Rovaniemi |

Sosiaali- ja terveydenhuolto sairaanhoitopiirien kokoisille alueille Lapissa

Pohjois-Suomeen halutaan kuusi sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-aluetta, joista neljä muodostuisi nykyisten sairaanhoitopiirien alueille. Yhteistoiminta-alueet vastaisivat paitsi erikoissairaanhoidosta, myös lähes kaikesta nykyisin kuntien hallinnoimasta sosiaali- ja terveyshuollosta.

Ambulansseja
Lapissa sote-yhteistoiminta-alueet vastaisivat uudessa mallissa sairaanhoitopiirin alueita. Kuvassa Lapin keskussairaala. Kuva: YLE / Raimo Torikka

Lappi, Länsi-Pohja, Kainuu ja Keski-Pohjanmaa muodostaisivat kukin yhteistoiminta-alueen, Pohjois-Pohjanmaalla olisi kaksi yhteistoiminta-aluetta. Näin esittävät aluekokeiluhankkeen selvitysmiehet raportissaan.

Tulevaisuudessa yhteistoiminta-alueet huolehtisivat omalla alueellaan paitsi kuntalaisten erikoissairaanhoidosta, myös perusterveydenhuollosta ja soveltuvin osin sosiaalihuollon palveluista, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin johtava lääkäri Eva Salomaa.

Oulun yliopistollinen sairaala vastaisi vaativasta erikoissairaanhoidosta, kuten nykyäänkin. Tavoitteena on, että tämä niin sanottu erityisvastuualue olisi jatkossa yhteistoiminta-alueiden omistama.

Salomaan mukaan tämä tarkoittaa, että erityisvastuualueelle tulisi oma hallitus ja valtuusto, jossa olisi edustajia yhteistoiminta-alueilta. Lopulta erityisvastuualue olisi palvelujen järjestäjä ja tilaaja. Aluekokeiluhankkeen selvitysmiehet ovatkin esittäneet, että Kela-rahoitus voisi tulevaisuus ohjautua suoraan erityisvastuualueille.

Nykyään OYS on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin omistuksessa.

Yhteistoiminta-alueet aloittaisivat toimintansa vuoden 2016 alusta, erityisvastuualue taas vuonna 2018. Selvitysmiesten raportti on esitetty tiistaina keskeisille pohjoissuomalaisille kuntapäättäjille Oulussa.

Aluekokeiluhanke on Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirien tilaama. Tavoitteena on ollut selvittää tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismalleja Pohjois-Suomen erityispiirteet huomioiden.

Kommentoi aihetta (2 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • kela korvaukset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kelakorvauksia ei saa siirtää yksityisestä tervydenhuollosta julkiselle, koska silloin kaikki suurin osa potilaista jäisi hoidotta tai hoitoon pääsy viivästyisi entisestään, jo nyt jonoihin menhtyy ihmisä.

  Kela korvaus on hävyttömän pieni mutta köyhälle iso kannustin hakeutumaan yksityisell kun hätä on suurin ja julkiselta puolelat ei apua saa.

  • Samaa mieltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yksityiset erikoislääkäripalvelut ovat lappilaisten kannalta välttämättömiä joilla aloilla, koska julkinen ei vedä/järjestä. Koska ne ovat yleensä kallista palvelua pien-kukkaroiselle, Kela-korvauksen poisto olisi kohtuutonta ja vähentäisi todennäköisesti itse kunkin omaa motivaatiota hoitoon hakeutumiseen.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä