Kotimaa |

Suomen ensimmäisen moottoritien valmistumisesta 50 vuotta

Tietä pidettiin aikanaan suomalaisen tienrakentamisen kauneimpana saavutuksena. Rakentamisen haasteellisuudesta huolimatta lopputulokseen oltiin tyytyväisiä, sanoo Uudenmaan Ely-keskus.

Tarvontien liikennettä Helsingissä vuonna 1972.
Tarvontien liikennettä Helsingissä vuonna 1972. Kuva: Yle Arkisto

Suomen ensimmäisen moottoritien valmistumisesta tulee pian kuluneeksi 50 vuotta.

Nykyisin Turunväylänä tunnettu Tarvontie oli ensimmäinen moottoritieksi muutettu osuus Helsingin ja Turun välisellä ykköstiellä.

Helsingin Munkkiniemestä Espoon Gumböleen johtaneen Tarvontien rakentaminen alkoi vuonna 1956, ja se valmistui 16. joulukuuta 50 vuotta sitten.

Moottoritietä rakennettiin osissa yli 50 vuoden ajan, ja viimeinen, Lohjan ja Muurlan välinen moottoritieosuus valmistui tammikuussa 2009.

Tarvontien rakennustyömaa perustettiin työllisyystilanteen heikentymisen vuoksi.

Suomalaiset siirtyivät moottoriteiden aikaan muun Euroopan tahtiin, mutta teiden rahoitusmalli oli erilainen. Urakoiden ja tiemäärärahojen sijaan Suomessa rahoitus sidottiin työttömyyden hoitamiseen, kertoo Uudenmaan Ely-keskus. 

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Onko naapurisi hyvätuloisempi ja paremmin koulutettu kuin sinä? Tarkista tulokoneesta

Kerrostaloasuntoja Helsingissä heinäkuussa 2014.

Suomen hyvätuloisimmilla postinumeroalueilla asuu kaikkein koulutetuinta väkeä, selviää Ylen tulokoneesta. Suomessa on myös kymmeniä alueita, joilla ei asu yhtään tohtoria saati maisteria. Koneeseen on koottu jokaisen Suomen postinumeroalueen asukkaiden tulotiedot sekä koulutustiedot. Koneen avulla voit myös tarkastella, minkä verran asuinalueellasi asuu esimerkiksi työttömiä, opiskelijoita, työssäkäyviä tai eläkeläisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä