Turku |

Sotasaaliina vaimo ja maitopullo

Leo Salo oli tuomassa vankileiriä Siiranmäestä Luumäelle, kun kova jano iski sotamieheen. Hän otti pullon ja lähti kerjäämään maitoa aidan takana olleilta karjalauman lypsäjiltä. Maitoa löytyi, mutta samalla löytyi myös vaimo.

Sinikka ja Leo Salo katsovat toisiaan onnellisina.
65 vuotta yhdessä olleet Sinikka ja Leo Salo ovat oppineet jo tuntemaan toisensa. Kuva: Yle / Suvi Puukangas

Keskiviikkona Turun messukeskukseen kokoontui yli tuhat veteraania syömään rosvopaistia ja muistelemaan menneitä. Hyvän ruoan ja musiikin lisäksi tilaisuudessa etsittiin pariskuntia, jotka ankaran sota ajan keskellä löysivät rakkauden. Nämä rakkaus tarinat ovat kestäneet aina tähän päivään asti.

Leo Salon maidonhakureissu päättyi siihen, kun hän lepän oksalla hätisteli kärpäsiä karjatytön ympäriltä. Silloin hänestä tuntui, että tässä lypsäjässä saattaisi olla vaimon aineksia. Kului kuitenkin vielä kaksi vuotta ennen kuin Leo Salo kuuli lypsäjästään uudelleen.

- Minulle tuli kirje, vaikka väärällä osoitteella, mutta perille kuitenkin. Siinä kirjeessä me sovimme tapaamisen Toijalaan, Leo Salo muistelee.

25 kilometrin polkeminen treffeille ei ollut turhaa. Vuoden päästä Leo meni naimisiin lypsäjänsä, Sinikka Salon kanssa.

Pitkä liitto vaatii pitkän pinnan

Naimisiin mennessä Sinikka Salo oli alle kahdenkymmenen ja Leo Salo muutaman vuoden vanhempi. Nuoresta iästään huolimatta, heidän avioliittonsa on kestänyt jo 65 vuotta. Pari katsookin huolestuneena tämän päivän avioerotilastoja.

- Joskus sitä hämmästelee, että onko se perheen perustaminen noin heikoissa kantimissa. Ei kyllä näytä hyvältä, Sinikka Salo pohtii.

Leo Salo huomauttaa, että pitkä avioliitto vaatii pitkän pinnan. 

- Ja sitä pinnaa voi kasvattaa, Sinikka Salo lisää.

Naapurin tyttö vei sydämen

Maito yhdisti myös Viola ja Pentti Iinaisten elämät. 68 vuoden avioliitto alkoi maidonvientireissulla, jolloin Pentti Iinainen ei voinut olla huomaamatta naapurin kaunista tyttöä.

- Sen jälkeen ajattelin, että tänne täytyy tulla viemää maitoa useammin, Pentti nauraa.

Pian ihastuneet maskulaiset erotti kuitenkin sota. Pentti Iinainen lähti rintamalle ja Viola Iinainen jäi kotiin odottamaan kirjeitä. Vaikka huoli oli kova, ei Viola koskaan uskonut, etteikö oma mies tulisi takaisin. Kärsivällisyys palkittiin ja vaimo sai miehensä kotiin sodan päätyttyä. Kärsivällisyys kuuluukin Iinaisten pitkän avioliiton reseptiin.

- Kärsivällisyyttä, rakkautta ja anteeksi pitää myös osata antaa, Pentti Iinainen tiivistää.

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä