Ulkomaat |

SpaceX:n kantoraketin laskeutumisyritys epäonnistui jälleen

Yhdysvaltalaisen avaruusliikenneyritys SpaceX:n kantoraketti onnistui viime kuussa ensimmäistä kertaa laskeutumaan maahan. Yritykset laskeutua kelluvalle laskeutumisalustalle ovat kuitenkin epäonnistuneet. SpaceX-yhtiön omistaja Elon Musk jakoi Instagram-kuvapalvelussa videon raketin epäonnistuneesta laskeutumisesta. Epäonnistumista on kuvailtu jopa "eeppiseksi".

NASAn välittämä valokuva Space-X Falcon 9 -kantoraketista. Kuva on otettu Kaliforniassa 17. joulukuuta.
NASAn välittämä valokuva Space-X Falcon 9 -kantoraketista. Kuva on otettu Kaliforniassa 17. joulukuuta. Kuva: NASA / AFP

Yhdysvaltalaisen avaruusliikenneyritys SpaceX:n kantoraketti epäonnistui jälleen laskeutumisyrityksessä Tyynellä valtamerellä sunnuntaina. Tutkimussatelliitin maata kiertävälle radalla vieneen Falcon 9 -kantoraketin ensimmäinen vaihe oli laskeutumassa kelluvalle laskeutumisalustalle, kun yksi sen laskutelineistä petti ja raketti kaatui mereen.

SpaceX-yhtiön omistaja Elon Musk jakoi Instagram-kuvapalvelussa videon raketin epäonnistuneesta laskeutumisesta.

Kuukausi sitten SpaceX onnistui ensimmäistä kertaa laskeutumisyrityksessä, kun Falcon 9 -kantoraketti laskeutui vahingoittumattomana Cape Canaveralin laskeutumisalueelle Floridassa. Onnistunut laskeutuminen kelluvalle alustalle antaa kuitenkin vielä odottaa itseään.

SpaceX:n tavoitteena on tehdä raketeista uudelleenkäytettäviä, mikä pudottaisi huimasti kustannuksia ja tekisi nykyisistä kertakäyttöraketeista vanhanaikaisia. Merellä kelluvalle alustalle laskeutuminen mahdollistaisi raskaampaa rahtia toimittavien kantorakettien uudelleenkäytön. Painavampaa kuormaa kuljettavat raketit operoivat pienemmällä määrällä polttoainetta, jolloin paluu maalle ei ole mahdollista.

Sunnuntaina laukaistu kantoraketti onnistui kuitenkin päätehtävässään, eli 550 kiloa painavan Jason 3 -satelliitin toimittamisessa 1 336 kilometrin korkeuteen. Satelliitin tehtävänä on tarkkailla merenpinnan korkeutta.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

A-studio

Puolustusvoimat on moninkertaistamassa kyberyksikkönsä koon – "Suorituskykyämme testataan joka päivä"

Puolustusvoimien Jyväskylässä sijaitsevaa kyberyksikköä ollaan vahvistamassa tuntuvasti. Lähivuosina yksikön koko on suunnitelmien mukaan moninkertaistumassa. Kun nykyisin yksikössä on kymmeniä tietoturva-alan ammattilaisia, jatkossa luku on kolminumeroinen. Koko puolustusvoimissa kyberasioiden parissa työskentelee kymmenen vuoden sisällä useita satoja ihmisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä