Politiikka

Sipilä vetoaa osapuoliin: "Neuvotelkaa Suomen mallista mahdollisimman nopeasti"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoo Suomen mallin houkuttelevan poisjääneitä liittoja takaisin neuvottelupöytään. Sipilä arvioi Suomen mallin etenemisen tuovan väljyyttä myös veroneuvotteluihin.

Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi yhteiskuntasopimuksen etenemistä Brysselissä myöhään maanantai-iltana. Hän toivoo neuvottelujen jatkuvan mahdollisimman nopeasti.

– Minä vetoan syvästi työmarkkinaosapuoliin, että jatkavat tämän Suomen mallin neuvotteluista. Se helpottaa taloudellista arviointiakin ja pitäisin jopa mahdollisena, että sitä kautta myös muutamia liittoja, jotka ovat tehneet kielteisen päätöksen, voisi saada neuvottelupöytään.

Sipilä ei lupaa suoraan verohelpotuksia, jos Suomen mallista päästään sopuun. Sopu toisi kuitenkin "väljyyttä" veroneuvotteluihin. Suomen malli tarkoittaa, että vientiliitot määrittelisivät palkankorotuksen katon.

– Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeä laskentatapa, miten se lasketaan. Jos Suomen malli etenee, niin se tuo siihen väljyyttä, koska silloin voidaan arvioida vuosia 2018 ja 2019, myöskin tämän palkkamaltin osalta.

Sipilän mukaan yhteiskuntasopimuksen kattavuuden arviointi on työmarkkinaosapuolten tehtävä.

– Hallituksena emme lähde kattavuuden arviointiin muuten kuin toteamalla, että mitä kattavampi, sitä parempi on vaikutus julkiseen talouteen ja sitä parempi on tämän koko paketin vaikutus.

Tuoreimmat aiheesta: Politiikka

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä