Kotimaa |

Suojelumerkintä ei suojaa soita malminetsinnältä

Viurusuolta halutaa etsiä malmia Outokummussa. Malminetsintään erikoistunut FinnAust Mining hakee valtausta Kuusjärvelle Outokummussa. Valtausalueelle sijoittuvan Viurusuon kohtalosta väännettiin juuri lähes kaksi vuosikymmentä.

Joutsenia Viurusuolla
Joutsenia Viurusuolla. Kuva: Yle / Lasse Laitinen

Yli 2000:n hehtaarin valtausalue pitää sisällään muun muassa Viurusuon kokonaisuudessaan. Valtausalueen sisään jäävät lisäksi Kuusjärvi ja Myhkylän kylä.

Valtio osti Viurusuon viime syksynä  energiayhtiö Vapolta, ja siitä tulee suojelukohde. Viurusuon kohtalosta väännettiin kättä lähes pari vuosikymmentä. Se on yksi harvoja luonnontilaisia soita Pohjois-Karjalan länsiosassa.

FinnAust Miningin valtaushakemus on parhaillaan lausuntokierroksella.

 

Muutettu klo 14:18 Suojellulta Viurusuolta halutaa etsiä malmia Outokummussa muotoon Viurusuolta halutaa etsiä malmia Outokummussa.

Kommentoi aihetta (9 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Ilmo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikein. Jo riittää kituuttaminen Suomessakin jonkin luonnontilaisen suon takia. Onhan noita enemmän kuin kukaan ehtii eläissään käymään. Jo saataisiin samalla vähän jotain rotia tuohon sääskiongelmaan.

  • Paleotroll

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Väärin. Suojelualueilla on biodiversiteetin säilyttämiseen tähtäävä tarkoitus. Ihmiset tarvitsevat mineraaleja ja saavatkin niitä kohtuudella käyttää, mutta ihmisten ehtimättömyys soille ei ole mikään syy sabotoida luonnonsuojelua.

   Mineraalivarojen käytön suhteen on jossain vaiheessa jokatapauksessa vääjäämätöntä siirtää paino kierrätykseen. Ei niitä todellakaan ikuisesti maankuoressa ole (tällä käyttötahdilla). Ekosysteemien (valitettavasti yhtä vääjäämättömän) romahtamisen ja globaalin kaaoksen jälkeen on muutenkin aivan merkityksetöntä istua jonkin nikkelikasan päällä.

   PS. Miten ne sääsket vaivaavat niitä, ketkä ei eivät soille ehdi?

  • SuoOlli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Väärin! Suomessa ei ole luonnontilaisia soita enää nimeksikään. Kaikki ne on menneitä vuosikymmeninä ojitettu suurella vimmalla ja oikein valtion tukemana. Tämän voi jokainen käydä metsässä toteamassa, jos yrittää löytää luonnontilaisen lakkasuon Oulun eteläpuoleta. Samalla on pilattu ennen niin kirkkaat järvet ruskeaksi kuravedeksi. Ojitetuilla soilla ei kasva vieläkään kunnon puuta eikä tule kasvamaankaan kostean maaperän vuoksi. Varsinaista järjen köyhyyttä!

 • Partamooses

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Suojellulta Viurusuolta halutaa etsiä malmia Outokummussa."

  Poliitikkojen ja viranomaisten on pidettävä huolta siitä, että suojelu myös toimii. Mitään malmin- tai minkään muunkaan mineraalin etsintää ei tule sallia suojelualueilla.

 • Luonnonsuojelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on tällä hetkellä useita malmiselvityksiä käynnissä alueilla, jotka on suojeltu viime vuosina. Geologinen tutkimuslaitos on ensin löytänyt ko. alueet ja sitten ympäristöviranomaiset tulevat perässä ja suojelevat kaikki potentiaaliset malmialueet.

  Soita maailmassa ja Suomessa riittää. Malmeja on rajoitettu määrä maailmassa.

  • Yleisempiä ovat malmit

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuin luonnontilaiset suot nykypäivänä.

  • Luonnossa liikkunut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ymmärrätkö, että maaperä ja sen mineraalit vaikuttavat myös siihen, millaista lajistoa suolla on. Siksi kaikilla soilla ei ole kaikkia samoja lajeja ja itse asiassa on koko joukko sellaista lajistoa, jota esiintyy vain hyvin pienellä joukolla soita. Ja hyvin usein sellaisella suolla, jolla esiintyy jokin tuollainen harvinainen laji, on myös joitakin muitakin harvinaisempia lajeja. Selitys tälle löytyy usein alueen maaperästä (ja tietysti myös ojitustilanteesta).

   Näillä "harvinaisten eliöiden soilla" ja tietyillä malmeilla (ei tietenkään kaikilla) on itseasiassa tietty riippuvuussuhde ja niiden esiintymät sattuvat usein samoille alueille. Kun väität, että malmeja on rajoitetusti ja ne niiden hyvät esiintymäkohdat ovat harvinaisia, perustelet samalla tietämättäsi sitä, miksi "harvinaisten eliöiden suot" ovat harvinaisia. Itse asiassa monet noista suoeliöistä ovat jopa harvinaisempia kuin nuo malmit.

   Tämä siis yleisellä tasolla. Ks. suon lajistoa ja tilannetta en tunne.

 • PERÄTÖN MEINING

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä tämä tämmöinen FinnAust Mining on? Näitä outojen peitenimien taakse piiloutuvia rahanperässäjuoksijoita bulvaaneineen tässä maassa nykyisin riittää. Yleisen edun kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää saada tietää, mistä nuo firmat tulevat ja mihin ne mineraalien ehdyttyä katoavat, ts. kuka tästä metalliryntäyksestä hyötyy. Eivät loppujen lopuksi kuitenkaan suomalaiset.

 • laaki-late

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kyllähän on taas törkeetä toimintaa!

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä