Talous |

Suomalaisten hyvinvointi on rapistunut jo vuosikymmeniä

Uusi tilastolaskelma kertoo suomalaisten hyvinvoinnin heikentyvän. Kovasta talouskasvustakin huolimatta hyvinvointi näyttää jatkaneen vähentymistään jo parikymmentä vuotta. Tutkijan mukaan hyvinvoinnin mittaaminen vain talouskasvun avulla ei enää riitä.

Ostoskeskus Sello. Ihmisiä liukuportaissa.
Ostoskeskukset ovat vieneet asiakkaita Tapiolan alueelta jo ennen remontin alkamista. Kuva: YLE

Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrenin mielestä Suomessa on takerruttu liiaksi talouskasvun eli bruttokansantuotteen tuijottamiseen. Huomion pitäisi olla hyvinvoinnin seuraamisessa.

- On väärin sanoa, että bruttokansantuote kertoisi, miten rikas maa on. Tarvitaan uusi indikaattori hyvinvoinnin mittaamiseen, Hoffren linjaa.

Vanha tuttu BKT-luku kertoo, paljonko maassa tuotetaan tavaraa ja palveluita. Mutta se tieto alkaa olla arvostelijoiden mukaan yhä harhaanjohtavampi. Sodan jälkeen talouskasvu on kyllä lisännyt myös hyvinvointia, mutta tuoreen laskelman mukaan suomalaisten hyvinvointi on heikentynyt sitkeästi vuodesta 1990 lähtien, vaikka talouskasvusta kertova BKT-luku on samaan aikaan noussut roimasti.

- Jo tämä tulos, että hyvinvointi ei kasvakaan olenkaan samalla tavalla kuin bruttokansantuote on jo hätkähdyttävä tulos, Hoffren sanoo.

Uusia mittareita kaivataan hyvinvoinnin ilmaisemiseen

Hyvinvointia mitataan gpi-luvulla, joka seuraa taloutta kuluttajan näkökulmasta ostovoiman, tuloerojen, saastumisen ja parinkymmenen muun tiedon kautta. Luku perustuu koviin tilastoihin ja tuntemuksia ei mitata.

Tätä asiaa on pohtinut asiantuntijatyöryhmä, joka kertoo näkemyksensä toukokuun lopussa. Asiantuntijoista moni ei pidä uusia härveleitä tarpeellisena.

- Tämä viesti ei ole mennyt perille. Tilanne on muuttunut. Me eletään yhteiskunnan murroskohtaa, ja siksi tarvitaan uusia mittareita, Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Jukka Hoffren esittää.

Asialla on merkitystä muillekin kuin tilastonikkareille, sillä väärien talousmittarien katsominen voi johtaa vääriin päätöksiin.

Kommentoi aihetta (46 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • S.Piira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle sairaalan aiheuttaman käteen tulleen kirurgisen vamman takia vuonna 1987. Eläkkeeni oli hyvä sen ajan mittapuun mukaan ja sillä sai ostettua kaikkea mitä tarvitsi, eikä tarvinnut laskea pennosia. Eläkkeeni oli 2 kertaa suurempi kuin aviomieheni palkka.

  Nyt 25 vuotta myöhemmin ex-mieheni on edelleen samassa työpaikassa kuin silloin eläkkeelle joutuessani, mutta tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi eli hänen palkkansa on 2 kertaa suurempi kuin eläkkeeni, jolla ei mitään muuta saa kuin ruokaa kaupasta 20 eurolla viikkoa kohden sekä maksettua vuokran.

  Enää en voi käydä etelässä, saatikka jossain oman maan kylpylässä, Rahat eivät yksinkertaisesti riitä mihinkään ja vaatteitakaan en ole voinut ostaa enää vuosikausiin.

 • Väärien arvojen varassa eletty liian kauan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ollenkaan hätklahdyttävä tulos; se hyvinvointi on hyvin näennäistä bkt:lla mitattuna!

  Vihdoinkin joku osasi oivaltaa!

 • Vanhus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Henkisesti hyvinvoivassa maassa ei tapahdu Myyrmannin, Jokelan tai Kauhajoen tapaisia tragedioita.

 • 51, eläkkeellä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  S.Piiran kommenttiin lisäyksenä se, että takuueläke oli askel oikeaan suuntaan, mutta vasta lyhyt askel. Jos täysi kansaneläke olisi haluttu saattaa sille tasolle, jolla sen todellinen ostovoima oli 25 vuotta sitten, siihen olisi tarvittu lähes 350 euron lisäys satasen sijasta.

  Ja tällä satasella valtiovalta luultavasti kuitenkin pesi kätensä pitkiksi ajoiksi.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Reaalinen BKT:n kasvu henkeä kohden oli vain 1,5 % vuodessa välillä 1990 - 2009. Ei noin hidas vauhti paljoa tunnu aineellisessa elintasossa.

 • Ajattelukulttuuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettavasti tämä ei vaan sovi uusliberaaliin talousajatteluun, jonka sivuoireista Suomessakin on kärsitty. Kaiken poliittisen päätöksenteon lähtökohdan kun tulisi olla kansalaisten edun eli hyvinvoinnin ajaminen. Mikäli sen mittaamiseen käytetään "sopvasti" talouskasvun ja BKT:n kaltaisia mittareita, kansalaisten edun ajaminen muuttuukin enää näennäiseksi tarkoitukseksi ja pääoman intressit siirtyvät kuskin paikalle. Siksi tämä oli hyvä tuoda julkisuuteen, tosin ajankohdan olisi kuulunut olla ennen vaaleja eikä nyt. Toivottavasti silti joku edustajistamme lukee tämän, saa ahaa-elämyksen ja ryhtyy ajamaan muutosta ajatteluun.

 • Ja taas uudet rahastettavat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun pelkkä velan kasvattaminenkin kasvattaa BKT:ta, sen mittaustehoa olisi voitu jo vuosikymmeniä sitten epäillä.

  Mutta kuka kyseenalaistaa mitään, kun ollaan kuplan sisällä.

  Tämä on nyt huomattavissa rahanpainantamarkkinoilla, ja kaiken ostettavan kupliessa oiken kunnolla.

  Massojen tajuntaan se iskee vasta kaiken romahtaessa.

  Ja niin sen on tarkoituskin mennä.

  Rahamiehet ovat ehtineet kuoria kermat tästäkin kuplasta!

 • Jakke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei poliitikot voi olla niin tyhmiä, etteivätkö tätä asiaa tiedä. Ovat tienneet jo kymmenen vuotta. Talouden hyvinvoinnin eteen on tehty töitä jo yli vuosikymmen, eikä se ole asioita paremmaksi tehnyt. Täytyy muistaa minkä vuoksi raha alunperin keksittiin; helpottamaan elämää, ei vaikeuttamaan sitä. Muutosta täytyy tulla. Vaihtakaa mittarit oikeiksi!!

 • Ennustaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se on vaan valhe ja sumutusta kun puhutaan Suomesta hyvinvointivaltiona, onhan se sitä tietyn tuloluokan ylittäville Kehä III sisäpuolella ja kasvukeskuksissa, vaan miten kauan. Suurin osa kansasta varsinkin pienemmillä kunnilla ovat melko tuuliajolla ilman hivenenkään varmaa tuloa tai tulevaisuutta mutta mitäs näistä. Ja mitä pidemmälle tulevaisuuteen mennään niin kehnommaksi käy perusturvan heikentämisten ja muiden kapitalismiin oleellisesti kuuluvien toimintamallien kanssa, velalla kun ns. hyvinvointi on pitkälle rahoitettu. Huomataan että Suomi hinnoittelee itseään ulos, ollaan kaukana ja kallis eikä kilpailukyvystä pidä muutama Nokian pian ex- insinööri huolta, maailmalla kun ei montaa asiaa osata huonommin kuin Suomessa. Niin että kalliiksi käy työtätekeville vielä velkojen lunnaat kun ne pitäisi joskus hoitaa.

 • Matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tutkimuksen mittari ei kerro todellisesta hyvinvoinnista. Esimerkiksi tuloerot eivät kerro pahoinvoinnista vaan ovat usein hyvinvoinnin edellytys. Eihän tuotantoa moni viitsi, jos ei siitä saa etua.

 • Kansa ei halua enää Kataista ohjaimiin!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähn tuo nyt on ollut ainakin 1,5 miljoonan kansalaisen tiedossa, jotka jotenkuten yrittävät kituuttaa tässä Kataisen "paremminvointi-valtiossa". Eihän meille tavallisille pulliaisille ole mitään hyvinvointia luotu enää aikoihin, kun kaikki rahat on joko siirretty krisimaiden hyväksi tai tosirikkaiden hyvinvointia ylläpitämään veronalennuksin ym. eduin (lisääntyneet yksityislääkäripalvelut ym.). Tavalliset pulliaisethan ovat vaan joutuneet kokoajan alentamaan hyvinvointiaan, että saavat rahat riittämään, kun energiaverot jne nousee kokoajan.

 • liiketalousopit pois eduskunnasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Bruttokansantuotteen kasvu vastaa yrityksen liikevaihdon kasvua. Yhteiskuntajohdossa on Neuvostoliiton romahduksen jälkeen toimittu suuressa määrin pelkillä liiketalousopeilla ("markkinatalousopeilla" muka, ei olla vaan markkinataloutta ja liiketaloutta on pidetty virheellisesti samana asiana), ja liiketalousihmiset eduskunnassa näkevät BKT:n kasvun SuomiFinland-nimisen yrityksen liikevaihdon kasvuna. Liiketalousopit toimivat yritysjohdossa ja toimitusjohtaja on liiketalouden asiantuntija eikä markkinatalouden. Mm. Kilpailuvirastossa pitäisi olla ja varmaan onkin markkinatalouden asiantuntijoita, ja eduskunnassa pitäisi olla ihmisiä jotka tietävät mitä eroa on liiketaloudella ja markkinataloudella. Poliitikot pois yritysjohdoista ja toimitusjohtajat pois yhteiskuntajohdosta niin homma paranee kun kaikki tekevät sitä mitä osaavat.

 • Juupa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minulle on hätkähdyttävää, että tällainen lopputulos voi olla tutkijan mielestä "hätkähdyttävä". Kyllähän tämä asia - siis etteivät bruttokansantuote ja hyvinvointi korreloi hyvin keskenään - on ollut kenen hyvänsä ajattelevan, näkevän ja kuulevan ihmisen tiedossa jo pitkän, pitkän aikaa.

 • Tilastoja tehnyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä pitäisi hyvinvoinnin indikaattoria muuttaa. Voisimme mitata vaikka miten optiot ovat kehittyneet aikajanalla. Tästä saataisiin Kataiselle uusi todistelun välikappale.

  Tottahan se olisi että hyvinvointi on kasvanut näillä option saajilla, tosin niitä on muutama promille Suomalaisista.

  Tilastototuutta kun on monenlaista.

 • panostakaamme demokratiaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietääkö joku paremman tavan saavuttaa optimaalisen taloudellisen eriarvoisuuden tason kuin panostamalla demokratiaan?

 • Ossi63

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kappas vain. Plussat "talousasiantuntijoille." Ehkä joku päivä tuosta sanasta voi poistaa lainausmerkit.

 • yksinelättäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puolisoni jäi työttömäksi 1994.Olimme molemmat työttöminä, 6v, lukuunottamatta työllistämispätkistä,Kumpikaan emme saaneet ansiosidonnaista, vain peruspäivärahaa.Sitten muutimme toiselle paikkakunnille ja sain töitä hoitoalalta.elämä koheni, mutta yksin elätin perhettämme, koska puolisoni ei saanut mitään, koska tuloni olivat juuri sen verran yli jonkun rajapyykin.Nyt lapsemme ovat astuneet ja astumassa työelämään ja NUORILLEE EI OLR TÖITÄ.Vallanpitäjät ovat vaihtuneet porvareista demareihin ja taas prvareihin, mutta TYÖTTÖMYYS jatkuuuuuuuuu

 • Opiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "-- eläkkeeni, jolla ei mitään muuta saa kuin ruokaa kaupasta 20 eurolla viikkoa kohden sekä maksettua vuokran."

  Jäisipä minullekin 20€ ruokaan viikossa.

 • Münchhausen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lisää maataloustukia. Siitä se taivas aukeaa.

 • eläkekanttura, LV ja malli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt tarvittaisiin ehdottomasti valtionhallintoon uusia ennustuspäälliköitten ja erikoistutkijoitten vakansseja joita erikoistutkija Raimo Murju parhaimmillan edusti. Pitäisi ehdottomasti tieteelliseti todeta onko köyhä köyhä vai ei. Samoin liikennetutkijat voisivat tutkia sitä, että tapahtuvatko risteysonnettomuudet yleensä risteyksissä vai ei!

 • S.Piira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Opiskelija, tiedän ettei monellekkaan opiskelija-paralle jää noinkaan paljoa ruokarahaa viikossa kuin minulle jää. Minulla on sentään työeläke, mutta opiskelijoilla ja takuueläkettä saavilla on tosi surkeat oltavat. Kansanedustajille on tulossa taas isot korotukset palkkioihinsa. Heistä jokainen kansanedustaja pitäisi laittaa viikoksi elämään 15 eurolla. Mitenkähän he pärjäisivät?

  Odotan tässä sydän kylmänä sitä, mitä demarit taas keksivät eläkeläisten piikkiin, kun pääsivät takaisin vallan kahvaan kiinni, kuulun nimittäin vielä niihin valtionhallinnon työeläkeläisiin, joilta leikattiin kahteen kertaan työeläkettä vuosina 1 996-2 000. Tuolloin eläkkeestäni leikattiin ensin iso pala pois, kun silloin käytäntönä oli, että eläkkeelle jäävien eläke sovitetaan Kansaneläkkeen pohjaosan kanssa yhteen ja virallisesta eläkkeestä pudotettiin osa pois. Sain kansaneläkkeen pohjaosaa 440 mk kuukaudessa, jonka demarijohtoinen hallitus sitten leikkasi kokonaisuudessaan pois.

  Ei se vielä mitään, mutta olin mennyt avioliittoon ja minulla oli lapsi, jonka takia sain pienen korotuksen eläkkeeseeni Kelalta. Sekiin toista sataa markkaa leikattiin pois eläkkeestä eli minulta katosi 90-luvun lopulla eläkkeestä liki 600 markkaa eli liki 100 euroa kk. Se olisi noussut indeksi mukana jonkun verran tänä noin 15 vuotena. Kelan eläkkeitä saavilla on vielä rasitteena taitettu indeksi, jota minulla taas ei ole eläkkeessäni.

  Toimeentulotuella ja opiskelijoiden tuilla ei ole tarkoitus rikastua, mutta tuet voisivat kyllä olla sellaisia, että niillä tulee edes siedettävästi toimeen ja voisi käyttää enemmän rahaa perustarpeisiin laskematta jokaikistä senttiä, koska tuet ovat tarkoitettu korvaamaan ansiotuloja opiskelun ajalta.

 • huolta nyt ei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kummallisia nuo kirjoittelut, missä ei ole huolen häivää, kun saa vain muutaman satkun rahaa, jolla elää kituuttaa köyhyydessä. Entä, jos sairastuu tai hampaat tippuvat suusta? Työttömän köyhän tunnistaa nimenomaan siitä, että omaa huonot ja harvat hampaat, joista osa on tippunut pois. Täällä on aika ajoin sellaisia kirjoitteluja, joita ei usko, että ne voisivat olla totta tai ovat kun on toinen puoliso joka elättää ja jolla on säännölliset tulot.

 • Työläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Typeräähän se on edes kuvitella BKT.n olevan suoraan verrannollinen hyvinvointiin. Erityisesti tänäpäivänä kun tuloerot kasvavat huimaa kyytiä!

 • reiskanetti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä se totuus tuli, vaikka juuri ennen joulua tehtiin välikysymys tulojaosta ja eriarvoistumisesta, jolloin hallitus valehteli hyvin-

  voinnin parantunee.

  Katainen laskee BKT niin, että kansa rikastuu, kun köyhien maarä ja leipäjonot lisääntyy.

 • ennen oli kaikki paremmin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  21 vuotta kuulostaa minusta aivan toiselta kuin "vuosikymmeniä" :-C

 • Tollo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viimeiset 5 vuotta on eletty seuraavanlaisessa yhteiskunnassa:

  On 2 kettua, 1 jänis, 1 rusakko, 1 kani ja 1 pupu. Jänis vaatii, että pitää syödä kaalia. Rusakko vaatii ruohoa. Kani vaatii luomuporkkanoita, ja pupu haluaa salaattia. Ketut vaativat yhdessä, että syödään jänis, rusakko, kani ja pupu. Sitten äänestetään, ja toimitaan sen mukaisesti - demokratian mukaisesti.

  Kun vähäosaisten rivit on hajoitettu ja ääni vaimennettu, niin eliitin on helppo mässäillä.

 • lomamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  miksi mennä töihin jos käteen jäävä palkka on alle 2000 euroa .vuokra 600-800,töissä käynti 200-300 kuukaudessa niin ja jos on huollettavia niin mennään jo alle sosiaalietuuksien ym muuta sähköö ,autokustannuksia ym...ym...olisi tietysti eri asia jos lapset huomiotaisiin verotuksessa niinkuin ennen mutta ei nyt pitää ottaa vähintään 200 000 euroa asuntolainaa että saa vähän pienenpää verotusta.että silleen ,on 4 alaikäistä lasta kolme ammattia ja ei näillä palkoilla kiinnosta tehdä päivääkään töitä ja hyvin on mennyt jo 10 vuotta lomaillen ja mökkeillen painakaa sitä duunia eläkkeelle tai sairaseläkkeelle asti .

 • toiffan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvinvointi on laskenut kunnon myötä.

 • kokkonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kirjoituksista päätellen rahaa minulle = hyvinvointi; lisää rahaa minulle = lisähyvinvointi; enemmän rahaa minulle kuin muille = vielä hyvempi vointi; muilta, eli ansiottomilta rahat vähemmäksi = parasvointi; muilta rahat minulle = superhyvinvointi.

  Näin

 • Vielä toivoa paremmasta?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän tuo on ollut jo tiedossa aika monella. Asioista vaan ei saa puhua. Muuan pääministeri suorastaan kielsi puhumasta aina köyhistä ja vähäosaisista.

  Kun liki puoli miljoonaa suomalaista on työttömänä ja kaikki palvelut retuperällä ja samaan aikaan eläminen ja asuminen vaan kallistuu, niin selvähän se on ettei ihmiset voi hyvin eliittiä lukuunottamatta.

  Mutta on se ihan kiva, että tutkijatkin jo näkevät missä mennään.

 • Hesus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällasta tää kapitalismi on, ja onko tulonsiirrot yleensäkkään oikein niin siinäpä pulma. Moni vähällä rahalla elävä vinkuu lisä rahaa veronmaksajilta jotka jo nyt maksavat lähes maailman korkeimpia veroja, itse olen ainakin niin itsekäs etten ole valmis maksamaan enää centtiäkään lisää tulonsiirtoihin. Olisiko se vaan aika todeta että jokainen terve aikuinen on vastuussa itsestään eikä tulonsiirtoja tule. Esim sairaat, lapset sekä vanhukset hoidetaan kunhan on alkuperäinen Suomalainen.

  Itse kyllä olen sitä mieltä että terve sekä ahkera normaalijärjellä varustettu suomalainen pärjää kyllä, ahneus on sit erikseen eikä kaikkea krääsää tarvitse. Ikäväkseni kyllä nään myös liikaa sluipia jotka käyttävät systeemiä hyväkseen ja se passivoi, siksi olisinkin tukia monilta osin leikkaamassa varsinkin kun maa on isoissa veloissa.

 • henkinen kehitysmaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin Yhdysvalloissa kuin Pohjoismaissakin on huomattu, että mitä suuremmat pisteet maa tai osavaltio saa onnellisuustesteissä, sitä enemmän siellä tehdään itsemurhia. Tätä ilmiötä sanottiin äskettäin mediassa "Suomi-ilmiöksi". Olemme siis ulkoisilla eli materiaalisilla mittareilla mitattuna maailman paras maa, mutta henkisillä mittareilla katsottuna yksi huonoimmista! Keskiluokkainen hapatus innovatiivisesta laatuelämästä ei siis materialisoidukaan aitona henkisenä hyvinvointina, vaan päin vastoin tuottaa tyhjyyttä ja eksyneisyyttä. Tämä on asia, jota ei korvata tuottamalla vain lisää "hyvinvointipalveluja". Sen sijaan on alettava katsomaan, miten hyvinvointi päinvastoin tuottaa pahoinvointia.

 • Pahoinvointiyhteiskunta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rahan loppuminen suomalaisesta yhteiskunnasta johtuu palvelutarjonnan äärettömyydestä. 60-luvulla työkyvytön invalidi teki invalidien ammattioppilaitoksissa mahdollisuuksiensa mukaista työtä. Tänä päivänä 30-kymppinen sähkömies, jonka polvikierukka on murskana elää loppuelämänsä työkyvyttömänä eläkkeellä vaikka jotain muutakin ehkä voisi tehdä. Saavutettuista eduista ei tingitä. Nuoriso on tajunnut tämän ennenkuulumattoman oivaltavasti. Joka toisen mielenterveys breikkaa ja työkyvyttömyys alkaa jo ennen opiskeluaikaa. Tätä työkyvyttömyysruljanssia järjestelee kansakunnan kokoon nähden maailman ylivoimaisesti suurin virkamieskunta. Näiden ryhmien yhteisenä intressinä on pitää kiinni saavutetuista eduista hintaan mihin hyvänsä. Tämän lisäksi Suomessa on edelleen esim yrittäjiä, joilla ei ole käytännössä juuri mitään sosiaaliturvaa, eläkettä tai lakisääteistä lomaa.

 • asdf

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän tästä on kuultu tavallisiltakin pulliaisilta ihan aiheellista kuittailua jo kauan ettei Suomi ole pitkään aikaan ollut hyvinvointivaltio. Kysymyshän ei ole myöskään pelkästään tuloerojen kasvusta tai sosiaalietuuksien liiasta heikentymisestä. Esimerkiksi julkinen ja kouluterveydenhuolto ovat surkeassa jamassa. Lista jatkuu.

 • step65

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  oho työmarkkinatuki 411,87 €/kk pitäiskö kiljua riemusta? kirvesmies 45v. (alalla v:desta -86) virolaiset "ammattimiehet" tekevät 5-6€/h monetkohan pystyis samaan

 • eesausko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Poliitikot puhuu vaan hyvinvointivaltiosta jatkuvasti, mutta tässäkin kirjoituksessa kerrotaan hyvinvointivaltion rapistumisesta. huijataanko meitä hallituksen taholta.

 • jeppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa köyhiä ihan liikaa ja lisää tulee, kiitos kokoomukselle.

 • Kansa on oikeistoa äänestänyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vähän aika sitten uutisoitiin köyhien määrän kaksinkertaisuneen 15 vuodessa, köyhiä maassamme olisi nyt 750 000.

  Tuloerot ovat kasvaneet 90-luvun alusta voimakkaasti, köyhät ja alempi keskiluokka on köyhtynyt mutta vastaavasti ylempi keskiluokka ja rikkaat ovat rikastuneet, mikä selittää BKT:n kasvun ja köyhien määrän lisääntymisen.

  Mutta kansahan on oikeistolaisia äänestänyt selkeästi enemmän kuin vasemmistoa jo monissa peräkkäosossä vaaleissa! Että minkäs teet, kun kansa demokraattisesti tällaista politiikkaa tukee?

 • Kansalainen?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen "talous" ja "kilpailukyky" on poliittisissa puheissa kuin eläviä olentoja, niitä hoivailemaan ja säälimään ja niiden laskuja makselemaan on saatu Suomessa koko kansa - tasa-arvon ja hyvinvoinnin kustannuksella. Nyt uusina tulokkaina "vararikon" partaalla olevat EU-maat, jotka tarvitsevat tukeamme ...vai ovatko ne sittenkin ne rahoittajat ja sijoittajat, joita tässä pelastetaan tappioilta, ja joille avustusrahat päätyvät. Onhan tärkeää uhrautua hyvien asioiden puolesta, ja auttaa lähimmäistä.

 • koittakaakestää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaisten viinankulutus on tuossa ajassa myös kasvanut, huumeita vedetään enemmän yms. Tässä osasyy pahoinvointiin. samalla perheet hajoavat kun on tultu kauas vielä 70-luvulla eläneestä eierota - asenteesta. Kulttuuri vain on muuttunut talouselämän ehdoilla juuri siihen mihin kapitalismi pyrkiikin: atomisoidaan yhteiskunta ettei yksilö pysty taistelemaan kapitalismin orjuutusta vastaan. Ei perhettä, vaan kaljaa, biletystä ja ostelua vaan. Ei ihme jos menee huonosti. Suomi on henkisessä mielessä kivikaudella, eikä siihen ainakaan uskontokritiikki auta. Psykologi pelastaa.

 • Johan On

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Bkt:ssähän esimerkiksi jalan katkeaminen ja sen korjaaminen näkyy kasvuna. Samoin esimerkiksi talon palaminen ja uuden vastaavan rakentaminen. Ei kai kukaan täysjärkinen pidä bkt:tä hyvinvoinnin mittarina. Se on taloudellisen aktiivisuuden mittari.

  Gpi kuvastaa vähän järkevämmin ja laajemmin hyvinvoinnin edellytyksiä kuin bkt. Mutta kuten uutisessa mainitaan niin 'tuntemuksia ei mitata' eli ihmisen hyvinvointia ei mitata siläkään.

  @Matti "Esimerkiksi tuloerot eivät kerro pahoinvoinnista vaan ovat usein hyvinvoinnin edellytys". Tuloerojen suuruus korreloi vahvasti esimerkiksi rikollisuuden, mielenterveysongelmien yms. kanssa. Toki työstä kuuluu saada palkka, mutta suuret tuloerot eivät ole muiden kuin rikkaiden hyvinvoinnin edellytys. Jos heidänkään. Oma lukunsa ovat myös tutkimustulokset joiden mukaan suuremmat kannustimet johtavat heikompiin tuloksiin luovissa kognitiivisia kykyjä vaativissa tehtävissä.

 • Tsaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toimittaja voisi tehdä seuraavaksi jutun "Mutkan jälkeen tulee suora!".

 • free to live

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  7 vuotta pätkätöitä, opiskelua, työttömyyttä, välillä jopa sossunluukkua. Tällä hetkellä 411,87 euroa per kk nettona ja 120 euroa asumistukea.

  Alkoholin, nikotiinin ja kofeiinin olen jättänyt, auto jäi myös. Mutta ei tässä mitään, mieli on virkeämpi kuin vuosiin vaikkei rahaa olekkaan.

  Pahinta on se jos masentuu, pitää pitää perse liikkeessä niin pysyy mieli virkeänä.

  Enkä usko että tässä kukaan eläisi paremmin jos perusturvaa nostettaisiin merkittävästi, se vain lisäisi halua jäädä kotiin.

  Suomessa on ongelmana se että ihmiset saavat luovuttaa kun täyttävät 25 vuotta, sen jälkeen voit olla työttömänä lopun elämäsi aina työttömyyseläkkeelle asti. Pitäisi olla palkka/veroporkkana.

 • Älymystön väläys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kansa - se joka julkisen sektorin kaikki menot ja työntekijöiden, myös kansanedustajien tulot, verojen muodossa maksaa - on tiennyt tämän asian koko ajan. Uskon, että mittarit myös saisi kansalta suoraan. Kun vain kysyisi.

 • #2

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lisää yhteiskunnan verotonta rahaa vasemmiston vaalitukeen. Siitä se taivas vasta aukeaakin!

 • Kritiikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen vuosia sanonut Suomi on valikoivasti "hyvinvointivaltio" järjestelmä täynnä köyhille sudenkuoppia ja toisille kyllä löytyy verovaroistakin hyvää bonusta.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä