Yle Uutiset selkosuomeksi

Keskiviikko 1.4.2015

Audio

Jäänmurtajalakko loppuu

Jäänmurtajat Voima (edessä), Urho (kesk.) ja Sisu laiturissa Katajanokalla Helsingissä 27. maaliskuuta 2015.
Valtakunnansovittelija on ilmoittanut, että jäänmurtajalakkoon on saatu sovinto. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Jäänmurtajalakko päättyy. Valtakunnansovittelija Minna Helle on kertonut twitter-viestissä, että neuvotteluissa on syntynyt sovinto. Lakon loppuminen tarkoittaa, että myös muu laivaliikenne toimii normaalisti pääsiäisenä.

Vielä päivällä oli mahdollista, että esimerkiksi suuri osa matkustajalaivoista jää satamiin, koska lakon piti laajentua huomenna. Suomen hallitus julkaisi neuvottelijoille päivällä vetoomuksen, että lakko saadaan loppumaan.

Eduskuntavaalit kiihdyttävät puheita

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 5. maaliskuuta 2015.
Keskusta syyttää perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinosta väärän tiedon levittämisestä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskuntavaalit lähestyvät ja poliitikkojen puheet koventuvat.

Keskusta on esimerkiksi suuttunut perussuomalaisille. Se sanoo, että perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen on levittänyt keskustan puheenjohtajasta väärää tietoa.

Oinonen on sanonut, että puheenjohtaja Sipilä on saanut kymmeniä miljoonia euroja jätevesisääntöjen takia. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo, että puheenjohtaja Sipilä ei ole saanut hyötyä jätevesisäännöistä.

Laaninen sanoo, että perussuomalaiset levittävät vääriä tietoja muun muassa vaalikojuilla.  Oinonen sanoo, että hän nojaa perussuomalaisten laskelmiin.

Chilessä on rajuja tulvia

Pohjoisessa Chilessä on erittäin pahoja tulvia. Tulvissa on kuollut ja kadonnut useita kymmeniä ihmisiä. Lähes 30 000 ihmistä on menettänyt kotinsa.

Pohjoinen Chile on yleensä kuivaa aluetta. Tänä vuonna siellä on kuitenkin satanut vettä niin paljon, että viimeksi yhtä rankkoja sateita on saatu 80 vuotta sitten.

Valtava sademäärä muutti joet ja tiet suuriksi koskiksi.

Video: Valtavalla voimalla edennyt tulvavesi kuljettaa mukanaan autoja, taloja sekä muuta rojua Chanaralin kaupungin halki.
02:30
Atacaman alue on maailman kuivimpia, mutta alueella satoi päivässä kymmenen kertaa enemmän kuin tavallisesti vuodessa. Video: Reuters-TV

Poliisi julkaisi vitsin aprillipäivänä

Valvontalokki
Poliisilokilla on päässä videokamera ja kainalossa puhelin. Kuva: Suomen poliisi

Tänään on ollut huhtikuun ensimmäinen päivä, joka on myös aprillipäivä. Aprillipäivänä ihmiset voivat puijata toisiaan. Myös jotkut tiedotusvälineet julkaisevat aprillipäivän juttuja. Ne näyttävät uutisilta mutta eivät ole kuitenkaan totta.

Tänä vuonna esimerkiksi Suomen poliisi teki aprillipilan. Se kertoi internetissä, että Suomen poliisi saa omat ilmavoimat. Poliisi kertoi, että se lähettää tänään 250 poliisilokkia valvomaan turvallisuutta.

Poliisi vitsaili, että uusi poliisi on nimeltään polokki. Polokit valvovat ensin esimerkiksi liikennettä, koska ne voivat istua kameratolppien päällä.

Myöhemmin on tarkoitus, että lokit tekevät myös vaativia tehtäviä. Silloin niille voidaan antaa aseeksi esimerkiksi kaasusumutin tai hapansilakka. Hapansilakka haisee voimakkaasti.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä