Yle Uutiset selkosuomeksi

Lauantai 28.5.2016 (radio)

Putin kritisoi Natoa

Tiukkailmeinen Putin kävelee kunniaa tekevän juhlaunivormuisen sotilaan ohi
Vladimir Putin Kremlissä huhtikuun lopussa. Kuva: Maksim Šemetov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin arvostelee voimakkaasti puolustusliitto Naton toimia Euroopassa.

Putin sanoi Kreikan vieraillullaan, että Venäjän pitää ryhtyä vastatoimiin Naton uuden ohjuskilven takia. Putinin mielestä Naton ohjuspuolustus eli ohjuskilvet Romaniassa ja Puolassa ovat uhka Venäjän turvallisuudelle.

Putin sanoi myös, että keskustelu Krimin niemimaan asemasta on lopullisesti päättynyt.

Presidentti Niinistö: huono ajankohta kritiikille

Presidentti Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli NiinistöTV 1:n Ykkösaamussa Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Presidentti Sauli Niinistö sanoi TV1:n Ykkösaamussa, että presidentti Putin on usein puhunut voimakkaasti Naton Euroopan toimia vastaan. Niinistön mielestä nyt ajankohta kovalle arvostelulle on huono, koska Syyriaan ja myös Ukrainaan yritetään yhdessä hakea ratkaisua.

Suuri tulipalo Porin keskustassa

Palokunnan nostokurjesta ruiskutetaan vettä savuavaan rakennukseen.
Porin keskustassa oli lauantaina aamulla uhkaava tulipalo Kuva: Kati Rantala / Yle

Porin keskustassa oli aamulla suuri tulipalo. Rakennuksessa toimii Omenahotelli. Hotellin asiakkaat evakuoitiin, eikä heillä ollut vaaraa. Tulipalo syttyi aikaisin lauantai-aamuna hotellin seitsemännessä kerroksessa. Syttymisen syy on vielä epäselvä. Tulipalo levitti ympäristöön myös paljon savua. Tulipalo aiheutti miljoonien eurojen vahingot.

WHO: zikavirus ei haittaa Rion olympialaisia

Keltaisiin suoja-asuihin ja kaasunaamareihin pukeutuneet ihmiset levittävät hyönteismyrkkyä selässä kannettavista säiliöistä. Paikka on Sambódromo, jossa pidetään paraateja sambakarnevaalien aikaan.
Työntekijät torjuvat zikavirusta levittävää hyttystä Rio de Janeirossa helmikuussa Kuva: Marecelo Sayao / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo, että zikavirus ei aiheuta vielä vaaraa Rion kesäolympialaisille.

Yli 100 asiantuntijaa eri maista on vaatinut, että kisat siirretään pois Brasiliasta, koska siellä virusta on paljon. WHO:n mukaan kisapaikan vaihtamiseen ei ole vielä perusteita.

Italian pikkukylässä eletään yli 100-vuotiaiksi

Amina Fedullo ja Antonio Vassallo nauttivat raikkaasta ulkoilmasta asuntonsa edustalla Acciarolin kylässä. Vanha pariskunta istuu tuoleilla.
Acciarolin kylän asukkaita Kuva: Petri Burtsov / Yle

Italiassa yritetään selvittää, miksi eteläisessä Acciarolin kylässä ihmiset elävät niin vanhoiksi. Hyvin monet kylän asukkaista elävät yli 100-vuotiaiksi. Kylän asukkaiden elämää seurataan 6 kuukauden ajan, ja tavoitteena on löytää pitkän iän salaisuus. Vanhuuteen liitettyjä tauteja, kuten Alzheimeria tai sydäntauteja, ei alueella ole lainkaan.

Perjantai 27.5.2016 (tv)

Presidentti Obama kävi Hiroshimassa. Kesämökkien jätevesistä ollaan eri mieltä. 90 prosenttia nuorista turvapaikanhakijoista odottaa yhä päätöstä. Nightwish-yhtyeen faneista tehdään dokumenttielokuva. Viikonloppuna on kaunis sää.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä