Yle Uutiset selkosuomeksi

Tiistai 28.7.2015

Audio

Monikulttuurisuutta on puolustettu eri puolilla Suomea

Ihmisiä monikulttuurisuutta pulustavassa mielenosoituksessa Helsingin Kansalaistorilla 28. heinäkuuta 2015.
Tuhannet ihmiset kokoontuivat mielenosoitukseen Helsingin kansalaistorille monikulttuurisuuden puolesta. Tilaisuus järjestettiin nopealla aikataululla sen jälkeen, kun kansanedustaja Olli Immonen kirjoitti viikonloppuna Facebookiin monikulttuurisuutta vastustavan viestin. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eri puolilla Suomea on osoitettu mieltä monikulttuurisuuden puolesta. Päätapahtuma on ollut tiistaina Helsingissä Kansalaistorilla. Paikalla oli tuhansia ihmisiä. Tapahtumia on ollut myös esimerkiksi Tampereella ja Oulussa.

Mielenosoitusten otsikko on "Meillä on unelma". Mielenosoituksessa esiintyi moni tunnettu poliitikko, muusikko ja urheilija.

Mielenosoitukset ovat vastalause perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen kirjoitukselle.  Immonen kirjoitti Facebookissa monikulttuurisuutta vastaan. 

Natolla on ollut ylimääräinen istunto Turkin pyynnöstä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg 28. heinäkuuta.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg avasi tiistaina sotilasliiton hätäkokouksen, jossa pohditaan äärijärjestö Isisin uhkaa. Kuva: Julien Warnand / EPA

Sotilasliitto Nato on pitänyt Brysselissä harvinaisen ylimääräisen kokouksen Turkin tilanteen takia. Turkki kutsui Naton 28 jäsenmaata koolle, kun maassa oli tehty tuhoisa terrori-isku, josta on syytetty äärijärjestö Isisiä.

Turkki on pyytänyt Natolta tukea toimissa äärijärjestö Isisiä vastaan. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lupasi sotilasliiton solidaarisuutta Turkille. Kokouksesta ei kerrottu, miten tukea annetaan käytännössä.

Turkki on jatkanut operaatiota Isisiä ja Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta vastaan. Turkki on myös pidättänyt yli tuhat (1000) ihmistä, joita epäillään yhteydestä ääriliikkeisiin.

Kattohaikarat saivat nimet

Kattohaikarapari pesällä.
Suomen ensimmäinen kattohaikarapari pesii Koski TL:n kunnassa Varsinais-Suomessa. Kuva: Mikko Tamminen

Suomen ensimmäiset kattohaikarat saivat nimet Kinttu ja Kontti.

Yle Turku ja lintujärjestö Birdlife Suomi järjestivät nimistä kilpailun. Nimiehdotuksia tuli yli 1 100. Linnut saivat nimen samalla, kun ne rengastettiin.

Sana kinttu tarkoittaa jalkaa, ja se sopii hyvin kattohaikaralle, jolla on pitkät jalat. Varsinaissuomalaisessa murteessa kontti tarkoittaa samaa sanaa.

Kattohaikara pesii Euroopassa. Suomen etelänaapurissa Virossa kattohaikaroita on paljon, mutta Suomessa ne pesivät nyt ensimmäistä kertaa. Yle on seurannut haikaranpoikasia Varsinais-Suomessa siitä asti, kun emolinnut tulivat pesälle.

Kesä on ehkä kylmin puoleen vuosisataan

Uimakoululaisia vedessä.
Uimakoululaiset ovat hytiseet uimarannoilla, sillä kylmä kesä ei ole lämmittänyt uimavesiä. Kesästä saattaa tulla kylmin 50 vuoteen. Kuva: Jani Ilola / Yle

Kesästä tulee ehkä kylmin yli 50 vuoteen. Ilmatieteen laitos kertoo, että koko maassa on ollut yli 20 lämpöasteen päiviä vain 37. Lapissa näin lämpimiä päiviä on ollut 19.

Lämpimin kesä oli vuonna 2002, jolloin yli 20 asteen päiviä oli yhteensä 91.

Tämän kesän tilastot voivat vielä muuttua, jos elokuusta tulee lämmin.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä