Helsinki |

Siivousyritykset pimittivät miljoonia verottajalta

Kuittikauppa rehottaa pääkaupunkiseudulla siivousalalla. Helsingin poliisi on paljastanut kevään ja kesän aikana lukuisia törkeitä talousrikoksia kolmesta siivousalan yrityksestä. Työntekijöille on maksettu pimeitä palkkoja alihankintayhtiöiden kautta.

Siivooja ja siivouskärryt.
Kuva: YLE

Helsingin poliisilaitoksen talous- ja omaisuusrikosyksikön tutkimuksissa on paljastunut, että jokaisessa tapauksessa yritykset ovat käyttäneet muodollisesti alihankintayhtiöitä, joiden kautta työntekijöille on maksettu pimeitä palkkoja.

Rikoksia on tutkittu törkeinä veropetoksina ja kirjanpitorikoksina. Tekaistuja kuitteja on tehtailtu noin 4,5 miljoonaa euron arvosta.

Poliisin mukaan kolmen siivousliikkeen johdossa on ollut sekä suomalaisia että ulkomaalaisia ihmisiä, mutta varsinaisen siivoustyön ovat hoitaneet suurimmaksi osaksi ulkomaalaiset henkilöt.

Työntekijät ovat siivonneet lähinnä kauppoja muita yrityksiä, mutta joukossa on myös julkisia paikkoja. Poliisi ei vielä halua julkistaa siivousyritysten nimiä eikä niiden asiakkaita.

Siivoojat paiskivat töitä kohtuuttoman pienellä palkalla

Siivoojien tuntipalkat ovat olleet viidestä kymmeneen euroa, kertoo Helsingin poliisin talousrikosyksikön johtaja, rikostarkastaja Ilkka Koskimäki. He ovat myös saattaneet olla käsityksessä, että työnantaja on vastoin todellisuutta hoitanut veroasiat kuntoon.

- Työntekijän asema on hyvin heikko. He saattavat yhtäkkiä saada kenkää töistä. Painostuskeinot voivat olla sellaisia, että voi alkaa puhua ihmiskaupasta. Näissä tutkimissamme tapauksissa ei ole saatu kuitenkaan vielä sellaista näyttöä, että voitaisiin puhua työperäisestä ihmiskaupasta.

Ongelmana on, ettei suurinta osaa siivoustyötä tehneistä henkilöistä ole tavoitettu, sillä siivouspalveluja ostaneet yritykset eivät tiedä keitä siivoojia heidän toimitiloissaan on ollut. Tämä on hankaloittanut esitutkintaa.

- On aika uskomatonta, että esimerkiksi kaupan omistaja ei tiedä, keitä hänen kaupassaan käy siivoamassa. Osa on jopa sanonut, ettei heitä edes kiinnosta se, toteaa Koskimäki.

Poliisi pitääkin harmaan talouden torjunnan kannalta tärkeänä, että toimeksiantajat pyytäisivät selvityksen siivoojien henkilöllisyydestä. Näin toimivat, ainakin nykyään, K- Citymarketit, jotka ovat pyytäneet kopiot siivoojien työsopimuksista.

Omaisuutta takavarikoitu satojen tuhansien arvosta

Useita henkiöitä on ollut vangittuna ja pidätettynä. Tutkinnan aikana on tehty myös kymmeniä kotietsintöjä. Poliisi on takavarikoinut esitutkinnassa käteistä rahaa, kiinteistö ja autoja yli 400 000 euron arvosta.

Koskimäen mukaan siivousalan harmaa taloudesta löytyy nyt paljon samoja piirteitä kuin rakennusalalta.

-Yrityksissä muodostetaan epätodellisia alihankintaketjuja ja laaditaan kirjanpitoon väärennettyjä kuitteja, joilla peitetään pimeää palkanmaksua ja otetaan verottajalle kuuluva raha omaan käyttöön, kertoo Koskimäki.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä