Yle Uutiset selkosuomeksi

Maanantai 27.4.2015

Audio

Nepalissa kuolleiden määrä lähestyy neljää tuhatta

Tribhuvan kansainvälinen lentokenttä Kathmandussa avattin jälleen liikenteelle tänään 27. huhtikuuta.
Kathmandun lentokentästä on tullut kansainvälisen avun keskus. Kuva: Narendra Shrestha / EPA

Nepalin maanjäristysalueelta on löytynyt kuolleena jo yli 3700 ihmistä. Maanjäristyksessä on lisäksi loukkaantunut tuhansia ihmisiä.

Nepalin pääkaupunkiin Kathmanduun tulee apua ja avustustyöntekijöitä eri puolilta maailmaa. Ylen kirjeenvaihtaja Sari Taussi kertoo Kathmandusta, että kaupungin lentokenttä on nyt kansainvälisen avustusoperaation keskus. Avun vieminen perille kaikille tuhoalueille on kuitenkin vaikeaa, koska Nepalin tiet ovat vaurioituneet.

Maanjäristysalueella on vielä kymmenkunta suomalaista, joihin ei ole saatu yhteyttä. Ulkoministeriö kertoo, että Nepalissa oli noin 230 suomalaista, kun maanjäristys sattui.

 

Joukko japanilaisia pelastustyöntekijöitä matkalla Tokion Narita-lentokentältä avuksi Nepalin maanjäristysalueelle 26. huhtikuuta.
Tokion Naritan lentokentältä lähti Nepaliin avustustyöntekijöitä. Kuva: Jiji Press / AFP / Lehtikuva

VR vähentää sata työpaikkaa

Junia Helsingin Rautatieasemalla.
VR haluaa vähentää sata työntekijää junien kunnossapidosta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

VR, eli Suomen junayhtiö haluaa vähentää sata työntekijää. VR kertoo, että se aikoo vähentää työntekijöitä junien huollosta.

Yhtiö aloittaa työntekijöiden kanssa niin sanotut yt-neuvottelut, jotka koskettavat 300 ihmistä. VR sanoo, että se yrittää saada työntekijöiden vähentämisellä säästöjä useita miljoonia euroja.

Suomessa palkittiin 1800 sotaveteraania 

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan lipunnosto ja hartaus pidettiin Hämeenlinnan Elenia Areenassa maanantaina 27. huhtikuuta.
Veteraanipäivän pääjuhla pidettiin Hämeenlinnassa. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Suomessa on vietetty kansallista veteraanipäivää. Tasan 70 vuotta sitten Suomessa päättyi Lapin sota, jonka jälkeen Suomessa ei ole enää sodittu. Suomessa on elossa vielä 26 000 sotaveteraania. He ovat yli 90-vuotiaita.

Presidentti Sauli Niinistö on palkinnut veteraanipäivänä kunniamerkillä yli 1800 sotaveteraania, jotka eivät ole vielä saaneet suomalaista kunniamerkkiä. Niinistö sanoi, että laajalla kunniamerkkien jakamisella halutaan kunnioittaa sitä sukupolvea, joka on taistellut suomalaisille vapauden.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhla oli Hämeenlinnassa. Siihen osallistuivat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio.

Osa linnuista pesii jo

Kaksi viherpeippoa puun oksalla.
Viherpeippo aloittaa pesinnän näihin aikoihin. Kuva: Matti Ranta

Kevät on pitkällä ja osa linnuista on aloittanut jo pesimisen. Lintujärjestö Birdlife Suomen asiantuntija Tero Toivanen kertoo, että hän on kuullut jo sorsista, joilla on poikasia. Lisäksi haahkat munivat nyt saaristossa ja viherpeipot sekä rastaat aloittavat pesinnän näihin aikoihin.

Linnuilla on erilaisia tyylejä rakentaa pesä. Lokki on esimerkiksi lintu, joka rakentaa pesän nopeasti muutamasta osasta.  Sen sijaan petolinnuille pesä on suuri projekti. Esimerkiksi kanahaukka ja kotka käyttävät samaa pesää monta vuotta.

 

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä