Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 20.11.2014

Audio

Eduskunta tyrmäsi esityksen tasa-arvoisesta avioliitosta

Anne Holmlund.
Anne Holmlund johtaa eduskunnan lakivaliokuntaa. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Eduskunnan lakivaliokunta tyrmää homoliitot. Valiokunta hylkäsi lakiesityksen, jossa haluttiin antaa myös mies- ja naispariskunnille oikeus solmia avioliitto. Äänestys oli tiukka, sillä vastustajat voittivat vain yhdellä (1) äänellä.

Seuraavaksi lakiesitys tasa-arvoisesta avioliitosta menee koko eduskunnan käsittelyyn. Eduskunnan täysistunnossa tulos voi olla tiukka, sillä kansanedustajat saavat äänestää omantunnon perusteella. Äänestys pidetään eduskunnassa ensi viikon perjantaina.

Valtaosa suomalaisista kannattaa kyselyjen perusteella tasa-arvoista avioliittoa. Kansalaisaloite lakiesityksestä sai yli 160 000 allekirjoitusta tavallisilta ihmisiltä. Mies- ja naisparit voivat mennä naimisiin yhdeksässä (9) EU-maassa. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa homoliitot on kielletty.

Rajavartiolaitos osallistui iskuun ihmissalakuljettajia vastaan

Rajavartija Imatran raja-asemalla.
Rajavartiolaitos turvaa rajoja ja tutkii laitonta maahantuloa. Kuva: Yle
Rajavartiolaitos on osallistunut laajaan operaatioon, jonka tarkoitus oli puuttua ihmissalakuljetukseen. Viranomaiset iskivät samaan aikaan monessa Euroopan maassa vietnamilaisten rikollisryhmää vastaan. Rikollisryhmää epäillään siitä, että se on tuonut paljon ihmisiä laittomasti Eurooppaan. Ryhmä on saanut paljon rahaa ihmissalakuljetuksista.

Operaatiossa otettiin kiinni 26 ihmistä. Suomessa tuomittiin vankilaan viime vuonna kahdeksan (8) ihmistä, jotka liittyvät rikollisryhmään.

Asiantuntijat sanovat, että rikolliset saavat vuodessa jopa miljardi euroa rahaa ihmissalakuljetuksella.

Tulitaukotarkkailijoita kohti ammuttiin Itä-Ukrainassa

Separatisti ajavat Ukrainan armeijalta otetulla panssarivaunulla.
Melkein 1 000 ihmistä on kuollut tulitauon aikana Itä-Ukrainassa. Kuva: Menahem Kahana / EPA
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita kohti on ammuttu Itä-Ukrainassa. Tarkkailijoiden autosaattuetta ammuttiin Ukrainan hallituksen joukkojen alueella Mariinkassa.

Välikohtaus tapahtui keskiviikkona iltapäivällä. Etyj valvoo Itä-Ukrainassa Ukrainan hallituksen ja kapinallisten välistä tulitaukoa. Tulitauko on pitänyt huonosti, sillä sen aikana melkein tuhat (1000) ihmistä on kuollut taisteluissa. 

YK:n mukaan Ukrainan taisteluissa on kuollut yhteensä jo yli 4 300 ihmistä. Melkein 10 000 ihmistä on lisäksi haavoittunut.

Lasten oikeuksien päivä muistuttaa leikkimisen tärkeydestä

YK:n lasten oikeuksien sopimus korostaa jokaisen lapsen oikeutta turvalliseen elämään. Kuva: YLE / Kalle Mäkelä
Lapsen oikeuksien päivää on vietetty torstaina. Suomessa päivän teemana on lasten oikeus leikkiin. Maailmanlaajuisesti parannettavaa on edelleen myös lasten perusoikeuksissa, kuten oikeudessa terveydenhoitoon, ravintoon, puhtaaseen veteen ja turvallisuuteen.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Suomi hyväksyi sopimuksen vuonna 1991. Vain kolme (3) maata maailmassa ei ole allekirjoittanut lasten oikeuksien sopimusta.  

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä