Yle Uutiset selkosuomeksi

Lauantai 29.8.2015

Audio

Göteborgiin tulvii pakolaislapsia

Lapsi ikkunan takana.
Göteborgin kaduille hylätyt lapset ovat pääosin kotoisin Syyriasta ja Afganistanista. Kuvan syyrialaislapsi on kuvattu Kreikassa. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA

Ruotsissa ihmissalakuljettajat ovat tuoneet paljon lapsia Göteborgin kaupunkiin. Ihmissalakuljettajat ovat kahden (2) päivän aikana jättäneet yli sata (100) lasta ja nuorta Göteborgin kaduille.

Kartta Göteborgin sijainnista.
Kuva: Yle

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo, että lapset tulevat pääosin Syyriasta ja Afganistanista. He ovat tulleet Ruotsiin ilman vanhempiaan.

Ruotsin viranomaiset sanovat, että yksin saapuneiden lasten suuri määrä on yllättänyt heidät. Lapset ovat myös nuorempia kuin ennen, noin 13-15-vuotiaita.

Ruotsiin yksin saapuneet lapset ja nuoret ovat viikon kuluessa jättäneet yli 200 turvapaikkahakemusta Ruotsin maahanmuuttovirastoon.

YK vetoaa pakolaisten puolesta

Pakolaisia pelastetaan merestä.
Pakolaisia pelastetaan merestä. Kuva: Marta Soszynska / MSF

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon pyytää Euroopan maita auttamaan pakolaiskriisissä.

Ban sanoo, että Euroopan maiden täytyy avata turvallisia ja laillisia reittejä pakolaisille. Jos pakolaisilla on laillinen reitti tulla maahan, heidän ei tarvitse vaarantaa henkeään ihmissalakuljettajien käsissä.

YK laskee, että Välimeren yli on tullut tänä vuonna jo ainakin 300 000 pakolaista. Yli 2500 ihmistä on hukkunut matkalla.  Ban sanoo, että Välimerestä on tullut pakolaisille kuolemanloukku.

Keskusrikopoliisi avasi ovensa yleisölle

Video: Poliisiautosimulaattori.
01:18
Video: Yle

Suomen keskusrikospoliisi avasi lauantaina ensimmäistä kertaa ovensa yleisölle. KRP:n tiloissa Vantaan Jokiniemessä kävi jopa 10 000 ihmistä.

Vieraat saivat tutustua esimerkiksi taideväärennöksiin ja kokeilla, miltä tuntuu olla autossa, joka pyörähtää ympäri katolleen.

Poliisin rikosmuseon kokoelmissa on 6000 esinettä, jotka liittyvät Suomen rikoshistoriaan. Museo on tavallisesti suljettu yleisöltä. Ovet olivat nyt auki, koska lauantaina vietettiin poliisin päivää.

Ylös, ulos ja Suomen luontoon!

Paltamon kivesvaara
Paltamon Kivesvaarassa voi vaikka bongata pöllöjä. Kuva: Sanna Kähkönen / Yle
Lauantaina vietettiin myös Suomen luonnon päivää. Päivän tarkoitus oli, että suomalaiset lähtevät ulos ihailemaan kaunista suomalaista luontoa.

Esimerkiksi Kainuussa Paltamossa ihmisiä houkuteltiin metsäretkelle vaikkapa lintuja bongaamaan. Kainuussa on ollut tavallista parempi pöllövuosi, joten retkellä voi nähdä tai kuulla esimerkiksi huuhkajan, helmipöllön tai varpuspöllön.

Erilaisia luontoretkiä, satupolkuja ja nuotiokahveja järjestettiin paljon eri puolilla maata. Suomen luonnon päivän pääjuhla oli Espoon Nuuksiossa.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä