Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 27.8.2015

Audio

Pakolaistulvassa yhä useamman henki on vaarassa

Rekka.
Siirtolais- ja pakolaistulvassa yhä useamman henki on vaarassa. Hädässä olevat voivat joutua ihmissalakuljettajien uhriksi. Kuva: Roland Schlager / EPA
Itävallassa ehkä 50 pakolaista on löydetty kuolleena kuorma-autosta. Kronen Zeitung -lehti kertoo, että ihmiset ovat ehkä tukehtuneet autoon. Kuorma-autossa oli unkarilaiset rekisterikilvet.

Välimereltä Libyan rannikon läheltä on löydetty kymmeniä ihmisiä kuolleena. EU-operaation pelastajat löysivät 51 kuollutta veneestä, jossa oli yli neljä sataa (400) ihmistä. Toisesta veneestä löydettiin kolme (3) kuollutta.

Libyan rannikon läheltä pelastettiin noin 3000 venepakolaista.

Pakolaiskeskuksia vastustetaan monessa kunnassa

Tuomas Martikainen seisoo huoneessa.
Siirtolaisinstituutin johtaja ja maahanmuuttotutkija Tuomas Martikaisen mukaan varsinkin sosiaalinen media voi antaa kuvan, että pakolaiskeskuksia voi ja kannattaa vastustaa. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Siirtolaisinstituutin johtaja Tuomas Martikainen sanoo, että monilla Suomen paikkakunnilla vastustetaan vastaanottokeskuksia.

Esimerkiksi Forssassa kaupunginhallitus päätti, että kaupunkiin ei tule Suomen Punaisen Ristin hätämajoitusta turvapaikanhakijoille. Salossa järjestellään mielenosoitusta pakolaiskeskusta vastaan. Helsingissä jotkut ovat kiinnittäneet Koskelan vastaanottokeskuksen lähelle lappuja, joissa varoitetaan ulkomaalaisista.

Siirtolaisinstituutin johtaja sanoo, että vastustus on ehkä suunniteltua ja organisoitua.

Autojen romutusraha loppuu pian

Autonromu
Suomessa autoa ei kannata hylätä maastoon, sillä auton romuttaminen on ilmaista. Tällä hetkellä romuttamisesta on saanut palkkion. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Liikenneministeriö hakee jatkoa romutuspalkkiolle. Romutuskokeilussa vanhan auton omistaja saa 1500 euron palkkion, jos hän vie auton romutettavaksi autokierrätykseen. Rahan voi käyttää uuden henkilöauton ostossa.

Ministeriö ehdottaa lisätalousarvioon eli -budjettiin viittä (5) miljoonaa euroa autojen romutuskokeilulle vuoden loppuun asti.

Suomalaiset ovat innostuneet romutuskokeilusta, ja ilman lisärahaa kokeilu loppuu elokuussa. Kokeilun tarkoitus on poistaa liikenteestä vanhat autot, jotka saastuttavat paljon. Auton romuttaminen on Suomessa ilmaista.

Maksalaatikko on suomalaisten suosikkieines

Paistettuja Saarioisten maksalaatikkoja tehtaan tuotantolinjalla.
Maksalaatikko on suomalaisten suosikkieines. Siitä kuitenkin kiistellään, onko maksalaatikko parempaa rusinoilla vai ilman. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Suomalaisten suosikkieines eli -valmisruoka on maksalaatikko. Suomalaisen Työn Liitto on tehnyt valmisruoista kyselyn. Kysely kertoo, että maksalaatikosta pitävät kaikenikäiset ihmiset, varsinkin yli 30-vuotiaat. Maksalaatikko on suosittu ehkä siksi, että monen mielestä sitä on vaikea valmistaa itse.

Kysely kertoo, että toiseksi suosituin valmisruoka on hernekeitto. Kolmanneksi suosituin valmisruoka on makaronilaatikko.

Suosikkilistan viimeisinä olivat kasvissosekeitto, kermaperunat ja pyttipannu.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä