Jyväskylä |

Siivous on ollut Suomessa rangaistus

Keski-Suomen Vuoden Yrittäjänaiseksi valittu siivousalan yrittäjä Saija Tolvanen toteaa, että alan heikko arvostus saattaa kummuta osin vanhoista tavoista ja asenteista: pahantekijät on laitettu perinteisesti jynssäämään vessoja ja kuuraamaan lattioita.

keittiörätti
Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Vuoden Yrittäjänaisen valinta julkistettiin lauantaina Keski-Suomen Yrittäjänaisten 65-vuotisjuhlissa. Saija Tolvanen omistaa Jyväskylän Siivouspalvelu Oy:n, joka on 45 vuotta vanha perheyritys. Yritys on kaksinkertaistanut liikevaihtonsa Vuoden Yrittäjänaisen käsissä.

Tolvasen aikana siivouspalveluyrityksessä on panostettu etenkin markkinointiin, sisäiseen koulutukseen ja yritysilmeeseen.

- Tunnustus on minulle ja koko yrityksellemme suuri huomionosoitus siitä työstä mitä teemme. Iloitsen erityisesti tässä yhteydessä tämän alan yrityksen saamasta huomiosta, siivousala kun ei ole se mediaseksikkäin, kertoo Tolvanen.

Puhtautta ihaillaan - siivousta ei

Tolvasen mukaan suomalaiset arvostavat poikkeuksetta puhtautta, mutta arvostus ei yllä välttämättä siivousalaan.

- Tämä on mysteeri, jota joudun päivittäin miettimään. Puhtautta, siisteyttä ja työhyvinvointia arvostetaan niin kotona kuin konttorissakin, mutta puhtauden tuottamista ei arvosteta. Tämä on ollut tietysti myös matalapalkka-ala, mutta senkin eteen tehdään kovasti töitä ja on yritetty muun muassa kiinteistöjen tukitoimintoja yhdistää ja sitä kauttakin löytää arvostusta tälle työlle.

Tolvanen kertoo, että muun muassa armeijassa on Suomessa käytetty vuosien saatossa siivousta kurinpidollisena toimintana ja kotioloissakin kuuraaminen ja jynssääminen on saattanut olla rangaistus.

- Ehkä se on asenne, joka on jäänyt vuosien takaa ja siitä tulee negatiivinen mielleyhtymä. Onhan asiat toki muuttuneet, mutta ehkä joissakin asenteissa tämä tausta tulee esiin.

Mikrokuituliinasta on moneksi

Kun alan konkarilta kysyy joka kodin siivousvinkkejä, hän kertoo, että märkä rätti ei ole aina se pätevin väline, johon kannattaa tarttua.

- Kyllä suosittelen mikrokuituliinaa. Se on mullistanut siivousta. Ennen ehkä lotrattiin paljon vedellä ja käytettiin vahvoja aineita. Nykyään ympäristöystävälliset siivousaineet lisääntyy. Mikrokuituliinaa voidaan käyttää kuivana ja erilaisten tahrojen poistoonkin.

Siivousvälineiden ja -aineiden valintaan vaikuttaa myös se, kuinka piinttynyttä likaa vastaan pitää taistella.

Entä imuroiko ja kuuraako siivusalan yrittäjä itse omassa kodissaan?

- Kyllä siivoan itsekin kotona paljon ja laitan myös lapsia siivoamaan. Siivoukseen pitää oppia ja kuten sanotaan: puhtaus on puoli ruokaa, tiivistää Tolvanen.

Kommentoi aihetta (1 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • Rangaistussiivoja

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Siivous on Suomessa edelleen rangaistus. Tuomioita langettaa työvoimatoimisto ja kustannukset maksaa valtio (ns. omakotitalkkaritoiminta, lue omakotisiivoojatoiminta). Kukaan ei hyödy (paitsi ilmaista siivousta saavat, hyvin toimeentulevat omakotiasujat), eivät etenkään alan yrittäjät. Mutta onhan kyykyttäminen kivaa! Aina ei tosin kyykytettävä kyykyty, oppiipahan vain miten verorahoja oikein käyetään.

Tuoreimmat aiheesta: Jyväskylä

Pääuutiset

A-studio

Puolustusvoimat on moninkertaistamassa kyberyksikkönsä koon – "Suorituskykyämme testataan joka päivä"

Puolustusvoimien Jyväskylässä sijaitsevaa kyberyksikköä ollaan vahvistamassa tuntuvasti. Lähivuosina yksikön koko on suunnitelmien mukaan moninkertaistumassa. Kun nykyisin yksikössä on kymmeniä tietoturva-alan ammattilaisia, jatkossa luku on kolminumeroinen. Koko puolustusvoimissa kyberasioiden parissa työskentelee kymmenen vuoden sisällä useita satoja ihmisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä