Ulkomaat |

Suomalaisprofessoria epäillään vakoilusta Tanskassa

Tanskassa on paljastunut harvinainen vakoiluepäily. Suomalaista professoria epäillään vakoilusta Venäjän hyväksi, kertoi Tanskan media torstaina. Professori Timo Kivimäki sanoo Yle Uutisille myöhään torstaina lähettämässään viestissä olevansa syytön.

Weekendavisenin perjantaina ilmestyvän lehden mukaan Kööpenhaminan yliopistossa työskennellyttä 49-vuotiasta kansainvälisen politiikan professoria syytetään lievästä vakoilusta. Lehden mukaan professori olisi avustanut venäläisiä vakoilijoita Tanskassa.

Kivimäki vahvistaa Yle Uutisille, että hänet on 28. maaliskuuta asetettu syytteeseen ulkomaisen vakoiluorganisaation avustamisesta tai avustamisen yrittämisestä. Hänet pidätettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2010. Hän kertoo viestissään olleensa Tanskan turvallisuuspalvelun kuulusteluissa yhteensä noin 350 - 400 tuntia.

Viranomaiset ovat vahvistaneet yhden henkilön pidätyksen, mutta eivät juurikaan halua kommentoida asiaa, kirjoitti Jyllands-Posten.

Weekendsavisenin mukaan professori olisi tavannut ainakin neljä venäläisvakoojaa ja toimittanut heille turvallisuuspoliittisia mietintöjä ja tietoja. Hän olisi tiettävästi antanut myös Venäjän tiedustelupalvelua kiinnostavien tanskalaisten nimiä ja tietoja.

Kivimäki sanoo käyneensä keskusteluja neljän venäläisen diplomaatin kanssa, joita "Tanskan tiedustelupalvelu on väittänyt vakoojiksi". Hänen mukaansa tiedustelupalvelu ei ole esittänyt todisteita siitä, että diplomaatit olisivat vakoojia.

Professori sanoo tehneensä maksua vastaan "ammattimaisia analyysejä ja ja muodostaneensa tieteellisiä pohdintoja turvallisuuspoliitiikasta venäläisille, kuten on tehnyt lukuisille muillekin diplomaateille ja hallituksille", lainasivat tanskalaislehdet Weekendsavisenia.Harvinainen syyte

Valtionsyyttäjän mukaan kyseessä on harvinainen tapaus, ja se halutaan käsitellä suljettujen ovien takana. Glostrupin käräjäoikeus päättää oikeudenkäynnin alussa 26. huhtikuuta, käydäänkö oikeus suljettuna, lisäsi Jyllands-Posten.

Timo Kivimäkeä syytetään Tanskan rikoslain pykälän 108 nojalla. Sen mukaan syytetty ei ole itse toiminut vakoilijana, mutta avustanut vieraan vallan vakoilijoita Tanskan maaperällä. Maksimirangaistus on lain mukaan kuusi vuotta vankeutta.

Kukaan ei ole koskaan aiemmin joutunut oikeuteen saakka lainkohdan nojalla Tanskassa, joten kyseessä on todella ainutlaatuinen tapaus.

Professori pidätettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2010. Kööpenhaminan yliopisto ei kommentoinut tapausta. Kivimäki on pidätetty virastaan.

Tanskan television mukaan professori on ollut erittäin arvostettu alallaan.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä