Yle Uutiset selkosuomeksi

Maanantai 25.5.2015

Audio

Hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb saapui Smolnaan Helsingissä maanantaina 25. toukokuuta
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb saapui hallitusneuvotteluihin Smolnaan eli valtioneuvoston juhlahuoneistoon. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla eli alkavat olla valmiina.  Maanantain aikana on tarkoitus sopia viimeisestäkin yksityiskohdasta.

Tiistaina ei enää neuvotella, ja uudesta hallituksesta kerrotaan keskiviikkona. Tulevien ministerien nimet tiedetään ehkä loppuviikolla.

Ensin keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus tutustuvat hallitusohjelmaan ja päättävät, menevätkö ne mukaan uuteen hallitukseen. Lisäksi hallitusohjelma käännetään muille kielille.

Suomessa työurat ovat lyhyitä työttömyyden takia

Asiakas menossa Kluuvin TE-keskukseen Helsingissä.
TE-keskuksista ei kaikille löydy työtä. Esimerkiksi moni yli 60-vuotias on työttömänä. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva
Suomalaisten työurat ovat edelleen lyhyitä, eli Suomessa ei olla tarpeeksi monta vuotta työssä.

Työttömyys on suurin syy siihen, että työurat ovat lyhyitä. Työurat eivät ole pidentyneet 1990-luvun jälkeen, vaikka eläkeiät ovat nousseet.

Kelan tutkija Pertti Honkanen sanoo, että työttömyys lyhentää työuraa enemmän kuin opiskelu tai hoitovapaat. Varsinkin 60 - 64-vuotiaiden työttömyys on kasvanut. Heillä työttömyys kestää ehkä 4,2 vuotta.

Viro on esillä Ylessä

Suhtautuminen
Yle kysyi suomalaisilta ja virolaisilta, mitä he ajattelevat toisistaan. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Suomalaiset ja virolaiset haluavat lisätä Suomen ja Viron yhteistyötä.

Ylen kyselyssä selvitettiin, miten suomalaiset ja virolaiset suhtautuvat toisiinsa. Eniten ihmiset haluavat lisätä matkailua, kulttuurivaihtoa ja kaupankäyntiä Suomen ja Viron välillä.

Suomalaiset ja virolaiset ovat eri mieltä sotilasliitto Natosta ja sotilaallisesta yhteistyöstä.  Viro kuuluu Natoon, ja 70 prosenttia virolaisista haluaa sotilaallista yhteistyötä Suomen kanssa. Suomessa tätä haluaa vain kolmannes kyselyn vastaajista.

Yle on kertonut maanantaina paljon eteläisestä naapuristaan Virosta radiossa, televisiossa ja netissä.

Uutta perunaa saadaan ehkä päättäjäisjuhliin

Pestyjä uusia perunoita kattilassa
Suomalaiset odottavat ensimmäisiä uusia perunoita joka kevät. Kuva: Juha Peltoperä / Yle
Suomessa keskustellaan joka kevät, milloin uusia perunoita eli varhaisperunoita saa ostaa. Uudet perunat ovat perinteinen merkki kesän tulosta. Peruna on suomalaisille tärkeä ja rakas juures.

Perunaa aletaan nostaa lähipäivinä Rymättylässä, Naantalin saaristokunnassa  Länsi-Suomessa. Kotimaista perunaa saadaan jo ensi viikonloppuna koulujen päättäjäisjuhliin mutta vain osassa maata.

Perunasato on myös normaalia pienempi, koska kevät on ollut kylmä ja on satanut paljon.

Suomessa keskustellaan myös siitä, kuinka uudet perunat pitää keittää. Perinteisesti uudet perunat pannaan kiehumaan kuumaan veteen, jossa on suolaa.

 

(Lukija Pälvi Tammi)

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä