Yle Uutiset selkosuomeksi

Sunnuntai 2.8.2015

Audio

Suomalaiset hyväksyvät monenlaisia naapureita

Suomalaiset eivät halua nähdä huumeidenkäyttäjiä omalla asuinalueellaan. Kuva: AP Graphics Bank

Suomalaiset ovat melko suvaitsevaisia. Näin kertoo Ylen uusi kysely. Ihmisiltä kysyttiin, mitä ryhmiä he hyväksyvät naapuriin.

Suomalaisten on melko helppo hyväksyä se, että naapurissa on kehitysvammaisten tukiasuntoja. Monet eivät kuitenkaan halua, että naapurissa on muslimien rukoushuone tai moskeija. Kaikkein ikävin naapuri monien mielestä on paikka, jossa huumeidenkäyttäjät saavat uusia neuloja.

Naiset ja isojen kaupunkien asukkaat hyväksyvät erilaisia ryhmiä paremmin kuin muut. Vain 12 prosenttia kyselyn vastaajista ei halunnut ketään erilaista ihmistä naapuriksi.

Maahanmuuttajat toivovat Soinilta kantaa rasismiin

Ihmisiä monikulttuurisuutta puolustavassa mielenosoituksessa Helsingin Kansalaistorilla.
Helsingissä oli mielenosoitus monikulttuurisuuden puolesta viime tiistaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Maahanmuuttajien järjestöissä ei vaadita, että kansanedustaja Olli Immonen pyytää anteeksi. Immonen kirjoitti viikko sitten Facebookissa monikulttuurisuutta vastaan. Immosen kirjoituksen takia Suomessa on järjestetty mielenosoituksia monikulttuurisuuden puolesta.

Esimerkiksi Suomen Somalia-verkoston varapuheenjohtaja Abdulkadir Mohamed Abdi sanoo, että hän ei odota Immoselta anteeksipyyntöä. Hän odottaa kuitenkin, että perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini kertoo mielipiteensä rasismista. Immonen kuuluu perussuomalaisiin.

Myös monissa muissa maahanmuuttajajärjestöissä toivotaan, että Soini puuttuu asiaan. Esimerkiksi Irakin työllistämisyhdistyksen sihteeri Alan Daniar sanoo, että puolue on syyllinen, jos se tukee toimintaa, joka on maahanmuuttajia vastaan.

Ulkomaille muuttaa paljon nuoria suomalaisia

karttapallo
Suomalaisia asuu ympäri maailmaa. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Monet suomalaiset muuttavat ulkomaille. Yli 10 000 Suomen kansalaista muutti ulkomaille vuonna 2014. Noin 30 prosenttia heistä oli nuoria aikuisia, joiden ikä oli 25 ja 34 vuoden välillä.

Jouni Korkeasaari Siirtolaisuusinstituutista kertoo, että nuoret muuttavat ulkomaille nyt enemmän kuin ennen. Yksi syy siihen on Suomen huono taloustilanne. Naiset jäävät pysyvästi ulkomaille useammin kuin miehet.

Jari-Matti Latvala oli nopein Jyväskylässä

Jari-Matti Latvala kuvassa
Jari-Matti Latvala ajoi rallikilpailun voittoon Jyväskylässä. Kuva: Tomi Hänninen

Jari-Matti Latvala on voittanut Suomen MM-rallin Jyväskylässä. Ralli eli autokilpailu alkoi Jyväskylässä torstaina ja loppui sunnuntaina. Suomen ralli on yksi MM-sarjan autokilpailuista, joita on eri puolilla maailmaa.

Tämä oli Jari-Matti Latvalan kolmas voitto Jyväskylässä. Hän voitti Suomen rallin myös viime vuonna ja vuonna 2010. Latvala ajaa Volkswagen-autoa.

Toiseksi paras kuljettaja Jyväskylässä oli ranskalainen Sebastien Ogier. Myös Ogier ajaa Volkswagen-autoa. Ogier johtaa rallin MM-sarjaa, hän on tällä hetkellä sarjan paras kuljettaja.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä