Kotimaa |

Suomalainen ei ole täysin terve

Täysin terveitä ihmisiä ei ole, on vain huonosti tutkittuja, vitsaillaan lääkäripiireissä. Suomalaisten sairaudet tiedetään tarkkaan, mutta täysin terveiden määrää ei tiedä kukaan. Ehkä heitä ei olekaan.

Nainen venyttelee.
Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Terveys on mielikuvakysymys. Itsensä voi tuntea terveeksi, vaikka sairastaisi tietämättään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kysyy vuosittain suomalaisilta, miten terveeksi he itsensä kokevat. Nykysuomalainen tuntee olevansa terve kuin pukki.

- Työikäisistä eli 15 - 64-vuotiaista hyväksi tai melko hyväksi terveytensä arvioi 68 prosenttia, huonoksi tai melko huonoksi sekä naisista että miehistä vain seitsemän prosenttia, sanoo ylijohtaja Erkki Vartiainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari Mäkelä ei tiedä hänkään täysin terveiden suomalaisten määrää. Terveen oloisia kansalaisia kuitenkin näkyy työterveydenhuollossakin.

Mäkelän mukaan määräaikais- ja työhöntulotarkastuksista ei kuitenkaan voi vetää suoria johtopäätöksiä, sillä niissä käyvät ne, jotka ovat muutenkin kiinnostuneita terveysasioista.

- Ruotsissa on jo työterveydessä käytetty mittaria, jossa näkyvät pitkäaikaisterveet. He ovat sellaisia, jotka eivät ole vuoden aikana olleet kertaakaan pois töistä sairauden vuoksi, Mäkelä sanoo.

Täysin tervettä ihmistä ei olekaan?

THL:n terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimialan ylijohtaja Erkki Vartiainen ei ole koskaan tavannut täysin tervettä ihmistä. Hänestä ei myöskään ole kovin olennaista selvittää täysin terveiden määrää.

- Semmoinen indeksi on vaikea rakentaa. Mitä siihen kyselyyn ottaa mukaan? Suurimmalla osalla on jotain. Jos ei muuta niin päänsärkyä, Vartiainen sanoo.

Mehiläisen Mäkelä sen sijaan toivoisi, että myös täysin terveiden määrä selviäisi jollakin tavalla.    

- Ajoittain pohditaan, että rakennettaisiin sellainen järjestelmä, jolla saataisiin esimerkiksi työterveydenhuollon koko asiakaskunnasta tieto, kuinka moni on ollut sairauslomalla. Onhan se kiinnostavaa, jos vaikka tuhannen ihmisen työpaikasta tiedetään, että 800 on ollut vähintään yhden päivän sairauslomalla, Mäkelä sanoo.

THL:n vuosittaisessa aikuisväestön terveyskäyttäytymistutkimuksessa terveystuntemuksia on kysytty vuodesta 1972. THL:ssä uskotaan, että noin viiden tuhannen kansalaisen otos ei valehtele. Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari Mäkelä on kriittisempi.

- Suurin riski on, etteivät vähemmän terveydestään kiinnostuneet vastaa niihin kyselytutkimuksiin tai tule terveystarkastukseen, Mäkelä sanoo.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä