Ulkomaat

Slovenia rajoittaa turvapaikanhakijoiden kulkua ja kiristää rajavalvontaansa

Maa haluaa estää turvapaikanhakijoiden jäämisen jumiin alueelleen.

Vesna Gyorkos Znidar
Vesna Gyorkos Znidar Kuva: Gyorgy Varga / EPA

Slovenia sallii jatkossa pääsyn maahan ainoastaan sellaisille siirtolaisille, jotka aikovat hakea turvapaikkaa Itävallasta tai Saksasta, maan sisäministeri Vesna Gyorkos Znidar ilmoitti torstaina.

Rajoitus tulee voimaan torstai-iltana. Gyorkos Znidarin mukaan Slovenian toimien syynä on se, että maa haluaa estää turvapaikanhakijoiden jäämisen jumiin alueelleen.

Slovenian pohjoinen naapurimaa Itävalta ilmoitti keskiviikkona aikovansa rajoittaa huomattavasti maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrää.

Slovenia aikoo myös vahvistaa Kroatian vastaisen 670 kilometriä pitkän rajansa valvontaa torjuakseen laitonta maahantuloa.

Kahden miljoonan asukkaan Slovenia on pienin maa turvapaikanhakijoiden Balkanin reitillä. Yli 400 000 turvapaikanhakijaa on kulkenut Slovenian läpi syvemmälle Eurooppaan sen jälkeen, kun Unkari sulki rajansa viime lokakuussa.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä