Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 5.3.2015

Audio

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus siirtyy

Lääkärit tutkimassa potilasta
Hyvät terveyspalvelut ovat suomalaisille tärkeitä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ei vielä valmistu. Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei hyväksy mallia, joka uudistuksesta on tehty.

Perustuslakivaliokunta sanoo, että verot nousevat kunnissa liian paljon, jos malli tulee voimaan. Perustuslakivaliokunta on myös sitä mieltä, että mallissa kuntien asukkaiden mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin on liian pieni.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus siirtyy nyt uudelle eduskunnalle, joka valitaan eduskuntavaaleissa huhtikuussa. Uudistusta tarvitaan, että rahat riittävät sosiaali- ja terveyspalveluihin myös tulevaisuudessa.

Kuninkaallisia vieraita Lappeenrannassa

kuningaspari vierailee linnoituksen ortodoksisessa kirkossa
Lappeenrantalaiset halusivat nähdä kuningatar Silvian ja kuningas Kaarle Kustaan.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia ovat vierailleet Lappeenrannassa.

Kuninkaalliset tapasivat Lappeenrannassa monia koululaisia ja opiskelijoita. Esimerkiksi Sammonlahden koulun oppilaat esittelivät kuninkaallisille robotteja, joita he ovat itse tehneet.

Torstai oli Ruotsin kuninkaallisten viimeinen vierailupäivä Suomessa. Vierailu alkoi tiistaina.

Suhtautuminen maahanmuuttajiin vaihtelee

Maria González ja Loida Kosunen
Maria González ja Loida Kosunen sanovat, että suhtautuminen maahanmuuttajiin on tullut paremmaksi. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Taloustilanne vaikuttaa siihen, miten suomalaiset suhtautuvat maahanmuuttajiin. Ihmiset suhtautuvat maahanmuuttajiin kielteisemmin, kun taloustilanne on huono. Näin sanoo Väestöliiton monikulttuurisuusasian päällikkö Minna Säävälä.

Säävälä sanoo, että suurin osa suomalaisista hyväksyy maahanmuuttajat nyt paremmin kuin 20 vuotta sitten. On kuitenkin joukko suomalaisia, jotka eivät hyväksy monikulttuurisuutta. Huonon taloustilanteen takia he suhtautuvat maahanmuuttajiin jopa kielteisemmin kuin ennen.

Yleensä suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttajiin on eurooppalaista keskitasoa, Säävälä arvioi.

Tapahtuma uskontojen ystävyyden puolesta

Ortodoksisen seurakunnan rovasti Heikki Huttunen, luterilaisen kirkon piispa Irja Askola, Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik ja Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ystävyyskävelyllä kolmea pyhäkköä yhdistävällä reitillä Helsingissä.
Ortodoksisen seurakunnan rovasti Heikki Huttunen, luterilaisen kirkon piispa Irja Askola, Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik ja Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ystävyyskävelyllä Helsingissä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsingissä on järjestetty eri uskontojen ystävyyskävely. Ystävyyskävelylle osallistui kristittyjen, muslimien ja juutalaisten johtajia ja tavallisia ihmisiä eri seurakunnista. He kävelivät moskeijasta kirkon kautta synagogalle.

Ystävyyskävelyn osallistujat halusivat kertoa, että monikulttuurisuus on hyvä asia. He muistuttivat myös, että hyvä uskonnonopetus antaa suojaa vihapropagandaa vastaan.

Misako Okawa on maailman vanhin ihminen

Misao Okawa.
117-vuotias Misako Okawa on vielä hyvässä kunnossa. Kuva: Kurenai Nursing Home / EPA

Maailman vanhin ihminen on täyttänyt 117 vuotta. Hän on japanilainen Misao Okawa, joka on syntynyt maaliskuun 5. päivä vuonna 1898. Rouva Okawa juhli syntymäpäiväänsä Osakassa.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä