Yle Uutiset selkosuomeksi

Lauantai 28.2.2015

Audio

Kuuluisa poliitikko murhattiin Venäjällä

Pelastushenkilöstö siirtää Boris Nemtsovin ruumista Moskvoretskyn sillalla Moskovassa 28. helmikuuta 2015.
Boris Nemtsovin ruumis siirrettin pois rikospaikalta. Kuva: Dmitry Serebryakov / AFP / Lehtikuva

Venäläinen poliitikko Boris Nemtsov on murhattu. Nemtsov kuoli, kun murhaajat ampuivat häntä myöhään perjantaina Moskovassa.

Boris Nemtsov oli presidentti Vladimir Putinin arvostelija. Nemtsov kritisoi esimerkiksi Venäjän toimintaa Ukrainassa.

Venäläiset ovat surullisia Nemtsovin murhan takia. Ihmiset ovat vieneet kukkia ja kynttilöitä paikalle, jossa murha tapahtui.

Myös Venäjän ulkopuolella Nemtsovin murha on ollut suuri uutinen. Eri maiden johtajat, esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Ranskan presidentit, eivät hyväksy murhaa. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että Venäjän täytyy tutkia Nemtsovin murha huolellisesti.

Virolaiset valitsevat uuden parlamentin

Taavi Rõivas (vas.) ja Sven Mikser.
Vaalien jälkeen Viron pääministeri on todennäköisesti joko reformipuolueen Taavi Rõivas tai sosiaalidemokraattien Sven Mikser. Kuva: Stephanie Lecocq, Nicolas Bouvy / EPA

Virossa on sunnuntaina vaalit. Virolaiset valitsevat uudet edustajat parlamenttiin. Vaalien jälkeen Viro saa uuden hallituksen.

Mielipidekyselyt ennustavat, että vaaleissa menestyvät hyvin reformipuolue, sosiaalidemokraatit ja keskustapuolue. On mahdollista, että Viron nykyinen pääministeri, reformipuolueen Taavi Rõivas, on myös Viron uuden hallituksen pääministeri. Myös sosiaalidemokraattien Sven Mikserillä on hyvät mahdollisuudet päästä pääministeriksi.

Keskustapuolueen johtaja Edgar Savisaar tuskin on Viron seuraava pääministeri, koska muut puolueet eivät halua tehdä yhteistyötä keskustapuolueen kanssa. Muiden puolueiden mielestä keskustapuolue on Venäjän ystävä. Monet Viron venäjänkieliset asukkaat kannattavat keskustapuoluetta.

Kalevala täytti 180 vuotta

Akseli Gallen-Kallela: Väinämöisen lähtö
Kalevalan päähenkilö on Väinämöinen. Tämän kuvan Väinämöisestä on maalannut Akseli Gallen-Kallela. Kuva: Arja Lento / Yle

Lauantaina on vietetty Kalevalan päivää. Kalevala on Suomen kansalliseepos, jossa on vanhoja suomalaisia kansanrunoja. Elias Lönnrot keräsi runot 200 vuotta sitten kuuntelemalla runonlaulajia. Ensimmäinen versio Kalevalasta valmistui vuonna 1835 eli 180 vuotta sitten.

Selkokirjailija Pertti Rajala on tehnyt Kalevalasta myös selkokielisen version. Selkokielinen Kalevala on lukijalle helpompi, koska Rajala on kirjoittanut sen kertomuksen muotoon. Selkokielisessä Kalevalassa on kuitenkin mukana myös joitakin Kalevalan runoja, niin että lukija saa hyvän kuvan Kalevalan kielestä.

Lue lisää Kalevalan päivästä

Kerttu Niskanen oli 30 kilometrin hiihdossa neljäs

Kerttu Niskanen hiihdon 30 kilometrin MM-matkalla.
Kerttu Niskanen hiihti MM-kilpailuissa hyvin. Kuva: Lehtikuva

Suomen naishiihtäjät menestyivät melko hyvin lauantaina hiihdon MM-kilpailuissa. Naisten 30 kilometrin hiihdossa Kerttu Niskanen hiihti sijalle 4 ja Aino-Kaisa Saarinen sijalle 7. Kilpailun voittaja oli Norjan Therese Johaug.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä