Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 9.10.2015

Audio

Perussuomalaisten kannatus romahti

Puoluekannatus 8.10.2015
Keskusta, sosiaalidemokraatit, kokoomus, vihreät, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat Suomen suurimmat puolueet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Perussuomalaisten kannatus on laskenut paljon. Puolueen kannatus on nyt vähän alle 11 prosenttia. Kuukausi sitten perussuomalaisten kannatus oli 15 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus on laskenut, koska puolueen kannattajat eivät ole tyytyväisiä hallituksen politiikkaan. Perussuomalaiset on ollut hallituksessa toukokuusta lähtien. Puolueen kannattajat eivät pidä siitä, että hallitus on päästänyt Suomeen paljon turvapaikanhakijoita ja että hallitus tekee suuria säästöjä.

Myös muiden hallituspuolueiden eli keskustan ja kokoomuksen kannatus on laskenut. Keskusta on kuitenkin vielä Suomen suurin puolue, ja sen kannatus on melkein 22 prosenttia. Kokoomuksen kannatus on nyt 18 prosenttia.

Sosiaalidemokraateilla on nyt enemmän kannatusta kuin kokoomuksella. Sosiaalidemokraattien eli SDP:n kannatus on vähän yli 18 prosenttia. SDP ei ole hallituksessa. SDP:n kannatus on noussut, kun se on puolustanut työntekijöiden asioita hallituksen säästöjä vastaan.

Tiedot ovat Ylen uudesta kannatusmittauksesta, jonka teki Taloustutkimus.

Valkovenäläinen kirjailija saa Nobel-palkinnon

Valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš.
Valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš. Kuva: Ulf Mauder / EPA

Kirjailija Svetlana Aleksijevitš saa Nobel-palkinnon. Aleksijevitš on valkovenäläinen kirjailija.

Svetlana Aleksijevitš tunnetaan siitä, että hän kirjoittaa tavallisista ihmisistä ja puolustaa ihmisoikeuksia. Hän on kirjoittanut esimerkiksi Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on melkein 900 000 euroa.

"Te" vai "sinä"?

Asiakas työvoimatoimistossa Hämeenlinnassa
Asiakaspalvelussa teititellään nykyään enemmän kuin ennen, Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Teitittely tulee ehkä takaisin suomen kieleen. Moni suomalainen sanoo esimerkiksi vanhalle ihmiselle "Te", ei "sinä". Suomen kielessä ei kuitenkaan ole selviä sääntöjä, milloin teititellään ja milloin sinutellaan.

Tutkija Johanna Isosävi kertoo, että esimerkiksi asiakaspalvelussa teititellään nykyään enemmän kuin ennen. Esimerkiksi Kelan työntekijät teitittelevät asiakasta hankalissa tilanteissa. Se on tapa näyttää, että työntekijä edustaa Kelaa, kun hän tekee vaikeita päätöksiä.

Suomen kielen opiskelijoiden mielestä sinuttelu voi olla outoa, koska monissa muissa kielissä vieraita ihmisiä teititellään aina. Isosävillä on 2 hyvää neuvoa. Epävarmassa tilanteessa voi kysyä, haluaako toinen sinuttelua vai teitittelyä. Asiakaspalvelussa ongelman voi kiertää ja kysyä yksinkertaisesti: Mitä saisi olla?

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä