Talous |

Seuraavan komissaarin valitsee kokoomus

Hallitusneuvottelujen yhteydessä on sovittu, että Suomen seuraavan komissaarin valitsee kokoomus. Keskustalaisen Olli Rehnin kausi komissaarina päättyy vuonna 2014. Ensi vuonna käytävät presidentinvaalit saattavat kuitenkin vaikuttaa asetelmiin.

Alexander Stubb
Alexander Stubb Kuva: Kari Kuukka

Ministerien työnjaon mukaan Suomen komissaarin nimittäminen kuuluu pääministerille. Ettei mitään jäisi epäselväksi, SDP ja Kokoomus sopivat vielä erikseen hallitusneuvottelujen yhteydessä, että pääministeri Katainen päättää seuraavasta komissaarista.

Ote seuraavan komissaarin paikasta voi lohduttaa varsinkin tuoretta ulkomaankauppa- ja Eurooppaministeri Alexander Stubbia, joka pettyi ministeripaikkojen jaossa. Tosin odotus on pitkä. Komissaari vaihtuu vasta kolmen vuoden päästä.

- Eiköhän tässä ole spekuloitu salkkuja ihan tarpeeksi viimeisen kahden viikon aikana, että jätetään ne muille, sanoo Alexander Stubb.

Komissaarikuvioita voivat sekoittaa Suomen presidentinvaalit ensi vuonna. Vaalivankkurit nytkähtävät liikkeelle siinä vaiheessa kun tiedetään lähteekö Sauli Niinistö kokoomuksen ehdokkaaksi.

Stubb on luvannut harkita ehdokkuutta jos Niinistö kieltäytyy. Vastaehdokkaina saatetaan nähdä muun muassa Olli Rehn. Jos Rehn tulisi valituksi, komission paikka avautuisi aiemmin.

EU-komissaarilla on paljonkin valtaa, salkusta riippuen. Presidentin valtaa on viime vuosina riisuttu eikä esimerkiksi EU-kokouksiin ole presidentillä enää asiaa.

Stubb ei keskiviikkona lähtenyt kommentoimaan tehtävien painoarvon järjestystä.

Kumpi on tärkeämpi, Suomen komissaarin vai Suomen presidentin tehtävä?

- Apua, nyt tulee ihan liian vaikeita kysymyksiä, Stubb nauraa.

Kumpi voisi teitä kiinnostaa enemmän?

- Mua kiinnostavat tällä hetkellä Eurooppa-ministerin ja kauppaministerin tehtävät ja näitä lähdetään tekemään todellisella tarmolla, viemään Suomea EU:n ytimeen ja suomalaista kauppaa ympäri maailmaa. Siinä riittää ihan tarpeeksi sarkaa seuraavalle neljälle vuodelle.Kommentoi aihetta (51 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Altavastaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä olikin ainoa asia, missä kokoomus sai tahtonsa läpi ay-jyrä Heiniksen puristuksessa.

 • Kalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt voisi alkaa lyödä vetoa siitä, kuinka kauan tämä kaljasaavinpeittohallitus pysyy pystyssä. Minun arvioni on: enintään 3 kuukautta. Kun yritetään sekottaa kiveä, savea ja lentohiekkaa, siitä ei synny mitään pitkään kestävää.

 • Seuraava komissaari PS:stä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näinkö sitä kokoomus vaan päättää hallitusneuvotteluissa, että heidän puolueestaan tulee Suomen seuraava EU-komissaari? Uskomatonta! Kansaltahan ei tarvitse näköjään mielipidettä kysyä.

 • pölhö kustaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  yks osoitus kansanvallan rapauttamisesta...ulkoistetaan päätösvalta kansalta pois...kyll politiikot osaavat

 • Realisti123

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Senkin pyrkyri, tosin kaikki muutkin ministerit ovat. Suomi taasen ajopuuna tuhoon tuomittuun EU:n hajoamiseen, kunhan ensin euro hajoaa.

 • EU hajoaa ?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mahtaako EU:ta ja komissaarinvirkaa olla olemassa enää neljän vuoden päästä?

 • realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jos tämä hallitus ylipäätään kestää seuraavan komissaarin valitsemiseen saakka....

 • Haloo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kokoomus voi päättää koko kansan puolesta Suomen komissaarista hallitusneuvotteluissa! Mitä demokratiaa tämä on? Kansalta ei ole kysytty mitään.

 • exkok

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katainen yrittää peitellä tekosiaan hakemalla aina vain korkeampia virkoja, jotta saisi syyte suojaa.

  Nämä Käteisen ja Rehnin suorittamat Eu tekoset on tutkittava syyttäjän toimesta.

 • I.L.Kikurinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Stubb sopisikin Yhdysvaltain omana pikku Juri Komissarovina komissaarin hommiin.

  Ihan oikeasti Stubb sopii parhaiten viestintäpäälliköksi, ei politiikkaan - on liikaa Yhdysvaltojen ohjauksessa ja se, että on toisen valtion käskyläinen ei itsenäisen valtion politiikassa oikein ole hyvä asia edelleenkään.

 • Valtiotieteen maisteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voipi olla ,että koko EU ei ole enään 3 vuodenpäästä ? Ei ainakaan rahaliitoa ole,koska se kaatunee omaan mahdottmuuteensa. Suomeen tulee mitä ilmeisemmin markka takaisin. Katsokaapa vain näin tulee käymään ,että Kreikka ,Pelgia,Ilalia ja Espanja kaatuvat 2-3 vuoden sisällä.

 • Cincinnatus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muutama kommentoija voisi hieman perehtyä eu-organisaatioon. Miksi ja millä perusteella Suomen komissaarista pitäisi Suomen kansalta kysyä. Eihän se mikään presidentin virka ole. '

  exkok näyttää kadottaneen täysin arvostelukykynsä.

 • EI EU uskonnolle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rehnistä ja Kreikan tuhlarista ei ole Presidentiksi.

  Stub olisi käypänen komissaari, kunhan saisi vähän realismia EU hurmaansa...

 • Sara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ymmärrä ollenkaan Stubbin suosiota,mitä niin erinomaista hän on tehnyt,muuta kun Amerikkalaisittain hymyillyt suurilla hampaillaan,näin on että Suomalaiset eivät ymmärrä asioitten päälle vaan siihen kuinka kuvissa hymyillään kun kätellään. Mielestäni Stubb ei ole tehnyt mitään niin erinomaista että en ymmärrä suosiota. Hyvä kun Tuomioja astui remmiin,tuntuu aivan oikealta Ulkoministeriltä ja sivistystä löytyy vaikka Stubbille jakaa ja kielitaito on aivan omaa luokkaansa.

 • TimppaT.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti koko EU kaatuu, niin loppuu tämä ylenmääräinen typerä vouhotus, ja päästään keskittymään oleelliseen, eli oman maan tärkeiden asioiden hoitamiseen. (Suomen valtionjohtoa on nyt pyörittämässä kummallinen ja ymmärtämätön "nuorisojoukko".)

 • Alex is best

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mä haluan Alex Stubbin presidentiksi. Hän on ehdottomasti paras siihen virkaan ja liian hyvä hukattavaksi Brysseliin. Hänen positiivisuutensa ja luontevuutensa seurassa kuin seurassa on parasta mitä Suomi voi maailmalle antaa.

 • stubbstubbstubb

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Stubb presidentiksi! Hän on yksi harvoja järkeviä suomalaisia poliitikkoja ja yhdyn täysin "Saimaalla soudetaan" näkemyksiin. Stubbia arvostetaan suunnattomasti ulkomailla, varsinkin länsimaissa, juuri hänen loistavan kielitaitonsa (hän on kaksikielinen, suomi & ruotsi, ja puhuu lisäksi englantia, ranskaa ja saksaa sujuvasti) ja erinomaisen yhteistyökykynsä ansiosta. Stubb olisi kaikkien aikojen edustuskelpoisin ja viisain presidentti.

  Jos luulee, ettei Stubb ole muka saanut mitään aikaiseksi ulkoministerikaudellaan, on auttamatta väärässä ja pitäisi tutkia asioita ennen kuin heittelee hölmöjä väitteitä.

 • Kansallinen kokoontuminen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kokoomus äänestää keskustan Rehnin presidentiksi, jotta saa Stubbin komissaariksi heti ensi vuonna.

 • tt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Epäilen, että EU:ta on enää olemassakaan 3 vuoden päästä, koska näyttää jo nyt, että ylin valta kuuluu suurille pankeille ja IMF:lle, jotka sanelevat ehtonsa kaikkien EU-maitten veronmaksajille. Pankkien toiminnasta ei ole vaaleja vaikka ihmisistä on tehty niitten orjia. Koko EU oli suunniteltu vain Saksan ja Ranskan yhteisprojektiksi, ei muita eurooppalaisia maita varten. Pois EU:sta vielä kun tilaisuus, ettei käy kuin Kreikalle. Tanska, Ruotsi ja Norja olivat viisaita.

 • kukkonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Stubb sopii erittäin hyvin sekä komissaariksi, presidentiksi, että ministeriksi. On sillä tavalla poikkeuksellinen suomalainen poliitikko ja kansainväliset tehtävät hallitseva ja opetteleva. On muitakin noihin tehtäviin sopivia henkilöitä.

  Ns. "kansan" ei tule valita komissaaria, koska komissaari EI ole mikään kansan edustaja. Ei virkamiehiä valita kansanvaalilla.

 • Sekundamiljonääri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maaliskuussa Stubb oli masinoimassa Libyan sotaa. Ennen YK:n päätöstä hän lausui: Gaddafiln jäljellä oleva aika on laskettavissa pikemminkin päivissä kuin viikoissa. Nyt on urhea eurooppalainen pommitus jatkunut 96 päivää, eikä ulospääsyä ole näkyvissä. Sota murentaa joka päivä EU:N arvovaltaa. Toivottavastai Turkki, Venäjä tai Kiina pystyvät löytämään ulospääsytien. Yksi tällainen lipsahdus diplomaatin puheessa on liikaa. Suun voi pitää tarvittaessa kiinni. Pystyykö Stubb tähän?

 • Alex

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voiko vastavalitun presidentin nimittää komissaariksi? Vai pitäisikö sinnekin ottaa ammattikomissaari entisten poliitikkojen sijaan?

 • sossuprojekti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuulehan "Ei EU uskonnolle" Rehn ei ole mikään tuhlari. Ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu: Kielletään sosialistihallitukset koko unionin alueella sekä jäseniksi pyrkiviltä. Näin taataan talousasioita ymmärtävät hallitukset koko liittoutuman alueelle.

 • Stubbille ääni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Stubb, Stubb, Stubb, eli Stubb presidentiksi.

  Niinistöllä oli oma aikansa jota ei hyödyntänyt!

 • hohhoijaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö nyt Suomesta parempia presidenttiehdokkaita löydy. Jos ei muuten huomaa sitä että hyviä ehdokkaita ei ole, niin siitä sen ainakin huomaa kun Paavo Väyrynenkin on jo ilmoittanut itsensä ehdolle!

  Lipponen jos lähtisi, niin saisi kyllä minulta ääneni!

 • Kupla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Stubbin suuri arvostus Suomen ulkopuolella on liki kokonaan Stubbin viestintäkoneiston luoma harhakuva. Kun ainakin naistenlehtien toimittajat uskollisesti kertaaavat jokaisen Stubbin omakehun, luodaan oikein kunnon suomettumishenkeen saippukupla. Kun kyseessä ei ole tulkin virka, kielitaito on toki hyödyllinen, mutta ei ole mikään erityinen suositus. Miksi ihmeessä suomalaisen ministerin pitäisi puhua täydellisesti jotain vierasta kieltä? Koska olette Merkelin puhuvan muuta kuin saksaa, Sarkozyn muuta kuin ranskaa tai Cameronin muuta kuin englantia? Kuitenkin heidän arvostuksensa on aivan eri sarjassa kuin Stubbin väitetty "suunnaton" arvostus. Stubb haluaa tehdä EU:sta liittovaltion Yhdysvaltojen malliin, ei hän muunlaista poliittista mallia ymmärrä. Suomen presidentiksi hän sopisi mahdollisimman huonosti ja häviäisi joka tapauksessa toisella kierrokselle liki kenelle tahansa tavallisia suomalaisia edustavalle ehdokkaalle, joka ei halua tehdä Suomesta EU:n liittovaltion osavaltiota.

 • sukula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nämä kansanvaalin touhopäätt voisivat hiukan opetella perusasioita, ettei tietämättömyys kaikesta näkyisi ihan niin julkeasti kuin nyt.

  Kansan edusmiehet ja -naiset (kansanedustajat, kunnanvaltuutetut) valitaan kansan vaaleilla. Vallan käytöön liittyy muutakin kuin kansanedustus: presidentti valitaan kansanvaalilla, vaikka hän ei olekaan mikään kansan edusmies, vaan maan/valtion edusmies. Komissaari, ministerit, virkamiehet jne. ovat toimeenpanokoneistoa. Koneistoon kuuluvien ihmisten valinta kuuluu kansan edusmiehille, hallitukselle ja eduskunnalle, kunnanvaltuustoille jne.

  Mutta nythän on muotia hokea puupäisesti, että "hyväveli-hyväveli". Kansa itse on hyvätveljensä valinnut.

 • eberle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen kansa (paitti kepulaiset) eivät ikinä äänestä Olli Rehniä joka romutti Suomen talouden.

  Paikka kuuluu Kokoomukselle, suurimalle puolueelle.

 • komissaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Komissaarin tehtävä nimenomaan EI ole ajaa kansallisia etuja, vaan hallinnoida EU:n hallintokoneistoa omalla erityisalallan, Rehnillä tämä on talous. Faktat haltuun älkääkä hölmöilkö.

 • Vieras

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perussuomalaisilla tuskin koskaan on mahdollista saada "oma" komissaari EU:n ainakin kahdesta syystä. Heitä alkoi EU kiinnostaa vasta kaksi vuotta sitten (Soini valittiin). Siihen asti se oli Soinin ym. hokema "missä eu, siinä ongelma", joten ei minkäänlaisia suhteita ja vastuunkantoa sielläkään. EU on puoluepoliittinen järjestelmä, jossa paikat valitaan ja jaetaan mandaatin mukaan. Tällä hetkellä valituista edustajista on suurin ryhmä kansanpuolueella (mm.kok/rkp) ja toiseksi suurin sosialisteilla (meillä sdp), joten enemmistösäännöillä nyt on suomalaisen komissaarin valinta tulee kokoomukselle(ei Katainen siis). Aikaisemmat suomalaiset komissaarit olivat, Liikanen (sdp) kahdesti ja nyt Rehn (kes) toista kauttaan. Nyt on siis kokoomuksen vuoro. Soinin ryhmällä on niin pieni edustus ja arvostus siellä, ettei mihinkään komissaariin ole mahdollisuuksia. Suositan muutoinkin perussuomalaisia kotimaiseen vastuunkantoon eduskunatyössä, kun he laistivat tosivastuusta kieltäytymällä hallitusvastuusta. Nyt niitä muiden virheitä olisi voitu korjata.

 • ennustus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän vuonna 2014 pääministerimme Timo Soini päätä komissaaristamme, mikäli vielä silloin olemme EU:ssa.

 • supo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Suomen komissaarin tehtävänä olisi ajaa maamme etuja EU:ssa eikä EU:n etuja täällä". @

  Ei todellakaan ole! Pidä nyt joku tolkku ja ota selvää asioista! Hän on koko EU:n hallintovirkamies, eikä yhden maan kansanedustaja. EU:n parlamentin jäsenet (mep) ovat erikseen ja hekään eivät aja pelkästään kansallisia etuja, vaan kokonaisuuden ja puolueryhmänsä etuja.

  Perussuomalaisella ymmärryksen tasolla ei tämä näytä menevän kaaliin.

 • kokoomuslainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kokoomus on juuri oikea puolue, ainoa joka osaa kantaa vastuun asioista.

 • Juuri näin!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jonkun on tehtävä vaikeita päätöksiä myös tässä armaassa kotimaassamme ja hyvä että Kokoomus niitä tekee, koska muihin ei välttämättä uskaltaisi luottaa!

 • Pepe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No Stuppihan se on. Ei se muuten noin hymyssä suin olisi ottanut vastaan Eurooppaministerin salkkua. Nyt saa pari vuotta jäähdytellä ennen kovan koitoksen alkamista.

  Mikähän salkku Alexille saadaan? Kenties avaruuskomissaarin salkku? Miehen pää on jo niin pilvissä, että tämä voisi olla hyvä.

 • Juho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Otsikko on pikkaisen mutkat suoraksi oikaistu, sillä se tosiaankin edellyttää, että valintaa tehtäessä pääministeri Suomessa on Kokoomuksesta! Epäilempä vähän, että tämä laaja-alainen sateenkaarivasemmistohallitus on pystyssä kahta vuotta pitempään..

 • mie vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tärkein kriteeri on varmasti pätevyys ja puolueella ei ole mitään väliä ;)

 • Soini saneeraamaan EU:ta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Soinilla on ollut selkeää kaukokatseisuutta EU:n ongelmien suhteen. Paras mies komissaariksi.

 • Muistelimme

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sama kaveri joka peruskoulussa näytti tapansa KOULUKIUSAAJANA.

 • Kommissaarowits.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se ny on yhdentekevää kuka sinne Komissaariksi tupataan kun se kerta on jokaisen EU-maan oikeus saada oma Komissaari ja aina kun tulee uusia EU-maita niin tarvii perustaa uusia Komissaari virkoja että jokainen maa saa koosta riippumatta osallistua näennäisesti päätösten tekemisiin.

 • Älli tälli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa hullunkurinen ajatuksenakin, että herra Stubb tulisi valituksi presidentiksi. Löytyyhän kokoomuksesta fiksumpiakin, ellei Niinistö ala ehdokkaaksi, vaikkapa Pertti Salolainen. Ei Suomi ansaitse mitään kukkopoikaa sille pallille!

  EU alkaa olla maineensa menettänyt, jäsenvaltioille hintava, sitä ja tätä puuhaileva "hyväveli"- verkosto, joka ei noudata edes omia sääntöjään.

 • loo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EU komissaareja ei valita demokraattisilla vaaleilla. Hyvä veli porukka valitsee komissaarit.

 • Erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "EU komissaareja ei valita demokraattisilla vaaleilla. Hyvä veli porukka valitsee komissaarit."

  Jokainen EU:a tunteva tietää, että komission hyväksyy tai hylkää europarlamentti. Aivan kuten kansalliset hallitukset hyväksyy kansallinen parlamentti. Vähän yritystä nyt, hei.

 • ex-diplomaatti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen komissaarin tehtävänä olisi ajaa maamme etuja EU:ssa eikä EU:n etuja täällä.

  Alexander Stubb on siis tehtävään kaikkea muuta kuin sovelias. Olen samaa mieltä siitä, että hän on kovalla rahalla ja median myötävaikutuksella luotu kupla.

 • Ei missään tapauksessa Kokoomus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokoomus on täysin väärä puolue, koska on ajanut ihan väärää talouspolitiikkaa. Tuo EVM-vaukausrahastokin, jota Katainen on ajanut kuin käärmettä pyssyyn, saattaa aiheuttaa Suomellle 12,5 miljardin kertamaksun (Taloussanomat tänään) , johon ei olla ollenkaan varauduttua!

 • suomen kansa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  riistäjät ja huijarit ..kokoomus ulos hallituksesta ja heti!

 • DTK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Soini sopisi kommissaariksi kun nakutettu koska EU:n pöhöbyrokratia tarvitsee kunnon perkauksen ja järkeistämisen. Siihen nämä "kabinettihymypojat", jotka haluavat jatkaa tuhon tiellä, eivät vaan sovi!!

 • alarik

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuka nyt Rehniä äänestäisi koska jo Kreikan tukipaketissa puheli pehmeitään.

 • Saimaalla soudetaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alexander Stubb..Suomen Presitenttinäkin olisi aivan loistava..Suomalaisena miestyyppinä täyttää juuri niitä ihanteita,mitä mieheltä toivotaankin,.Omaa kiitettävää paineensietokykyä kovissa prässeissä,syvällisesti harkitseva tehtävien tuomissa analysoinneissa ja lausunnoissaan ja mikä tärkeintä vilpitön halu yhteistyöhön,on sitten kysymyksessä sisä-tai ulkopoliittiset asiat joka ilmansuuntaan..Taitaisi olla kovakuntoisin Komissaari tai Pressa tällä hetkellä koko Euroopassa,.Esiintyvänä hyvä malli,Suomalaisille nuorukaisille kuin varttuneimmillekkin..Vanha konkari S.Niinistö voisi jo asettua hiljalleen nauttimaan hyvin ansaituista eläkepäivistään,ja tutustumaan puolisonsa kanssa erimaiden kulttuureihin ja elämänmenoon..Olisikin tähdellistä saada yhä lisää nuorempia valtakunnan päättäviin elimiin,kun ei tarvitsisi aina katsella niitä samoja parkkiintuneit,kivikovia jo eläkeiän saavuttaneita pappoja ja mammoja..Paljon Onnea!!.. vaan hallitukselle taipalellaan,.vahva hallitus siitä tuli,ja aivan normaaliahan se on,että oppositioon jääneet alkavat heti kivittämään,ja heittelemään tomaateilla ynnä kananmunilla sen kun kerkeävät.

 • Ja täällä kukin puhuu vain omasta puolestaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kansan mielipidettä kysyttiin jo vaaleilla ja Kokoomus sai puolueista eniten ääniä ja eduskuntapaikkoja.

 • kielipoliisin puolikas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulevalla hallituksella riittää työnsarkaa ainakin Suomalaisen korkeakoulujärjestelmän uusimisessa, mikäli valtiotieteen maisteriksi voi tosiaan valmistua osaamatta kirjoittaa esim. Belgiaa tai Italiaa alkeellisista oikeinkirjoitussäännöistä puhumattakaan (kts. nimim. "Valtiotieteen maisteri).

  Suomi on myös kirjoittelijain tiedoksi edustuksellinen demokratia, ei suoraan kansanvaltaan perustuva valtio. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei kansan mielipidettä kysytä joka kysymyksen kohdalla, vaan he pääsevät vaikuttamaan asioihin valitsemalla eduskuntaan mieleisensä edustajan. Valitut edustajat tekevät sitten saamansa mandaatin mahdollistamassa laajudessa päätökset yhteistyössä muiden edustajien kanssa. Suurimman määrän edustajia haalinut puolue on luonnollisesti vahvimmassa asemassa edellyttäen, että siltä löytyy yhteistyökykyä.

  Kansan mielipidettä tiedusteltiin hiljattain. Erään suulaan miehen sanoin, kyllä kansa tietää. Turha siis jälkikäteen valittaa, jos tehtävät päätökset eivät miellytä.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Kotimaa

Tiesitkö? Suomi antaa toimeentulotukea ulkomaalaisille, jotka jäävät maahan ilman lupaa

Turvapaikanhakijoita.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä