Kotimaa

Suomalaistaustaisten määrä kasvaa nopeasti Ruotsissa

Jo 7,4 prosentilla Ruotsin väestöstä on suomalaiset juuret, kertoo Ruotsin Radion Sisu-uutiset.

Ruotsissa asuvien suomalaistaustaisten määrä on lisääntynyt viime vuosina nopeasti. Ruotsin Radion Sisu-uutisten mukaan Ruotsissa asui viime vuonna lähes 712 000 Suomessa syntynyttä, heidän lastaan tai lastenlastaan.

Neljän vuoden aikana suomalaiset sukujuuret omaavien määrä kasvoi 40 000:lla. Suomalaistaustaisia on yhteensä jo 7,4 prosenttia Ruotsin väestöstä.

Ensimmäisen polven suomalaisten määrä vähentyy ja toisen ja kolmannen polven suomalaistaustaisten määrä kasvaa. Ruotsin tilastoviranomaisen Statistiska Centralbyrånin lukujen mukaan Suomessa syntyneitä asui viime vuonna Ruotsissa noin 164 000,  mikä on yli 11 000 vähemmän kuin vielä vuonna 2008.

Eniten suomalaistaustaisia asuu Norrbottenissa, Mälarinlaaksossa ja Göteborgin ympäristössä. Ruotsin kunnista ylivoimaisesti suomalaisin on Haaparanta, jonka asukkaista lähes 83 prosentilla on suomalaiset juuret.

Suomalaistaustaisen määrän kasvu heijastuu myös Ruotsissa ilmestyvän Ruotsinsuomalainen -lehden levikkiin. Sisu-uutisten mukaan lehti on kasvattanut levikkiään 2,9 prosenttia samaan aikaan, kun päivälehtien levikit ovat yleisesti pienentyneet. Ruotsinsuomalainen-lehdellä on 10 500 tilaajaa.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Palomestari: Turmakoneesta jäi jäljelle romukasa, ei mitään tunnistettavaa

Sunnuntain tiedotustilaisuus onnettomuudesta.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.45

Luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on muistanut lentoturmassa menehtyneitä, heidän omaisiaan ja turmasta järkyttyneitä Facebook-sivullaan rukouksella.

00.15

Tutkinnanjohtaja, komisario Pentti Lehtimäki kertoo, että lentoturmassa kuolleet siirretään yön aikana pois onnettomuuspaikalta. Heidän tunnistamisessaan tarvitaan DNA-tutkimuksia.

23.24

Pienkoneen putoamispaikalla ollut päivystävä palomestari kuvailee näkymää lohduttomaksi. Hänen mukaansa kone oli tuhoutunut tunnistamattomaan kuntoon.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä