Politiikka |

Stubb: Hallitus keskustelee katupartioiden kieltämisestä

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan hallitus voi kieltää rasistiset katupartiot. Se aikoo selvittää vapaaehtoisten katupartioiden aseman oikeudellisia perusteita.

Video: Alexander Stubb.
Video
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi katupartioita. Video: Nella Nuora / Yle

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tyrmää ulkomaalaisvastaiset katupartiot. Hänen mukaansa kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen ei voi tapahtua oman käden oikeudella.

– Kaikki rasistiset katupartiot on tuomittava ja kiellettävä. Meillä on viranomaiset, jotka pitävät huolen siitä, että vihapuhetta ei kerta kaikkiaan tässä maassa hyväksytä. Tässä asiasta vastaava sisäministeri Petteri Orpo on on ollut yksiselitteisen selkeä, Stubb kommentoi.

Hallitus voi Stubbin mukaan kieltää rasistiset katupartiot. Hallitus aikoo kokoontua pohtimaan tähän liittyviä oikeudellisia kysymyksiä. Lainsäädäntö voi tulla asiassa vastaan, sillä Suomessa ilmaisun- ja kokoontumisvapaus kuuluu perusoikeuksiin.

– Käymme [hallituksessa] keskustelun. Me katsomme, missä oikeudellinen rajapinta on.

Uutenavuotena tehdyt ilmoitukset naisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista Helsingin keskustassa ovat Stubbin mukaan huolestuttavia. Hänen mukaansa turvattomuuden tunnetta ei kuitenkaan pidä poistaa katupartioilla.

– Eniten huolestuttaa naisten asema. Avoimessa kansainvälisessä Suomessa vuonna 2016 näin ei voi tapahtua. Tässä on monta eri ulottuvuutta, jotka liittyvät tähän, mutta oikeutta ei saa ottaa omiin käsiin, Stubb sanoi.

Sekä sisäministeri Petteri Orpo (kok.) että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat ilmaisseet, ettei katupartioita tarvita. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on suhtaunut katupartioihin suopeammin, hänen mukaansa ne eivät ole ongelma, kunhan niiden toiminta ei riko lakia. Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan katupartiointia ei vapaassa yhteiskunnassa voi rajoittaa, mutta minkäänlaista rasismia ei pidä sallia.

Alexander Stubb toisti sisä- ja pääministerien viestin, että kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu poliisille, ja että poliisin resurssit kuuluu turvata.

Tuoreimmat aiheesta: Politiikka

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä