Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 30.7.2015

Audio

Suomessa puhutaan Ahvenanmaan puolustuksesta

Puolustusministeri Jussi Niinistö SuomiAreena 2015 -tapahtumassa Porissa 17. heinäkuuta.
Puolustusministeri Jussi Niinistö. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo, että Suomen täytyy miettiä Ahvenanmaan puolustusta. Ahvenanmaan saariryhmä Itämerellä kuuluu Suomelle. Suomella ei kuitenkaan ole sotilaita Ahvenanmaalla, koska kansainväliset sopimukset kieltävät sen.

Puolustusministeri Niinistö sanoo, että tilanne on muuttunut myös Itämerellä Ukrainan kriisin takia. Puolustusministerin mielestä Suomen täytyy miettiä myös sellaista mahdollisuutta, että jokin vieras maa lähettää sotilaita Ahvenanmaalle. Niinistön mielestä kriisin vaara ei kuitenkaan ole Itämerellä suuri.

Puolustusministeri sanoo, että Suomi on valmis puolustamaan myös Ahvenanmaata. Suomi ei kuitenkaan vie sotilaita Ahvenanmaalle, koska kansainväliset sopimukset kieltävät sen. Sopimusten muuttaminen on ulkopoliittinen asia, puolustusministeri Niinistö sanoo.

Maailman ihmisten määrä kasvaa nopeasti

Siirtolaisia veneessä.
Nopea väestönkasvu on yksi syy siihen, että Afrikasta tulee paljon siirtolaisia Eurooppaan. Kuva: Alessandro di Meo / EPA

Tutkijat ovat yllättyneet siitä, kuinka nopeasti ihmisten määrä maailmassa kasvaa. Maailman väestönkasvu on paljon nopeampaa, kuin tutkijat ovat arvioineet. Tieto on uudesta raportista, jonka YK eli Yhdistyneet kansakunnat on tehnyt.

Raportti kertoo, että ihmisten määrä kasvaa erittäin nopeasti Afrikassa. Noin 100 vuoden kuluttua Afrikassa on 4 kertaa enemmän asukkaita kuin nyt. Esimerkiksi Nigeriassa väestönkasvu on niin nopeaa, että noin vuonna 2050 Nigeriassa on kolmanneksi eniten asukkaita kaikista maailman maista. Edellä ovat vain Intia ja Kiina.

Nopea väestönkasvu on yksi syy siihen, että Afrikasta tulee paljon siirtolaisia Eurooppaan. YK sanoo, että Afrikan maat tarvitsevat apua, että ne voivat vähentää väestönkasvua ja parantaa ihmisten elämää. Hyvä esimerkki on Botswana, jossa väestönkasvu ei ole liian nopeaa, koska naiset saavat koulutusta ja terveydenhoitoa.

Mustikoita saadaan tänä kesänä paljon

Thaipoimijoita metsässä
Suomen metsissä on nyt paljon thaimaalaisia marjanpoimijoita. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Mustikoita kasvaa tänä kesänä paljon. Sää ei ole ollut mustikoille liian kuuma, ja vettä on satanut tarpeeksi. Mustikat myös maistuvat tosi hyviltä, koska ne ovat kasvaneet hitaasti melko kylmän sään takia.

Suomen luonnosta poimitaan mustikoiden lisäksi myös puolukoita ja lakkoja. Myös ulkomailta tulee marjanpoimijoita Suomeen joka kesä. Viime kesänä ulkomaalaiset marjanpoimijat poimivat 80 prosenttia luonnonmarjoista, jotka tulivat myyntiin. Poimijoita tulee eniten Thaimaasta.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä