Yle Uutiset selkosuomeksi

Maanantai 20.10.2014

Audio

Ruotsissa etsitään sukellusvenettä

Kuvakaappaus SVT:n sivuilta.
Ruotsin media uskoo, että Tukholman saaristossa piilottelee venäläinen pienoissukellusvene. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin armeijan suuroperaatio Tukholman saaristossa jatkuu. Armeija on tutkinut aluetta viime perjantaista lähtien.

Tutkinta aloitettiin, koska armeija sai useita vihjeitä vieraasta vedenalaisesta toiminnasta. Vieras vedenalainen toiminta voi tarkoittaa esimerkiksi jonkin toisen maan sukellusvenettä tai kauko-ohjattavaa vedenalaista robottia.

Ruotsin media sanoo, että armeija etsii venäläistä pienoissukellusvenettä, joka on tullut Ruotsin aluevesille ilman lupaa. Armeija sen sijaan ei ole tarkemmin kertonut, mitä se etsii.

Etsintöihin osallistuu Ruotsin laivaston aluksia ja helikoptereita ja noin 200 sotilasta.

Suomalainen ruoka hakee uusia markkinoita

Ranskalainen messuvieras tutustuu tyrnimehuun.
Ranskalaisille messuvieraille tarjottiin esimerkiksi metsämarjoista ja tyrnistä tehtyjä mehuja. Kuva: Juha Nurminen

Suomalaisille elintarvikkeille etsitään uusia markkinoita. Uusia markkinoita tarvitaan, koska elintarvikevienti on vähentynyt roimasti sen jälkeen, kun Venäjä kielsi maito-, liha- ja kalatuotteiden maahantuonnin.

Tällä viikolla suomalaisia tuotteita esitellään Ranskassa Pariisin elintarvikemessuilla. Messuvieraille tarjotaan esimerkiksi suomalaista mallasleipää, silliä, tyrnimehua ja marjahilloja. 

Finnpron toimialajohtaja Esa Wrang sanoo, että Ranskassa on kysyntää etenkin luksus- ja erikoistuotteille. Suomalainen huippukokki Matti Jämsén puolestaan sanoo, että puhtaat ja laadukkaat luonnonantimet kuten kala, mäti, marjat ja sienet kiinnostavat kyllä ranskalaista hyvän ruuan ystävää.

Risto Räppääjä on Euroopan paras!

Samuel Shipway Risto Räppääjä ja Liukas Lennart -elokuvassa
Samuel Shipway palkittiin Saksassa Risto Räppääjän roolista. Kuva: Artista Filmi Oy

Suomalainen elokuva Risto Räppääjä ja Liukas Lennart on palkittu Saksassa parhaana eurooppalaisena lastenelokuvana. Lisäksi Risto Räppääjää esittänyt 13-vuotias Samuel Shipway sai parhaan lapsinäyttelijän palkinnon. Elokuvan on ohjannut Timo Koivusalo.

Kansainvälinen Schlingelin lasten- ja nuortenelokuvien festivaali järjestettiin Chemnitzissä Saksassa. Kilpailuun osallistui 136 elokuvaa viidestäkymmenestä (50) eri maasta.

Risto Räppääjä ja Liukas Lennart -elokuvan ensi-ilta Suomessa oli viime helmikuussa. Myös täällä elokuva oli suosittu. Sen kävi katsomassa yli 250 000 ihmistä.

Kainuu on nyt Suomen lumisin paikka

Kainuu on tällä hetkellä Suomen lumisin maakunta. Ilmatieteen laitos kertoo, että Puolangalla on paikoin nyt noin 17 senttimetriä lunta, ja Suomussalmella lähes yhtä paljon.

Ilmatieteen laitos sanoo, että lumi pysyy maassa ainakin jonkin aikaa, koska Kainuussa on alkuviikolla päivälläkin pakkasta.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä