Luonto |

SLL: Viranomaiset katsovat sormien läpi kultakaivosten ympäristötuhoja

Suomen luonnonsuojeluliitto (SLL) ihmettelee, miksi eräät suomalaiset kultakaivokset saavat yhä toimia, vaikka niiden tiedetään aiheuttavan merkittäviä ympäristövahinkoja. Esimerkiksi Orivedellä toimiva kaivos on ilmeisesti hävittänyt alapuolisen järven koko kalakannan.

Laivakankaan kultakaivos Raahessa
Laivakankaan kultakaivos Raahessa. Kuva: Yle

Oriveden kultakaivoksen ympäristöluvan raja-arvoja on ylitetty, Suomen luonnonsuojeluliitto väittää. Kaivosten kuivattamiseksi niistä pumpataan pois vettä. Näissä kuivatusvesissä on kohonneita pitoisuuksia typpeä, alumiinia, sulfaatteja, sinkkiä, nikkeliä ja kadmiumia.

Tarkkailutietojen mukaan Ala-Jalkajärvessä ei ole enää kaloja eikä rapuja, ja läheisessä Peräjärvessäkin kalojen lisääntyminen on heikentynyt, SLL toteaa.

Raahessa Laivakankaan kultakaivoksella Nordic Mines haluaisi päästää jätevesiä luonnonvesiin. Vasta pari kuukautta kultaa tuottaneen kaivoksen keräysallas on jo liki täynnä, vaikka varsinainen purkuputki ei ole valmis.

Luonnonsuojeluliiton mielestä kaivosten toiminta pitäisi keskeyttää, kunnes ympäristöongelmat on ratkaistu.

Ongelmia muuallakin

Järjestö huomauttaa myös Pohjois-Karjalan tilanteesta. Maakuntaan on tulossa useita kultakaivoksia, mutta niiden valmistelu on ympäristövaikutusten osalta puutteellista. Luontoselvityksiä jätetään kiireessä tekemättä, SLL sanoo.

Järjestö ihmettelee, miksi kaivokset saavat jatkaa toimintaansa, vaikka paikalliset ympäristöviranomaiset tietävät niiden rikkovan lupaehtoja. SLL:n mielestä lupaehdot eivät alun perinkään ole olleet riittävän tiukat.

SLL huomauttaa lisäksi, ettei kaivosten päästöille ole keksitty Suomessa vielä teknistä ratkaisua.

- Jos toimintansa aloittaneiden kaivosten laiminlyöntejä katsotaan läpi sormien, ovat nyt ilmenneet epäonnistumiset ympäristönsuojelussa vasta alkusoittoa. Kansainväliset kaivosyhtiöt seuraavat Suomen viranomaisten päätöksiä. Jos lupaehtojen tai lakien rikkomisesta ei seuraa merkittävää taloudellista tai muuta vastuuta, on selvää, että kaivosala tekee jatkossakin heikkolaatuisia suunnitelmia ja jättää noudattamatta määräyksiä", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Ylen vaaliennuste: SDP ja kokoomus tasoissa kakkosina

Video: Timo Soini, Alexander Stubb, Antti Rinne ja Juha Sipilä tulosillassa Pikkuparlamentissa Helsingissä.
13:44

Tapahtumat hetki hetkeltä

Kello 22.01

Kaikki puheenjohtajat ovat onnitelleet keskustan Juha Sipilää hyvästä tuloksesta. Ylen politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti muistutti kuitenkin, että Sipilän tilanne ei käy kateeksi, kun tästä lähdetään hallitusta rakentamaan.

Kello 22.00

Kaikki ministerinä nyt olevat näyttävät saavan paikan uuteen eduskuntaan. Erityisen kovan potin on saamassa uutena ehdokkaana RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

Kello 21.56

Keskustan konkariedustaja Paavo Väyrynen on menossa kirkkaasti taas jakaranda-tuolin ääreen eduskuntaan. Nykyinen euroedustaja on ilmoittanut, että hän jatkaa Brysselissä, mikäli ei saa paikkaa ministerinä uudessa hallituksessa. – Valtioneuvosto on se, missä politiikkaa tehdään, Väyrynen totesi Ylen haastattelussa.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä