Vaalit |

Soini ja Väyrynen kaipaavat vahvaa presidenttiä

Presidenttiehdokkaat suhtautuivat pääosin varauksellisesti Mauno Koiviston kannanottoon presidentin valtaoikeuksien kaventumisesta. Vain Timo Soini (ps.) ja Paavo Väyrynen (kesk.) kertoivat heti yhtyvänsä Koiviston huoleen vallan liiallisesta karsimisesta Ylen Suuressa vaalikeskustelussa.

- Hyvä, että omatunto kolkuttaa, sillä tässä on tehty presidentin valtaoikeuksien pystykarsinta vanhojen puolueiden mukaan, Soini kommentoi Koiviston kannanottoa.

Soinin mielestä presidentti ei voi olla pelkästään arvojohtaja.

Paavo Väyrynen ei yllättynyt Koiviston mielipiteestä.

- Mitä hän sanoo, siihen voi pitkälti yhtyä, Väyrynen puolestaan arvioi.

Väyrynen tosin epäilee, että ulkopolitiikassa kokenut henkilö olisi todellinen ulkopolitiikan johtaja nykyisilläkin valtaoikeuksilla.

Muille nykyiset oikeudet riittävät

Nykyiset valtaoikeudet riittäisivät selkeästi muille ehdokkaille. Gallup-suosikki Sauli Niinistö (kok.) ei innostu etenkään presidentin sisäpoliittisen vallan lisäämisestä.

Pekka Haavisto (vihr.) pitää nykyistä vallanjakoa presidentin ja hallituksen välillä hyvänä.

- Edelleen presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa. Tämän yhteistoiminnan tulee olla todellista - presidenttiä on kuultava, Haavisto arvioi.

Myöskään Paavo Lipponen ei lähtisi lisäämään presidentin valtaoikeuksia. Samoilla linjoilla olivat Paavo Arhinmäki (vas.) ja epäsuorasti myös Eva Biaudet (r.) sekä Sari Essayah (kd.)

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä