Yle Uutiset selkosuomeksi

Sunnuntai 4.10.2015

Audio

Turvapaikanhakijoiden tukia halutaan vähentää

Kansanedustaja Hanna Mäntylä (ps.)
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä haluaa vähentää tukia ihmisiltä, jotka saavat Suomelta oleskeluluvan. Kuva: Yle

Suomessa keskustellaan turvapaikanhakijoiden tukijärjestelmästä.

Ministeri Hanna Mäntylä haluaa vähentää tukia turvapaikanhakijoilta, jotka saavat oleskeluluvan. Mäntylä haluaa myös, että turvapaikanhakijalle tulee velvollisuuksia, kun hänelle maksetaan tukirahaa. Mäntylän mielestä turvapaikanhakija voi tehdä esimerkiksi jotain vapaaehtoistyötä. Mäntylä kuuluu perussuomalaisiin.

Ministeri Mäntylän ehdotus saa kannatusta kokoomuspuolueesta. Kokoomuksen poliitikko Arto Satonen sanoo, että Suomeen tulee paljon työikäisiä ihmisiä, jotka tarvitsevat tekemistä. Myös Satosen mielestä tuet voivat ehkä olla nykyään liian suuria.

SDP:n poliitikko Tuula Haatainen on eri mieltä. Hän sanoo, että Suomessa tarvitaan lisää rahaa siihen, että turvapaikanhakijoille löydetään työtä. Haataisen mielestä lisää rahaa tarvitaan, koska turvapaikanhakijoita on nyt paljon.

Kokoomus ja perussuomalaiset ovat hallituksessa, SDP ei.

Ranskan tulvissa on kuollut ihmisiä

Kaksi autoa päällekkäin
Tulvavesi heitti autoja Ranskan Rivieralla. Kuva: Reuters

Ranskassa on ollut pahoja tulvia. Monta ihmistä on kuollut tulvavesien takia. Tulvia on ollut Ranskan Rivieralla Välimeren rannikolla, jossa on satanut paljon vettä.

Lauantai-iltana Ranskan Rivieralla satoi 2 tunnissa yhtä paljon vettä kuin tavallisesti 2 kuukaudessa. Vesi tunkeutui esimerkiksi vanhainkotiin, jossa kuoli 3 vanhusta.

Lapsen tunteita ei saa loukata kiroilulla

Kiroiluun viittaavia symboleita.
Lapsen haukkuminen on vahingollisempaa kuin pelkät rumat sanat. Kuva: Sari Toivonen / Yle

Sanotaan, että suomalaiset kiroilevat paljon. Monet käyttävät rumia sanoja.

Mutta kiroilevatko suomalaiset lapsilleen? Yle Uutiset kysyi sitä lukijoilta. Monet kertoivat, että he eivät kiroile lapsille. Jotkut kuitenkin tekevät niin.

Psykologi Katja Poikkimäki sanoo, että rumat sanat eivät ole kovin vaarallisia. Joskus niillä vain väritetään puhetta. Vaarallista on se, jos aikuinen haukkuu lasta ja loukkaa lapsen tunteita. Silloin lapsi voi ajatella, että hän ei ole tärkeä ja arvokas ihminen.

Poikkimäki antaa aikuisille 2 hyvää neuvoa. Jos suutut lapselle ja olet tosi vihainen, mene vähäksi aikaa muualle rauhoittumaan. Jos kuitenkin kiroilet ja loukkaat lasta, pyydä anteeksi.

Kysy oleskeluluvista ja kansalaisuudesta!

Suomen passi pöydällä.
Kotoutujan Suomi -ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa puhutaan esimerkiksi kansalaisuuden saamisesta. Kuva: Yle

Selkouutisten uusi ohjelmasarja "Kotoutujan Suomi" alkaa lokakuun lopussa.

Sarjan ensimmäisessä osassa puhutaan oleskeluluvista ja kansalaisuuden saamisesta. Voitte lähettää kysymyksiä tähän ohjelmaan tiistaihin 6.10. asti sähköpostiosoitteella selko.uutiset@yle.fi.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä