Yle Uutiset selkosuomeksi

Perjantai 21.11.2014

Audio

Pienet lukiot ovat hyviä

Ylioppilasjuhlat
Lukiosta saa valkolakin, kun suorittaa ylioppilastutkinnon. Kuva: Yle
Lukiot on laitettu paremmuusjärjestykseen. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksessa pienet lukiot  sijoittuivat sekä vertailun kärkeen että vertailun viimeisiksi.

Parhaiten suomenkielisten lukioiden vertailussa pärjäsivät Leppävirran, Mynämäen ja Reisjärven lukiot. Viimeisille sijoille tutkimuksessa jäivät Harjavallan, Langinkosken ja Merikarvian lukiot.

Pääkaupunkiseudun hyvämaineiset lukiot sijoittuvat tässä tutkimuksessa keskivaiheille. VATT perustelee eroa sillä, että media tutkii vain yhden vuoden ylioppilastutkintojen tuloksia. VATT tutki lukioiden oppilaita ja tuloksia laajemmin.

Vakuutusvirkailijat marssivat ulos

if-vakuutusyhtiön logo toimistokonttorissa.
Vakuutusfirma If on Pohjoismaiden suurin vahinkovakuuttajia. Kuva: Yle
Vakuutusfirma If:n työntekijät ovat marssineet ulos työpaikoiltaan. If:n konttorit ja asiakaspalvelu ovat kiinni ulosmarssin takia. Firman internet-palvelu toimii normaalisti. Työntekijät palaavat töihin vasta maanantaina.

Työntekijät ovat vihaisia, koska vakuutusfirma keskittää asiakaspalvelun Espooseen ja Turkuun. Työpaikka voi kadota 150 ihmiseltä, koska konttoreita suljetaan ja tehtäviä muutetaan. Esimerkiksi Oulun, Kuopion ja Tampereen keskukset suljetaan.

Yhdysvaltain presidentti haluaa auttaa laittomia maahanmuuttajia

ihmisiä kyltit kädessään
Siirtolaiset vaativat oikeuksiaan mielenosoituksessa. Kuva: Epa / Michael Nelson
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama haluaa helpottaa laittomien siirtolaisten elämää Yhdysvalloissa. Presidentti haluaa myöntää oleskelulupia osalle maahantulijoista.

Uudistus koskee noin viittä (5) miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa. He ovat tulleet Yhdysvaltoihin Meksikosta ja muualta latinalaisesta Amerikasta. Obama esittää, että oleskeluluvan saa, jos on asunut Yhdysvalloissa ainakin viisi (5) vuotta. Luvan saa myös, jos maahanmuuttajan lapset ovat saaneet Yhdysvaltain kansalaisuuden. Lupaa ei saa, jos on tehnyt rikoksia.

Obama yrittää viedä uudistuksen läpi presidentin määräyksellä, koska uudistus on juuttunut Yhdysvaltain kongressissa republikaanien vastustukseen. Uudistus on tärkeä asia Yhdysvalloille, koska maassa elää 11 miljoonaa laitonta siirtolaista. He ovat tärkeitä talouselämälle, koska yritykset tarvitsevat halpaa työvoimaa.

Lunta tulvillaan on raikas talvisää

Helsingin keskustassa satoi lunta 21. marraskuuta 2014.
Lumisade yllätti autoilijat Helsingissä. Kuva: Aku Häyrynen/ Lehtikuva
Lumisade on haitannut liikennettä Etelä- ja Keski-Suomessa. Osa lumesta on muuttunut räntäsateeksi ja tiet ovat liukkaita.

Tieliikennekeskus kertoo, että Etelä-Suomen teillä on ollut paljon peltikolareita, mutta vakavia onnettomuuksia ei ole sattunut. Poliisi varoittaa autoilijoita huonosta kelistä, sillä sateet liikkuvat yön aikana Suomen yli.

Ilmatieteen laitos kertoo, että lumi ei ole pysyvää, joten talvi odottaa vielä tulemistaan etelässä.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä