Ulkomaat |

Sudanin ja Etelä-Sudanin presidentit neuvottelupöytään

Presidenttien tapaamiselta odotetaan paljon. Sudanilla ja Etelä-Sudanilla on suuria kiistoja muun muassa öljystä.

Sudanin ja siitä viime vuonna itsenäistyneen Etelä-Sudanin presidentit tapaavat sunnuntaina ratkoakseen maiden välisiä ongelmia. Presidentit neuvottelevat Etiopiassa muun muassa maiden rajoja ja öljykuljetuksia koskevista kiistoista.

Maat ovat riidelleet Etelä-Sudanin tuottaman öljyn kuljettamisesta Sudanin halki Punaiselle merelle. Etelä-Sudan on syyttänyt Sudania öljyn varastamisesta ja lakkauttanut öljykuljetukset. Asiasta on neuvoteltu aiemminkin, mutta lopullista sopua ei ole saatu aikaan.

Afrikan unionilla on suuria odotuksia Sudanin ja Etelä-Sudanin presidenttien tapaamisesta. Afrikan maiden liitto tiedottaa rohkaisevansa presidenttejä tekemään nyt merkittäviä ratkaisuja. Sudania ja Etelä-Sudania ovat usuttaneet neuvottelupöydän ääreen myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon ja EU:n ulkosuhteiden edustaja Catherine Ashton.

Maat ovat jo ottaneet edistysaskelia. Viime kuussa ne avasivat rajansa edistääkseen yhteistyötä ja kaupankäyntiä. Maiden virkamieslähteiden mukaan maat ovat nyt ottamassa edistysaskelia kohti sopimusta rajojen turvallisuudesta ja sitä kautta öljyn kuljetuksen jatkumista.     

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä