Kotimaa |

Supon mukaan viharyhmien seuranta ei kuulu sille

Suojelupoliisin mukaan Supolla ei nykytilanteessa voi olla aktiivista roolia koulusurmien kaltaisten väkivallan tekojen estämisessä ja niihin liittyvien internetin vihayhteisöjen seurannassa.

Viestintäjohtaja Liinu Lehto-Seljavaaran mukaan tapaukset eivät kuulu Suojelupoliisille määriteltyyn vastuualueeseen.

- Suojelupoliisin näkemyksen mukaan tässä kyseissä tapauksessa, vaikka se on hyvin järkyttävä teko, on kyse yksittäistapauksesta. Jotta tämä olisi terroristinen teko niin siinä pitäisi olla terrorismirikoksen täyttävät tunnusmerkit, jotka on määritelty rikoslain 34 a -pykälässä. Se tarkoittaa sitä, että tämä teko täytyisi olla tehty terroristisessa tarkoituksessa ja siitä tulisi aiheutua vahinkoa valtiolle tai yhteiskuntajärjestykselle.

Lehto-Seljavaaran mukaan Supo tekee koko ajan ääriliikeseurantaa, osin yhteistyössä myös Keskusrikospoliisin kanssa. Apunaan Supo käyttää avoimia lähteitä, kuten internetiä ja muita julkaisuja. Lisäksi tietoja haetaan Supon omilta kanavilta ja kansainvälisiltä yhteistyökumppaneilta.

Hän katsoo, että päävastuu vihaliikkeiden seurannasta on kuitenkin ensisijaisesti poliisilla.

- Ja nyt keväällä on ollut puhetta sisäasiainministeriössä tämmöisen cyber-poliisin aloittamisesta. Varmaan se asettuisi sitten siihen KRP - Supo -akselille. Tutkijan mukaan kyseessä on terrorismi

Supon roolia asiassa peräänkuulutti aiemmin akatemiatutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa suomalainen yhteiskunta ei näe ilmiön vakavuutta, eikä poliisin keinovalikoimakaan ole ajan tasalla. Aaltolan mukaan kyse ei ole vain syrjäytyneiden yksittäisistä teoista vaan ideologisesta, terrorismin kaltaisesta toiminnasta, jonka torjunta kuuluu Supolle.

- Varojahan on paljon suunnattu terrorin vastaiseen toimintaan. Nämä koulusurmathan ovat keskeisin terrorin muoto, joka Suomea on kohdannut. Siinä mielessä ihmettelen, että asiaan ei ole sen kummemmin puututtu.

Aaltolan kaipaa myös enemmän rajat ylittävää poliisiyhteistyötä, koska nettiyhteisöt ovat kansainvälisiä ja esikuvat lähtöisin Amerikasta. Poliisin kannalta ongelmallista on rajanveto sen suhteen, millainen julistus on sananvapauden suojaamaa.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä