Yle Uutiset selkosuomeksi

Sunnuntai 29.11.2015

Audio

Maahanmuuttajataustaisia poliiseja toivotaan lisää

Poliisiauto Sokoksen edustalla.
Suomessa on vasta vähän poliiseja, joilla on maahanmuuttajatausta. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Suomessa tarvitaan lisää poliiseja, joilla on maahanmuuttajatausta. Esimerkiksi Helsingissä on alle 10 maahanmuuttajataustaista poliisia.

Maahanmuuttajan voi olla vaikea päästä poliisiksi, koska esimerkiksi Helsingissä poliisin täytyy osata suomea ja ruotsia. Helsingin poliisissa toivotaan, että maahanmuuttajataustaisen poliisin ei tarvitse osata ruotsia. Helsingin poliisin mielestä on tärkeää, että jotkut poliisit osaavat myös eri maahanmuuttajaryhmien kieliä.

Puoluejohtajat eivät halua vihaa ihmisryhmien välille

Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksen pihalla.
Suomeen on tullut tänä vuonna noin 30 000 turvapaikanhakijaa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen poliittisten puolueiden johtajat ovat yhdessä kirjoittaneet pakolaiskriisistä. Puoluejohtajien kirjoitus oli sunnuntaina esimerkiksi Helsingin Sanomissa.

Puoluejohtajat kirjoittavat, että rikos on aina väärin. Tärkeää ei ole, onko rikoksen tekijä suomalainen vai turvapaikanhakija. Kaikkien täytyy noudattaa Suomen lakia.

Puoluejohtajat pyytävät, että ihmiset eivät ajattele, että koko ryhmä on rikollinen, jos joku ryhmän jäsen tekee rikoksen. Puoluejohtajien mielestä vihaa eri ryhmien välillä ei tarvita.

Suomessa on puhuttu paljon raiskauksista, joita turvapaikanhakijat ovat ehkä tehneet.

Ihmiset ovat huolestuneet ilmaston lämpenemisestä

Mielenosoituskulkue marssi kohti Senaatintoria Helsingin keskustassa.
Helsingissä käveltiin ilmaston puolesta sunnuntaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ihmiset ovat kävelleet ilmaston puolesta monissa maissa. Suomalaiset kävelivät ilmaston puolesta esimerkiksi Helsingissä.

Tapahtumat järjestettiin sunnuntaina, koska maanantaina alkaa iso ilmastokokous. Kokous on Ranskan pääkaupungissa Pariisissa. Kokouksen aihe on, miten ilmaston lämpeneminen voidaan estää.

Maapallon ilmasto lämpenee, koska esimerkiksi teollisuudesta ja liikenteestä pääsee ilmaan hiilidioksidia. Jos ilmasto lämpenee liikaa, monissa maissa on esimerkiksi vaikea kasvattaa ruokaa.

Armeijan helikopterit harjoittelevat

Sotilaat laskeutuvat helikopterista köyttä pitkin
Armeijan helikopterit harjoittelevat koko viikon.

Helsingin taivaalla voi nyt nähdä armeijan helikoptereita. Helikopterit voivat lentää matalalla. Ne osallistuvat armeijan harjoitukseen, joka kestää viikon.

Kysy kotoutumiskoulutuksesta!

Suomen kielen opiskelijoita Vanajaveden Opistossa
Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan esimerkiksi suomen kieltä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Vielä tietoa selkouutisten kuuntelijoille:

Selkouutisten ohjelmassa Kotoutujan Suomi puhutaan joulukuussa kotoutumiskoulutuksesta. Ohjelman vieraaksi tulee maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio Uudenmaan ELY-keskuksesta. ELY-keskukset päättävät esimerkiksi siitä, miltä oppilaitoksilta kotoutumiskoulutusta tilataan.

Myös te, hyvät kuuntelijat, voitte lähettää kysymyksiä tähän ohjelmaan. Kysymyksiä voi lähettää maanantaihin 7. joulukuuta asti. Sähköpostiosoite on selko.uutiset@yle.fi.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä