Tiede |

Suomessa patentoitu uusi menetelmä kasvihuoneilmiön hillitsemiseksi

Suomessa on keksitty mullistava menetelmä voimaloiden kasvihuonepäästöjen poistamiseksi. Ydinfyysikko Matti Nurmian kehittämä menetelmä hiilidioksidin neutraloimiseksi varastoinnin sijaan on patentoitu. Ensimmäiset puhdistuslaitokset nousevat kuitenkin Suomen sijasta Afrikkaan.

Grafiikka
Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Kasvihuonepäästöjen vähentämiseen etsitään maailmalla kiivaasti keinoja. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tutkimustyötä jo vuosia tehnyt ydinfyysikko Matti Nurmia keksi uuden menetelmän kolmisen vuotta sitten. Menetelmä tarjoaa vaihtoehdon hiilidioksidin kalliille varastoinnille. Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen erikoistutkijana toimivan Nurmian menetelmä on patentoitu.

Hiilidioksidin neutralointimenetelmän vientiä maailmalle hoitaa ja markkinoi hänen poikansa Ilkka Nurmia Rajamäellä sijaitsevan yrityksen Cuycha Innovationin kautta. Hän on vakuuttunut siitä, että menetelmän avulla voidaan merkittävästi vähentää hiilidioksidipäästöjä.

- Tällä ei ole mitenkään mahdollista saada kaikkea kuriin mutta suuren osan, Ilkka Nurmia sanoo.

Maasälpä toimii neutraloijana

Menetelmässä hiilivoimalasta tuleva hiilidioksidi eli savukaasut ohjataan viljasiilolta näyttävään neutralointilaitokseen.

Kaasut pestään vedellä eräänlaiseksi vichyksi. Vesi olisi vaarallista luonnolle sellaisenaan, joten se lasketaan maasälpämurskan läpi.

Maasälpä on yleinen mineraali kaikkialla. Neutralointiin soveltuvaa sälpämursketta syntyy yleensä kaivostoiminnan sivutuotteena.

Maasälpä tai joku muu neutralointiin sopiva silikaattimineraali muuntaa hiilidioksidin vaarattomaksi bikarbonaatiksi, joka voidaan laskea sellaisenaan luontoon.

Menetelmän sivutuotteena syntyy lisäksi arvokkaita metalleja, joita tarvitaan muun muassa elektroniikkateollisuudessa sekä alumiiniyhdisteitä, joista saadaan alumiinia.

Nurmia myöntää, että keksintö on kuulostanut monista liian hyvältä ollakseen totta.

- Kumppanimme ja suuret yritykset, joihin olemme olleet yhteydessä Etelä-Afrikassa, ovat todenneet tämän olevan win-win-tilanne kaikille, Ilkka Nurmia kertoo.

Ensimmäiset hankkeet Afrikassa

Ensimmäiset laitokset nousevatkin Afrikkaan, vaikka Suomessa on menossa laaja tutkimuslaitosten ja yliopistojen yhteinen ohjelma hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

- Olemme kahden vuoden ajan yrittäneet saada asioita liikkeelle Suomessa. Nyt ollaan siinä pisteessä, että meillä on kaksi isoa hanketta Etelä-Afrikassa ja viisi hanketta Botswanassa. Siellä on poliittista tahtoa ja Maailmanpankin rahoitusta tällaisille hankkeille, Ilkka Nurmia sanoo.

Suomessa menetelmästä on kiinnostunut muun muassa Fortum, joka joutui jo hautaamaan liian kalliina hiilidioksidin talteenotto- ja varastointivaihtoehdon. Matti Nurmian keksintö on kuitenkin vasta selvitysasteella.

- Ideana se on kyllä ok, mutta käytännössä pitää selvittäää yksityiskohtia ja laajempiakin asioita ennen kuin voimme ottaa kantaa mihin se soveltuu, sanoo Fortumin teknologiapäällikkö Risto Sormunen.

- Nämä ovat hyvin alkuvaiheen selvityksiä. Täytyy ymmärtää ensin soveltuuko se isoon Meriporin hiilivoimalaitokseen, joka jo on olemassa tietyssä paikassa, vai onko se uusien rakennettavien laitosten ratkaisu, Sormunen tarkentaa.

Tampereen teknillisessä yliopistossa tekeillä oleva esitutkimus valmistuu piakkoin. Nurmiat sen sijaan tekevät jo muuttoa Botswanaan.

Kommentoi aihetta (38 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • h2o

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Upea homma, jos pelittää.

  Herätköön Suomen hallituskin, tulisiko tästä seuraava Nokia?

  Tosin Fortumhan lyö kapuloita rattaisiin joka tapauksessa, kun eivät omista itse patenttia ja niin ollen saa suoraa taloudellista hyötyä itselleen..

 • Äijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @Pekka: Korjaan: Toivottavasti perussuomalainen kateus ei estä menetelmän käyttöönottoa Suomessa, jos menetelmä tosiaan toimii.

 • J-P Laine

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kait se toimii, koska kerran patentti on myönnetty, menetelmän kustannustehokkuudesta se tietenkään vielä kerro, mutta joka tapauksessa on perin mielenkiintoista että keksijät muuttavat nyt pois, joten jos homma toimii, niin taas karkaa innovaatio Suomesta ...

 • Jääsulaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mahtavaa! Juuri tällaiseen tutkimukseen Suomessa pitää panostaa (vielä enemmän). Toivottomuuden keskellä kirkas valon välähdys. Suomessa pitäisi vaan vielä enemmän uskaltaa ja varmistaa että tuotteistaminenkin jää Suomeen. Valtion pitää olla tässä aktiivisena. Tällaisista kavereista (Nurmiat) pitää olla ylpeitä!

 • FalloutBoy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ihmeessä tällaista ei oteta käyttöön täällä jossa kansalaisia sikaverotetaan muutenkin järjettömästi näillä vihreillä arvoilla jotka eivät hyödytä lopulta ketään? Nykyinen epädemokraattisesti valittu hallitus voisi nyt tulla asiassa vastaan ja osoittaa vaihteeksi vaikkapa jotain aitoa mielenkiintoa tätä vihermission oikeaa toteutusta kohtaan.

  Mutta tulihan tässä aikaisemminkin jo todettua, energiayhtiöt varmasti pistävät kampoihin ja suomalaiset toteuttavat parhaiten kateutta toisia onnistujia kohtaan.

 • Talouspiipertäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyse ei ole siitä, etteikö menetelmiä olisi olemassa. Niitä on paljonkin, mutta ne maksavat ja heikentävät hyötysuhdetta, eikä niitä siksi ole otettu käyttöön. Hiilidioksidin sitominen bikarbonaatiksi on toimiva mahdollisuus ja sitä on esitetty monasti aiemminkin. Toivottavasti nyt patentoitu menetelmä on riittävän tehokas ja edullinen, että se kelpaa hiilivoimaloille ympäri maailman. Toivotan todella menestystä.

 • kkkk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jutusta puuttui pari oleellista juttua.

  Paljonko prosessi vaatii energiaa (veden pumppaus, maasälvän rahtaaminen)?

  Paljonko maasälpää vaaditaan / hiilidioksitonni?

  Ilman noita tietoja keksinnön hyödyllisyyttä on vaikea arvioida. Esimerkiksi jos maasälvän ja hiilidioksidin suhde on 1 tonni / 1 tonni niin yhdenhiilivoimalan hiilidioksidin neutralisointiin tarvittava maasälpä vaatisi kohtuuttoman rekkarallin, joka taas tuottaa hiilidioksidia.

  Tai jos neutralisointiprosessin pyörittäminen syö suurimman osan voimalaitoksen tuottamasta energiasta...

 • Cuycha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos kaikille kannustavista kommenteista. Menetelmämme todella toimii ja on testattu pienessä mittakaavassa. Olisimme toivoneet CCN.stä uutta teknologian vientituotetta ja erikoisosaamisaluetta Suomelle, mutta ensimmäiset täyden koon laitokset nousevat vuoden sisällä eteläisessä Afrikassa. Meistä riippumattomat tutkimukset ovat osoittaneet että patentoimamme laitos maksaa itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa kiitos "sivutuotteiden". Tämä kaikki siis päästökaupan (Carbon Credits) ja muiden korvausten päälle.

  Ilkka Nurmia

  CEO

  Cuycha Innovation Oy

 • hitaat kuolee ensin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tyypillistä nyk-ajan Suomessa ,ollaan niin ennakkoluuloisia ja hitaita muutoksen tekijöitä eli muutosvastarinta on kova,näin kävi mm. peltosellussa joka vietiin Suomesta Kiinaan kun Ssuomalainen metsäteollisuus ei ymmärtänyt asian päälle , samoin autoverotuksen muutos jäi tekemättä sillä seurauksella ,että Pietarin alueen automarkkinat luisivat Baltiaan,pää-asiassa Liettuaan.

 • Lisää keksintöjä !!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taitaa sähkön hinta edellen nousta ?

 • juupa jaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on taas tätä sarjaa veronkiertokeksinnöt. Teollisuus laistaa vastuutaan, kun mitään käytännön seurantaa ei päästöille ole. Veronkiertorahat menevät tuttuun osoitteeseen eli johtajien optioihin ei hinnanalennuksena kuluttajille.

 • Pietro

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ilman kannanottoa hyötysuhteesee, niin Suomessa tallaisille keksinnöille ollaan periaatteesta kateellisia ja ne yritetään kapittaa.

  Toivottavasti hyötysuhde on riittävä ja ennenkaikkea toivotaan ettei käy, tai on kait jo käynyt samallalailla kuin Abloy avaimelle aikoinaan.

  Keksintö piti myydä ulkomaille ja ostaa myöhemmin isolla takaisin.

 • Cuycha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastaan kkkk:lle

  Maailmalla miljardeilla tuettu CCS-prosessi todellakin syö voimalan energiaa... monet asiantuntijat arvioivat jopa 30%. Tästä poiketen, Cuycha CCN-prosessin kemiallinen reaktio TUOTTAA valtavasti energiaa lämmön muodossa, joka voidaan valjastaa prosessin käyttövoimaksi. Laskelmat Afrikassa ennustavat jopa 3-5 prosentin LISÄYSTÄ voimalan tuottoon. Silikaatteja todellakin tarvitaan paljon: 3-10 tonnia per hiilidioksiditonni, mutta tähänkin logisttiikkaongelmaan on yhtiöllämme vähäpäästöinen ratkaisu jo olemasssa.

  Ilkka Nurmia

  CEO

  Cuycha Innovation Oy

 • Skeptikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Josko homman taakse saisi vähän uskottavamman yrityksen, jonkun jossa olisi esim (1) työntekijä?

  ts

  Ennenkuin tuosta uudesta Nokiasta aletaan puhua pitäisi siis olla muutakin kuin slide show:t ollut tarjolla.

  Sormunen muotoili hyvin diplomaattisesti sen faktan ,että Cuychalla vielä ei ole mitään käsinkosketeltavaa tarjota.

  Jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta se ei sitä todennäköisesti olekkaan.

 • perästä kuuluu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minua ihmetyttää tässä se, että miksi sitä pitää lähteä kokeilemaan Etelä-Afrikkaan. Onko nyt kuitenkin suuri pelko vielä, että tämä menetelmä olisi sittenkin susi ja se ei tulisi aiheuttamaan täällä Suomessa ainakaan vahinkoa ja olisi syrjässä medialta. Se olisi Etelä-Afrikassa sopivasti sivussa ja jos jotakin vahinkoa pääsee tapahtumaan, niin siihen on aina helpompi löytää siellä vastaus, vaikka se ei nyt olisi niin totuudenmukainen.

 • ropi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos homma tosiaan toimiin, niin eikö tässä pitäisi pyrkiä saamaan tekniikka kaikkialle ja nopeasti. Vai pidetäänkö tässä nyt rahankiilto silmissä patentit piilossa ja hinta korkealla? Toivottavasti ei.

 • SBB

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perästä kuuluu: Etelä-Afrikassa on paljon kaivoksia ja paljon hiiltä käyttävää teollisuutta Apartheid-ajan perintönä.

 • kkkk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Silikaatteja todellakin tarvitaan paljon: 3-10 tonnia per hiilidioksiditonni"

  -----------------

  Esimerkiksi meripori tuottaa hiilidioksidia noin 2.5 miljoonaa tonnia / vuosi. Lasketaan esim. 5 tonnia maasälpää * 2.5 Mt = 12.5 Mt maasälpää.

  Kasettiyhdistelmä rekan kantavuus on n. 40t eli meriporin hiilidioksidin neutralisoimiseen tarvitaan 312500 autollista maasälpää. Tarkoittaa 35 rekkaa tunnissa joka ikinen päivä.

  "mutta tähänkin logisttiikkaongelmaan on yhtiöllämme vähäpäästöinen ratkaisu jo olemasssa."

  -------------

  Syytä olla todella vähäpäästöinen ja halpa ratkaisu. Asia korostuu, mikäli maasälvän louhinta paikka on vähänkään kauempana voimalaitoksesta.

 • Di

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Matti Nurmialle onnittelut loistavasta innovaatiosta! Näitä innovaatioita odottaa koko maailma. Senpä vuoksi maailman suurvallat panostavat näihin energia- ja ympäristönsuojeluteknologioihin valtavia määriä. Nurmian innovaatiolla on kaikki menestymisen edellytykset.

  Hienoa, että Matti Nurmian perheestä on löytynyt vielä pätevä jatkaja patentin kaupallistamiseen. Näitä Suomi tarvitsee.

  Tärkeintä on nyt saada onnistuneesti nyt Etelä-Afrikan hankkeet tuotantoon.

 • anti-skeptikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo kannattaa ihan suosiolla hakea ne sijoittajat amerikasta. Suomesta löytyy vain saamattomia ja osaamattomia sijoittajia jotka epäilevät ja vatvovat vielä 10 vuotta ennen kun alkaa tapahtua. Tässä käy taas kohta niin että suomalaisen osaamisen omistaa amerikkalaiset, niin kuin on käynyt aina ennenkin. Kiitos suomalaisten sijoittajien ja valtion. Amerikkalaisomistuksessa patenteilla on joku realistinen suojakin.

 • sepionsupi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällekkin oli haettu sijoittajia ja rahoitusta suomesta, mutta suomalaisia huippuyrityksiähän ei kiinnosta... Fortuminkin on paljon helpompi korottaa sähkönhintaa 2% että saadaan johtajille isommat optiot, se riittää... mihinkään uuteen ja innovoivaan ei sijoiteta. Hienoa, että on kalliit koulutusjärjestelmät ja tulee keksintöjä, joilla mailmalla tehdään rahaa ja työllistetään porukkaa!

 • Safarilla josku ollut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onnittelen fiksuja Nurmioita!

  Kaikkea hyvää teille molemmille. Kyllä Suomikin herää, kun saatte Nobelin fysiikan palkinnon. Odottakaapa vaan vähän aikaa, niin kerjäten tulevat hakemaan teitä hiekkadyynien keskeltä.

  Botswana on Afrikan valtioista taatusti parhaasta päästä.

 • tutkimuspolitiikkaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalainen teollisuus- ja innovaatopolitiikka on korporaatioiden hallussa ja elää edelleen sotakorvausajan hengessä. Mitään ei ole eikä tule, mikäli siinä eivät ole mukana esim. suurteollisuus, metsäteollisuus ja MTK (metsät). isoilla yrityksillä tai esim. MTK:lla ei ole taas mitään intressejä mihinkään innovatiivisuuteen, koska nykyinen monopoleilla ja tukiaisilla toimiva systeemi tuottaa ihan hyvin. Päättäjät taas syövät näiden kädestä. Koska kotimaasta ei tukea heru, uhkaa aina oikeasti mahdollisuuksia sisältävä innovaatiotoiminta jälleen valua ulkomaille.

 • anti-skeptikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @kkkk

  No nyt lasket maasäplän roudaamisesta aiheutuvia ongelmia, vaikka olisi pitänyt laskea toisinpäin. Vanhasta tiedotteesta luin että meri-porin voimalaitos suunnittelee ottavansa käyttöön talteenotto- ja varastointijärjestelmän vuonna 2015, jossa hiilidioksidi laivataan ja varastoidaan ulkomaille. Mikäli hiilidioksidi tuon sijaan rahdataan maasäplän luokse, homma toimii.

 • Melkein jo innostuin!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Elikkä kkkk:n kertomien faktojen pohjalta kaasut kuitenkin vain lisääntyvät, mutta tuotanto samalla kallistuu. Tämä tietysti johtaa myytävän artikkelin kallistumiseen ja sitä kautta myytävän artikkelin myyntivolyymit pienenevät ja päästöt silloin myös, vai? Ehkäpä koko homma olikin liian hyvää ollakseen totta...

 • Tutkija, DI

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti tämä hieno ja periaatteeltaan lähes luvattoman yksinkertainen ajatus toimii hyvin myös käytännössä. Onnea testeihin!

 • Toivottavasti idea ei karkaa maailmalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienolta kuullostava keksintö, mutta uutisessa olisi voinut mainita missä se on patentoitu? Koko maailman tai edes Euroopan kattavaa patenttia ei ole olemassa. Kaikkialla patentointi taas olisi kallista.

 • no sale karppauksel oon!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsittääkseni bikarbonaatti vapauttaa ajan mittaan hiilidioksidin uudelleen ilmakehään kuten hiilen kiertokulussa tavallisestikin tapahtuu. Kun vaaraton bikarbonaattiliuos syötetään luontoon, hiilidioksidi vapautuu tasapainoreaktioiden mukaisesti ilmakehään.

 • Harri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsittääkseni hiilidioksipäästöt ei ole ongelma. Niistä puhuminen on juksaus jolla yritetään hillitä öljyn kulutusta, saada öljy riittämään kauemmin ja saada aikaa uusien energiamuotojen kehittämiseksi. Ensin puhuttiin ilmaston lämpenemisestä, mutta kun lämpötilakäyrät osoittivat liian selvästi ettei mitään lämpenemistä ole, alettiin puhumaan ilmastonmuutoksesta.

  Jos nuo nimimerkki kkkk:n laskelmat maasälpärekkojen määristä pitävät paikkansa, (35 rekka tunnissa 24 t/päivässä) jokainen tajuaa asian järjettömyyden.

 • kolmisoppi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  metsä on metsä. se puhdistaa.

  tervetuloa rämehelle keskipohojanmaalle.

 • Markkinarako

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onnitellä pitää kun on toimiva keksintö. Mitään muuta ei suomessa keksintö

  sitten saakkaan. Suomi on keksintöjen ja keksijöiden ikuinen kerjuu maa.

  Jokainen taloudellista valtaa pitävä haluaisi olla keksinnön takan, mutta niin

  se nyt ei vain ole.

  Suomesta puuttuu kokonaan TODELLINEN riskirahoitus sektori. Siis onko

  Suomi markkinatalous maa vai mikä? Protektionistien ja piilokartellien ehkä.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti perisuomalainen kateus ei estä menetelmän käyttöönottoa Suomessa, jos menetelmä tosiaan toimii.

 • ------------------

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno ja tarpeellinen keksintö. Toivottavasti joku ehdottaa keksijää Nobelin palkinnon saajaksi.

 • Mr. B

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvien ideoiden karkaaminen johtuu Suomen tutkimuksen rahoituskomponentista. Rahoitetaan vain yltiö varmoja, isojen firmojen tukemia hankkeita, vaikka todellinen potentiaali olisi pienten firmojen ja tällaisten "riskikeksintöjen" tukemisella. Iso firma tekee tutkimuksen, rahoitti Tekes sen tai ei, jos uskoo siihen. Näkemys puuttuu täysin rahanjaossa! Tsemppiä vaan Nurmioille, jollei Suomessa tueta ja arvosteta älykkyyttä, muualla se on arvossaan.

 • PA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten näin yksinkertainen asia on keksitty vasta nyt?

 • pirkko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno keksintö. Ei kannata kuitenkaan tuudittautua siihen uskoon, että hiilidioksidin kerääminen on ratkaisu energia- ja ympäristöongelmiimme (jotka todellisuudessa ovat poliittisia ongelmia).

  Hiilidioksidin talteenotto ei valitettavasti ole tapa tuottaa energiaa, vaikka se toki lieventääkin hiilenpolton haittoja.

 • joou

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kkkk:n laskelmia katsellessa tuli mieleeni, että ilmeisesti juuri tuo maasälvän kuljettaminen on afrikan poikien selkärepussa edullisempaa ja egolokisempaa...

 • MT

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todellakin jos tuo teknologia saa tuulta alleen, ei ole Nobelin palkinto kaukana. Voisi valtiokin sitten tempaista miljoonan kirstustaan miehelle itselleen kiitoksena. Toivotaan parasta.

Tuoreimmat aiheesta: Tiede

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä