillä. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo, että hänet halutaan ulos puolueesta. Tynkkynen kertoo, että puheenjohtaja Timo Soinin valtiosihteeri on pyytänyt Tynkkystä eroamaan. 

Tynkkynen on kerännyt yli 160 nimeä vetoomukseen, jossa vaaditaan puolueen yhteistä kokousta hallituksessa jatkamisesta. Tynkkynen on tyytymätön hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan. Vetoomukseen on antanut oman nimensä paljon ihmisiä, esimerkiksi puolueen piirijärjestön johtajia ja kaupunginvaltuutettuja.

Ruotsissa kuohuttavat tyttöjen neitsyystutkimukset

Lääkäri vastaanottohuoneessa.
Ruotsin TV4 paljasti neitsyystutkimukset piilokameroiden avulla. Kuva: TV4
Ruotsalaisissa terveyskeskuksissa tehdään neitsyystutkimuksia nuorille naisille. Ruotsin TV4 kertoo, että tutkimuksia tehdään, vaikka nuoret eivät niitä halua.

Asiantuntijat sanovat, että tytön neitsyyttä ei voi varmuudella selvittää, koska seksi ei aina aiheuta muutoksia naisten kehossa.

Asiaa selvitettiin niin, että näyttelijät esittivät potilaita. Lääkäri kertoi tyttönäyttelijöille, että hän on tehnyt tutkimuksia paljon, myös lapsille.

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät neitsyystutkimuksia kidutuksena ja tuomitsevat ne.

Suomessa on paljon puhumattomia lapsia

Puheterapia, toimintakartta
Puheterapeutit korjaavat puhevikoja ja -häiriöitä. Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle
Puhumattomat lapset ovat uusi ongelma Suomessa. Monet lapset eivät osaa puhua kuin hyvin vähän, koska vanhemmat puhuvat lapsille liian vähän. Puheterapeutit ovat huolestuneet siitä, että vanhemmat viettävät paljon aikaa sosiaalisessa mediassa ja vähemmän aikaa lasten kanssa. Kun isä tai äiti on esimerkiksi Facebookissa, lapsi ei pääse harjoittelemaan vuorovaikutusta, kuten kieltä ja puhetta.

Puheterapeutit sanovat, että lapsi ei voi oppia puhetta ilman aikuisen apua. Pienillä asioilla on suuri merkitys ja esimerkiksi kauppamatkalla kannattaa puhua lapsille siitä, mitä ympärillään näkee.

Puheterapeutit ovat huomanneet uuden ilmiön ainakin suurissa kaupungeissa.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä