Yle Uutiset selkosuomeksi

Lauantai 30.5.2015

Audio

Eduskunnan puhemies kertoi ajatuksiaan islamista

Maria Lohela.
Puhemies Maria Lohela oli Ylen Aamu-tv:ssä lauantaina. Kuva: Yle

Eduskunnan uusi puhemies Maria Lohela on kertonut, mitä hän ajattelee islaminuskosta. Lohelan puolue on perussuomalaiset, ja hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi perjantaina. Puhemies johtaa eduskunnan työtä.

Uusi puhemies oli Ylen Aamu-tv:n vieras lauantaina. Lohela sanoi televisiossa, että joissakin islamilaisissa maissa naiset eivät ole tasa-arvoisia miesten kanssa. Lohela sanoi myös, että joidenkin islamilaisten maiden täytyy muuttua paljon, ennen kuin niiden asukkaat voivat vapaasti sanoa mielipiteensä.

Lohelalta kysyttiin islaminuskosta, koska hän on aikaisemmin kritisoinut muslimien maahanmuuttoa Eurooppaan. Lohela ei aio puhua asiasta enää, koska hän on nyt puhemies. Puhemies edustaa koko Suomea ja kaikkia puolueita, Lohela sanoi.

Eduskunnan uusi puhemies myös onnitteli kansanedustajia, joilla on maahanmuuttotausta. Huhtikuun vaaleissa Suomen eduskuntaan pääsi ensimmäistä kertaa myös 2 kansanedustajaa, joilla on maahanmuuttotausta. Olen onnellinen, että he onnistuivat, Lohela sanoi Aamu-tv:ssä.

Heidi Hauta on Venäjän pakotelistalla

Heidi Hautala
Heidi Hautala on vihreiden poliitikko Euroopan parlamentissa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Venäjä on asettanut uusia pakotteita EU-maita vastaan. Venäjä on tehnyt listan ihmisistä, jotka eivät saa matkustaa Venäjälle. Listalla on noin 90 EU-maiden poliitikkoa ja muuta tärkeää henkilöä.

Listalla on myös yksi suomalainen. Hän on poliitikko Heidi Hautala. Hautalan puolue on vihreät, ja hän on edustaja Euroopan parlamentissa.

Heidi Hautala ei ole yllättynyt, että hän on listalla. Hautala sanoo, että listalla on paljon poliitikkoja, jotka ovat kritisoineet Venäjän toimintaa Ukrainassa.

Venäjä ja Euroopan unioni ovat asettaneet pakotteita toisiaan vastaan jo monta kertaa, koska ne riitelevät Ukrainan tilanteesta. Pakotteet ovat usein lista ihmisistä, joita listan tekijä ei enää päästä omalle alueelleen.

Uudet ylioppilaat saivat ylioppilaslakkinsa

Niila Aikio valmistui ylioppilaaksi ja poronhoitajaksi.
Uusi ylioppilas Niila Aikio on myös poronhoitaja. Kuva: Yle

Suomen kouluissa on vietetty kevätjuhlia. Melkein 60 000 oppilasta sai peruskoulun päättötodistuksen. Ammatillisen tutkinnon suoritti melkein 70 000 opiskelijaa, ja uusia ylioppilaita on melkein 30 000.

Yksi uusista ylioppilaista on Niila Aikio Lapista. Aikio suoritti 2 tutkintoa. Hän on nyt ylioppilas ja poronhoitaja.

Aikio halusi opiskella myös poronhoitoa, koska hän on poronhoitajaperheestä. Mahdollisuus opiskella yhtä aikaa ylioppilaaksi ja poronhoitajaksi löytyi Rovaniemeltä.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä