Kotimaa |

Suomen ensimmäisen moottoritien valmistumisesta 50 vuotta

Tietä pidettiin aikanaan suomalaisen tienrakentamisen kauneimpana saavutuksena. Rakentamisen haasteellisuudesta huolimatta lopputulokseen oltiin tyytyväisiä, sanoo Uudenmaan Ely-keskus.

Tarvontien liikennettä Helsingissä vuonna 1972.
Tarvontien liikennettä Helsingissä vuonna 1972. Kuva: Yle Arkisto

Suomen ensimmäisen moottoritien valmistumisesta tulee pian kuluneeksi 50 vuotta.

Nykyisin Turunväylänä tunnettu Tarvontie oli ensimmäinen moottoritieksi muutettu osuus Helsingin ja Turun välisellä ykköstiellä.

Helsingin Munkkiniemestä Espoon Gumböleen johtaneen Tarvontien rakentaminen alkoi vuonna 1956, ja se valmistui 16. joulukuuta 50 vuotta sitten.

Moottoritietä rakennettiin osissa yli 50 vuoden ajan, ja viimeinen, Lohjan ja Muurlan välinen moottoritieosuus valmistui tammikuussa 2009.

Tarvontien rakennustyömaa perustettiin työllisyystilanteen heikentymisen vuoksi.

Suomalaiset siirtyivät moottoriteiden aikaan muun Euroopan tahtiin, mutta teiden rahoitusmalli oli erilainen. Urakoiden ja tiemäärärahojen sijaan Suomessa rahoitus sidottiin työttömyyden hoitamiseen, kertoo Uudenmaan Ely-keskus. 

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Politiikka

Asiantuntijat: Hallituksen vaivihkaa valmistelema asetus vie rahaa köyhiltä ja sairailta

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksut nousevat vuodenvaihteessa noin 30 prosenttia, päätti hallitus puolitoista viikkoa sitten. Päätöksen valmistelu tapahtui kaikessa hiljaisuudessa ilman lausuntokierrosta. Kysyimme maan parhailta asiantuntijoilta ja sote-palvelujen käyttäjiltä, ovatko hinnankorotukset poikkeuksellisia, keitä ne kirpaisevat eniten ja millaisia vaikutuksia palvelumaksujen nostolla on.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä