Jyväskylä |

Sooda siivoaa graffitinkin

Sillat, alikulut ja seinät saavat usein pintaansa ylimääräisiä maalikerroksia. Joskus graffitit ovat uskomattomia taidonnäytteitä, mutta useimmiten maalaukset ovat silkkaa töhryä. Kaupungille seinämaalausten siivoaminen on loputon rahareikä.

Audio:
Audio
Jyväskylän sadat sillat houkuttelevat graffitin tekijöitä.

Graffitien puhdistus ja muun ilkivallan siivous tekee ison loven kaupungin kukkaroon vuosittain. Esimerkiksi Jyväskylässä luvattomien seinämaalausten putsaamiseen käytetään noin 10 000 euroa vuodessa.

- Rahaa palaisi niin paljon, kuin siihen vain olisi laittaa. Syrjäisemmät paikat ovat sellaisia, että ne sotketaan välittömästi uudestaan putsauksen jälkeen, sanoo Jyväskylän kaupungin ylläpidon rakennuttaja Jukka Piispanen.

Jyväskylä on graffitintekijöille houkutteleva paikka. Kaupunkialueella on parisataa siltaa, joista kaupunki omistaa noin puolet.

- Ne vetävät töhrijäitä puoleensa. Kameravalvonta vähentää toimintaa jonkin verran, mutta tekijöitä ei ole käytännössä mahdollista saada kiinni, Piispanen sanoo.

Sotku lähtee soodalla

Spray-maalauksia puhdistetaan muun muassa kotikeittiöstä tutun soodan avulla.

- Ruokasoodaa ja vettä ruiskutetaan paineilman avulla kohteeseen. Tekniikka ei vahingoita pintaa ja se soveltuukin monille pinnoille, kertoo Jyväskylässä rautatien ylittävää siltaa puhdistanut Margo Saxberg.

Sen paremmin Saxbergilla kuin Piispasella ei ole ideaa, miten töhriminen saataisiin loppumaan.

- Sitä on yritetty esimerkiksi järjestämällä luvallisia graffiti-paikkoja, mutta ei se ainakaan täällä katuverkossa näy sotkujen vähenemisenä.

Kommentoi aihetta (7 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • pinnat puhtaiksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainoa tapa päästä töhryistä eroon olisi putsata ne pois välittömästi. Jonkin aikaa siihen varmaan palaisi rahaa enemmänkin mutta pian töhriät varmasti huomaisivat että oma kädenjälki ei kauaa seinillä kestä eikä uusia töhriöitä kasvaisi kun ei olisi esimerkkejäkään.

  Ehkä olisi ennen putsausta kuitenkin hyvä kuvata töhryt jotta silloin harvoin kun töhrijä kiinni saataisiin voitaisin katsoa onko samaa käsialaa ollut seinillä aiemminkin ja laskuttaa jälkikäteen koko potti!

  • TKU10

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onko todella niin tärkeää saada se ankea harmaa väri takaisin sieltä "töhryjen" alta, että siihen kannattaa rahaa tunkea.

   Tosin nykyäänhän siltojen ja alikulkutunneleiden kunnostamisen yhteydessä pinnat käsitellään anti-graffiti seoksella, jolloin ei tarvitse kuin vähän painepesuria näyttää, niin pinta on taas upean harmaa.

   Ps. Graffiti can`t be stopped!

 • tonppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo Jyväskylään kans stop töhryille -kampanja. Helsingissäkään ei ole enään yhtään graffitia kampanjan jäljiltä.

  • Mannerheikki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tonnppa. Olet täysin kujalla koko kaveri. Raskasta edes ajatella, et meillä edelleen on kaltaisiasi kaiken tietäviä moniosaajia.

 • Kaerf-80

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Graffitia ei voi mitenkään poistaa yhteiskunnasta. Aina sitä on ollut ja aina tulee olemaan. Ei auta.

  • N1KO

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kannattaisi ottaa mallia maailmalta, esim. Pariisista, Lontoosta jne. ja pyhittää tiettyjä alueita graffiteille ja katutaiteelle. Turha siihen puhdistamiseen on aikaa ja rahaa tuhlata, koska ei se maalaaminen sillä lopu, maalauksien laatu vaan kärsii ja niitä "töhryjä" ilmestyy myös ns. kannanottoina epäsovinnaisiin paikkoihin.

   "Ainoa tapa päästä töhryistä eroon olisi putsata ne pois välittömästi."

   .....Ja uusi "töhry" on tilalla välittömästi.

   "Helsingissäkään ei ole enään yhtään graffitia kampanjan jäljiltä."

   .....Kampanja on loppu ja oli lähinnä suuri ja kallis vitsi. Jonka aikana näkyi enimmäkseen nimenomaan "töhryjä".

   On se mukavampi ajaa fillarilla värikkäillä maalauksilla koristellusta alikulkutunnelista kuin synkästä ja ankean harmaasta...

 • Jeppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hetkinen, 10 000e vuodessa? Jyväskylän kaupungin velkaantumisvauhti on päivässä tällä hetkellä n.90 000e (euro / sekunti). Jyväskylällä on huomattavasti suurempia ongelmia, kuin graffitit. Keskittyköön niihin myös jatkossa.

Tuoreimmat aiheesta: Jyväskylä

Pääuutiset

Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Keski-Italiassa – "Puolet kaupungista menetetty"

romahtanut talo
Talous

Vaalirahakohussa ryvettyneellä Nuorisosäätiöllä ja sen johdolla vaiettuja kiinteistöbisneksiä

Nuorisosäätiön Aki Haaro ja Perttu Maskonen.

Keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä käy puhuri. Säätiöstä on alettu nopeasti luoda myös kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista. Vaalirahakohun jälkeen yleishyödyllinen säätiö on siirtynyt tukevasti keskustanuorten entisen johtokaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen haltuun. Kerkeän kaksikon nimet yhdistyvät myös Nuorisosäätiön liepeillä toimivaan, vaiettuun kiinteistösijoitusyhtiöön, käy ilmi Ylen laajasta selvityksestä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä