Kotimaa |

Sikainfluenssa koko maassa - kaikki rokotetaan

Sikainfluenssaepidemian katsotaan alkaneen koko maassa. Suomessa on varmistettu kaikkiaan 2 940 tartuntaa, mutta todellisuudessa tartuntoja arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) vakuuttaa, että kaikki suomalaiset rokotetaan taudin takia.

Kaisa Kuortti kävi ottamassa rokotteen Vallilan terveysasemalla Helsingissä.
Kuva: YLE

Sikainfluenssarokote on tilattu jokaiselle suomalaiselle ja kaikki suomalaiset aiotaan rokottaa tautia vastaan, kertoo peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

Risikko kertoi päätöksestä illan A-talk -ohjelmassa.

Epidemia koko maassa

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että työnantajat ottavat käyttöön normaalia lievemmät poissaolokäyttännöt, jos näin ei ole jo tehty. Näin siksi, että terveydenhuollon voimavarat voitaisiin kohdentaa hoitoa vaativiin influenssapotilaisiin ja rokotusjärjestelyihin.

Suurella osalla sairastuneista tauti on melko lievä. Kuitenkin riskiryhmillä esiintyy muita useammin vaikeita tautimuotoja. Nykytiedon mukaan tautiin sairastunee jonkin verran kausi-influenssa useampi, sanovat sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan.

Niiden mukaan epidemiaan on varauduttu Suomessa hyvin. Rokotuksilla on jo pystytty turvaamaan terveydenhuollon toimivuutta sekä suojaamaan raskaana olevat. Viruslääkkeitä on varastossa yli 2,5 miljoonaa hoitokuuria.

Rokotusjonot lyhentyneet

Rokotusjärjestelyt ovat lääninhallituksilta saatujen selvitysten mukaan sujuneet kunnissa pääosin asianmukaisesti ja rokotukset on toteutettu tehokkaasti ja hallitusti.

Alkupäivien huomattavan pitkiä rokotusjonoja ei selvitysten mukaan ole enää juurikaan esiintynyt, sillä kunnat ovat korjanneet toimintaansa. Rokotushenkilöstöä on lisätty, rokotuspisteitä hajautettu, kutsumista porrastettu ja jononhallintakeinoja otettu käyttöön.

Rokotteiden jakelussa ja rokotuksista tiedottamisessa ongelmana on ollut, että rokotetta saadaan erissä ja tarkat rokotemäärät saadaan tietää vain muutama päivä ennen rokotteiden saapumista, STM ja THL toteavat. Myös rokotuksiin haluavien suuri määrä on yllättänyt osan kunnista, koska aikaisemmin kausi-influenssarokotuksiin on osallistuttu huomattavasti vähemmän.

Joitain poikkeuksia lukuunottamatta kunnat ovat noudattaneet säädettyjä rokotusjärjestelyjä. THL ja STM huomauttavat tiedotteessaan, että rokotejärjestyksestä päätettiin lääketieteellisin perustein, koska vaikeita tautimuotoja haluttiin estää ja rokotusten toteuttaminen vie kuukausia. THL on tarkentanut riskiryhmiin kuuluvien luetteloa, koska asiasta on ollut jonkin verran epäselvyyttä.

Tähän mennessä Suomeen on toimitettu 794 000 annosta rokotetta ja niitä saapuu noin 200 000 annosta viikossa. Suomeen on tilattu 5,3 miljoonaa rokotetta jo viime keväänä.

Kommentoi aihetta (33 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Oikku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No voi sun...

  Tuntuu siltä että ainoa oikea riskiryhmä on eduskunta.

 • Veke-Susi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sikainfluenssa koko maassa, pohjoisessa on huippu saavutettu, etelässäkin huippu parin viikon kuluttua. Rivikansalaisten rokotusvuoro on kuukauden parin kuluttua. "KAIKKI ROKOTETAAN".

  Jo tartunnan saaneet joista osa sairastunut eivät tarvitse rokotusta. Tartunta synnyttää paremman immuniteetin kuin rokote. Tässä on taas joku paha ristiriita. Miksi varataan kaikille rokotteet kun epidemia on jo ohi kun perusterve aikuinen saisi rokotteensa. On jo saanut viruksesta tartunnan ja suojan.

  Tuntuu että ministeri toimii pahemmin paniikissa ja hysterian yllyttämänä kuin moititut kansalaiset. Miksi asiantuntijoille ptää kansalaisten vääntää rautalangasta maalaisjärki ennenkuin ymmärtävät tosiasiat.

 • Hoh-hoijaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuuntelen juuri A-Talkin haastateltavien esityksiä, miten rokotukset sujuneet hyvin. Voi taivas! Espookin esimerkkinä, joka mm. aikoo laittaa kaikki koululaiset käymään terveyskeskuksessa kun paljon tehokkaampaa olisi laittaa rokottajat kiertämään koulut.

  Koko rokotusrumba hoidettu todella amatöörimäisesti ilman hajuakaan siitä miten isot joukot hoidetaan tehokkaasti. Kysykää nyt herran tähden neuvoja vaikka armeijasta, missä tapahtuu eikä yritetä selitellä amatöörien puuhastelua hyvin hoidetuksi.

 • Katja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olis ihan kiva, että kerrottais mihin menehtyneet RISKIRYHMIIN kuuluneet henkilöt ovat kuuluneet?

 • Ässä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Myös rokotuksiin haluavien suuri määrä on yllättänyt osan kunnista, koska aikaisemmin kausi-influenssarokotuksiin on osallistuttu huomattavasti vähemmän. "

  Mikä yllätys tuo nyt on, sikainfluenssaa on mainostettu paljon tehokkaammin, kuin yhtäkään kausi-influenssaa ikinä. Alan uskoa siihen uutisotsikkoon, jossa sanottiin, että lääketeollisuus tehtailee sairauksia.

  Jos si:sta ei olisi puhuttu mediassa enempä, kuin muistakaan influenssoista, tuskin rokotusta jonotettaisiin satojen metrien jonoissa.

 • Gunnar

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heikosti organisoitu rokotustapahtuma. Voisi pyytää puolustusvoimista apua, koska tädit eivät tunnu ymmärtävän, kuinka suuria ihmisjoukkoja käsitellään.

  Rokotetaanko kiireellisyysjärjestyksessä? Viranomaiset väittävät, että näin tehdään, mutta Lahdessa rokotettiin sinfoniaorkesteri. Riskiryhmään oikeasti kuuluvien on mukava sairastaa musiikin tahdissa. Onko muita etuilijoita jonossa?

 • Mummu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi Ruotsissa kaikki saavat rokotteen?Ei kysytä ikää,oletko sairas,tai ikää.Onko Suomessa tehty jokin virhe lääkkeen tilauksessa?

 • as

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ranskan television Fr2/TV5 Monde tunti sitten nähtyjen uutisten mukaan rokotukset alkoivat siellä tänään. Paikkana oli suuri urheiluhallimainen tila. Jos ymmärsin oikein rokotus kesti neljä minuuttia per henkilö.

 • Juna meni jo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan tuosta rokottamisesta enää viikkojen päästä mitään hyötyä? Eiköhän suuri osa ole saanut tartunnan jo siihen mennessä ja ne, jotka sairastuvat, ovat jo sairastuneet. Minulle ja lapselleni rokottaminen on jo ainakin liian myöhäistä, koska tauti oli jo (ja on jo hyvää vauhtia menossa ohi).

 • Alfons

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rokotetta en huoli, se on varma. Mistä muualta moinen pöpö voi olla peräisin, kuin lääketehtaan omista "arkistoista". Miljardibisnestä lääkefirmoille, harmiton flunssa terveille.

 • Rakkautta ja valoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt meidän suvereenien ihmisten pitää sitten tosissaan miettiä, että miten me voimme suojautua hallitustamme vastaan. He haluavat vastoin vapaata tahtoamme ruiskuttaa meihin tuon epäilyttävän myrkyn. Pystytään ihmiset nyt yhdessä rintamassa ja sanotaan hallitukselle selvästi, että liika on liikaa ja me ei tuota oteta.

  Miksi hallitus ei itse ota tuota myrkkyä mutta meille sitten sitä tyrkyttävät?

 • Make

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi päätös muka tehdään nyt tai ainakin nyt ilmoitetaan että kaikki rokotetaan, jos "Suomeen on tilattu 5,3 miljoonaa rokotetta jo viime keväänä". Olisiko ne muuten menneet roskiin?

  Toisaalta, olisihan ikävä että ne menisivät roskiin, jos ne on jo maksettu.

 • tytär

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mihin perustuu, että yli 65-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat rokotetaan vasta myöhemmin? Eivät kaikki sen ikäiset ole sairastaneet aasialaista! Äitini on iäkäs astmaatikko, jolla myös sepelvaltimotauti. Lähdetäänkö tässä rokotusjärjestyksessä siitä, että kuolkoovat pois? Maksaa vähemmän yhteiskunnalle. Säästyy se rokotuskin, kun kuolee pois ennen sitä.

 • kunnon hysteria

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kaikki rokotetaan" - saako kieltäytyä, vai joutuuko linnaan..??

 • Pohtija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entä ne Suomessa asuvat ja elävät ihmiset, jotka eivät ole Suomen kansalaisia? Työ- ja opiskeluluvilla olevat, turvapaikanhakijat jne. Osa heistäkin kuuluu riskiryhmään ja kaikki oleskelevat Suomessa.

 • mara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Turha Rokote mut tulipa ostettuu nyt rokotetaa 37 milj eest

 • Anne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki rokotetaan? Eipäs mussukat mennä niin pitkälle. Minua ei rokoteta, sillä haluan joku päivä vielä niitä omia pieniä mussukoitani ja vaikka en tykkää konspiraatioteorioista, itse maailman rikkaimpiin miehiin kuuluva Rothschilds on sanonut, että meitä ihmisiä on liikaa. Puhumattakaan Clintonin viime viikon puheista!

  Ihme myös, ettei yle mainitse niitä 350:ntä ruotsalaista jotka ovat sairastuneet vakavasti SAATUAAN rokotuksen ja myös 5 henkilöä jotka kuolivat itse rokotukseen. He saavat siellä samaa mönjää suoneen kuin täälläkin.

  Ei kai vai pelota, että ostetut rokotteet _meidän_ rahoilla jäävät käyttämättä?

 • Sairastava ,mutta ei rokotettu!!!!!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samaa mieltä,edellisen kanssa,mutta suurin ongelma taitaa olla rokotteiden

  määrä ,jota ei riitä kaikille,menis Risikko itseensä,homma haiskaskahtaa

  näköjään jo rokotteiden tilausvaiheesta!!!!!

  Tommoset mitään saamattomat ihmiset pannaan päättämään näin tärkeistä

  asioista.Tuntuukohan kyseistä ministeristä edes epäonnistuneensa,ministeri välittömästi vaihtoon.

 • astmaatikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tänään kävin Helsingissä terveysasemalla ottamassa rokotuksen.

  Erinomaista palvelua ja jonotusaika oli noin 3 minuuttia.

  Hoitaja tarjosi samalla reissulla tavallisen influenssarokotteen tuon

  sikainfluenssarokotteen lisäksi.

 • hyi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "--kaikki suomalaiset aiotaan rokottaa tautaia vastaan, kertoo peruspalveluministeri Paula Risikko (kok)"

  Entä jos ei halua? :(

 • kysyn

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paljonko Suomi maksaa/ tulee maksamaan rokotteista?

  Rokotteista, jotka eivät edes estä influenssaa..

 • Ajatteleva ihminen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai niin, mua ei sitten rokota yksikään hoitsu. Että mun rokotteen voitte knepata jorpakkoon :)

 • Reilupeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eräässä kunnassa rokottaja-täti rokotti perheensä, vaikka eivät olleet riskiryhmään kuuluvia. Suututtaa moinen toiminta! Harmi kun ei ole kytköksiä omaan terveyskeskukseen..

 • hohhoijaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei oikeesti en kesta tata hysteriaa. Jos oot perusterve ei sun tartte kasittaakseni hirveasti panikoda sen piikin kanssa. iisisti nyt.

  Harva perusterve siihe delaa.

  Hyvin on uponnu taa media soopa ihmisii.

  Sairastunu kokovaltio. meinaan talla nyt mielenterveytta.

 • miisu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sikainfluenssaa on todellakin ylimainostettu mediassa ja ihmisiä on peloteltu turhaan. Tavallisen flunssankin jälkioireisiin kuolee vuosittain kymmeniä ihmisiä,mutta eipä niitä lehdissä mainita... Itse ainakin alan uskomaan että koko influenssa on lähtöisin lääketeollisuuden hihnalta. Miten muuten rokotteen patenttihakemus jätettiin yli 6 kk ennen kuin koko virusta oli edes löydetty?

 • Hanski

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimim. Hoh-hoijaa pelkisti asian oikein.Oli järkyttävää katsottavaa illan A-Talk,

  jossa Terveyden ja Hyvinvointilaitoksen rokotusvastaava yhdessä Risikon kanssa "selvitti" asioiden tilaa.Edes yksinkertaiseen kysymykseen ei tullut selkeää vastausta.

  Kysykää taas...Miksi naisia ei ole enemmän johtotehtävissä?Syy on juuri se ettei heillä ole armeijan johtajakoulutuksen tuomaa taitoa hallita joukkoja.

  Ajatelkaapa tilannetta,jossa tämä Tuija Leino yrittäisi muotoilla joukoille toimintaohjeen!!! Jo muutamassa minuutissa meni hermot.

  Olen muuten sitä mieltä,että tämä tasa-arvoon perustuva salkkujako tulee

  romuttaa pikaisesti.Parhaat henkilöt on ehdottomasti valittava asioita hoitamaan.Nykykäytäntöön ei ole varaa,jossa sukupuolen perusteella syrjitään

  henkilöitä.

 • skeptikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  voivoi itkuitku itketään yhdessä kaikki rokotuksesta yhyy jos jonkun asian suomalaiset osaa niin anonyyminä valittamisen! itselleni aivan sama saanko rokotteen vai en, lääkifirmathan ne vain tästä rikastuu un hirveä mediahumu ko. flunssapahasesta. normaali flunssakin on pahempi tappaja, eipä siitä ole tultu rokotusta tarjoamaan!

 • -ALE-

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voisikohan saada jostain tietoon SEN OSOITTEEN, mihin ilmoittaudutaan; ETTEN HALUA KO. ROKOTETTA ???!!!!

  Helpottaisi montaa(ainakin minua) ja valtiomme EI TILAISI KANSALAIS-HYSTEERIASSAAN LIIKKAA KALLIS ARVOISIA ROKOTTEITA !

  p.s. Tehdään niinkuin Tarja !!!

 • Ex varusmies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin armeijassahan tunnetusti kaikki menee putkeen.

 • Piikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hoh-hoijaa, olet oikeassa koulujen suhteen. Rokotukset kouluihin, ja riittävästi väkeä, vakituista tai tilapäistä, hoitamaan homma. Järjetöntä jättää koulut tyhjilleen päiviksi kun oppilaat jonottavat terveyskeskuksessa.

 • Ei todellakaan kiinnosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "kaikki suomalaiset aiotaan rokottaa tautaia vastaan"

  Myös ne jotka ovat jo sen sairastaneet, tai ne joita koko

  juttu ei kiinnosta? Tuleeko poliisi hakemaan kotoa?

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistään en ole kuullut kuoleeko tähän merkittävästi helpommin kuin johonkin perusflunssaan. Varmaan jää rokotus ottamatta. Kyllä sitä ihmiset pelkää kaikenlaista.

 • isänmaan ystävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ulkomaan matkaajat toivat sikainfluenssan Suomeen. Sairastelivat verorahoilla sairaaloissa maaten vieläpä kehuskellen miten oli hyvä hoito. Voisivat vaikka duudsonit kerrankin näyttää mitä se pohojalaanen miehuus on maksamalla sairaalakulunsa itse viimeistä centtiä myören. Puhetta piisaa, miehuutta puuttuu.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä