Yle Uutiset selkosuomeksi

Maanantai 31.8.2015

Audio

Itävalta tiukensi rajavalvontaa

Ranskaan rekisteröidystä pakettiautosta löytyi sunnuntai-iltana 11 pakolaista lähellä Nickelsdorfia.
Itävalta tarkistaa rajalla kaikki isot autot, koska se haluaa estää ihmissalakuljetuksen. Kuva: Herbert P. Oczeret / EPA

Itävalta on aloittanut tehostetut rajatarkastukset. Liiikenne Itävallan ja Unkarin välisellä tiellä on ruuhkautunut tarkastusten takia.

Itävalta tarkastaa kaikki isot autot. Autoista etsitään turvapaikanhakijoita, joita ihmissalakuljettajat yrittävät tuoda rajan yli.

Itävalta kertoo, että se on jo ottanut vastaan 200 turvapaikanhakijaa ja pidättänyt viisi (5) ihmistä, joita epäillään ihmissalakuljetuksesta.

Viime viikolla Itävallassa löytyi moottoritien varresta rekka, jossa oli yli 70 pakolaisen ruumiit.

Moni suomalainen majoittaa turvapaikanhakijan

Oulun vastaanottokeskus on tupaten täynnä turvapaikanhakijoita.
Turvapaikanhakijoita on nyt niin paljon, että vastaanottokeskukset ovat täpötäynnä. Kuva: Hannu Karjalainen / Yle

Suomalaiset ovat alkaneet tarjota majapaikkoja turvapaikanhakijoille. Jos kotona on tyhjä huone, yhä useampi suomalainen haluaa tarjota sitä majapaikaksi turvapaikanhakijalle. Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskukset ovat majapaikoista iloisia, sillä vastaanottokeskukset ovat täynnä.

Vaikka turvapaikanhakija asuu jonkun suomalaisen kodissa, hän on kirjoilla vastaanottokeskuksessa, ja saa sieltä rahaa ruokaa ja vaatteita varten. Ihmiselle, joka majoittaa turvapaikanhakijan, valtio ei maksa mitään.

Turvapaikanhakijat voivat asua suomalaisten kodeissa ehkä joitakin viikkoja tai kuukausia, samalla kun he odottavat päätöstä turvapaikkahakemukseensa.

Yhdysvallat sai eniten MM-mitaleja

Tero Pitkämäki kuvassa
Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen pronssi jäi Suomen ainoaksi mitaliksi Pekingin MM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva

Yleisurheilun MM-kilpailut Kiinassa päättyivät sunnuntai-iltana. Eniten mitaleja voitti Yhdysvallat, joka sai yhteensä 18 mitalia.

Pekingin kisoissa toiseksi (2.) ja kolmanneksi (3.) eniten mitaleja saivat Kenia ja Jamaika. Kenia ja Jamaika saivat myös eniten kultamitaleja - molemmat seitsemän (7) kultamitalia.

Suomi sai MM-kilpailuista vain yhden mitalin. Tero Pitkämäki voitti pronssia keihäänheitossa.

Syyskuu tuo syksyn mukanaan

Sadepisaroita ikkunassa.
Sää viilenee ja muuttuu sateiseksi. Kuva: Heli Kaski / Yle

Sää muuttuu tällä viikolla syksyiseksi. Loppuviikosta sää viilenee ja sateet yleistyvät. Eniten vettä sataa maan keskiosissa.

Myös yöt kylmenevät. Meteorologi Matti Huutonen kertoo, että hallaa voi olla myös etelässä.

Tämän kesän paras lomasää oli elokuussa. Koko maassa oli elokuussa pari astetta lämpimämpää ja vettä satoi vähemmän kuin tavallisesti. Monena päivänä oli myös hellettä eli lämmintä oli yli 25 astetta.

Kesäkuussa ja heinäkuussa oli viileää ja sateista.

 

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä